Składniki (4 porcje):
Sposób przygotowania:
Oczyszczoną wątróbkę smażymy krótko na oliwie, wysokim ogniu i na złoty kolor. Odkładamy na tackę, jeszcze gorącą delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Na tej samej patelni podsmażamy rozgniecione owoce jałowca i pokrojoną szalotkę. Podlewamy to winem i dodajemy czekoladę oraz chili. Następnie dodajemy wywar warzywny i redukujemy. Na osobnej patelni roztapiamy masło, dodajemy miód, pokrojone jabłko i śliwki. Wszystko karmelizujemy. Kromkę brioszki zapiekamy pod salamandrem lub na suchej patelni. Do zredukowanego sosu czekoladowego dodajemy wątróbkę, podgrzewamy krótka, aby wątróbka pozostała delikatna i doprawiamy do smaku. Na talerz kładziemy brioszkę, wątróbkę, sos czekoladowy, jabłka i śliwki. Możemy udekorować czerwoną porzeczką lub malinami. Jabłka możemy też zrobić w postaci musu jabłkowego, na którym podamy wątróbkę.
Udostępnij!
Restaurant Management to czasopismo o merytorycznym charakterze skierowane do branży HoReCa. Autorami są najlepsi eksperci i inspirujący praktycy, których wiedza i doświadczenie poparte są imponującymi sukcesami. Poruszamy zagadnienia związane ze wszystkimi aktualnymi wyzwaniami w prowadzeniu lokalu gastronomicznego.
Restaurant Management ukazuje się co dwa miesiące w bezpłatnej wersji interaktywnej oraz w ekskluzywnej wersji drukowanej. Nasza redakcja jest również organizatorem Chefs Academy – warsztatów dla szefów kuchni.