Pieczone ziemniaki z matjasem i burakami
Paweł Kaczmarek_główka

Paweł Kaczmarek

Pieczone ziemniaki z matjasem i burakami

Składniki na 10 porcji:

  • Ziemniaki 1,2 kg
  • Matjas w oleju  900 g
  • Buraki pieczone 800 g
  • Kwaśna śmietana 300 g
  • Rukola 100 g
  • Chrzan świeży 30 g
  • Wino mirin 100 ml
  • Sok Yuzu 30 ml
  • Cebula  100 g
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Koperek do dekoracji

Sposób wykonania:

Ziemniaki ugotuj w łupinie, wydrąż i zapiecz połówki w piecu do mocnego zarumienienia. Buraki zetrzyj na grubych oczkach i  wymieszaj z przesmażoną cebulą. Dopraw winem, sokiem z yuzu, solą i pieprzem. Śledzie pokrój w kostkę, wymieszaj z kwaśną śmietaną i startym chrzanem. Dopraw solą i pieprzem. Na pieczone ziemniaki nałóż buraki, rukolę i śledzia. Danie udekoruj koperkiem.

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

KOTLET ZE ŚWINI ZŁOTNICKIEJ BIAŁEJ „FLINSTONE”/ ZIEMNIACZANE GRATIN / GRILLOWANA SAŁATA RZYMSKA Z CHIMICHURRI

Okoń morski, fondue pomidorowe z żółtą cukinią, soliród, kremowy sos z oliwą koperkową

Gęsina na św. Marcina od Grzegorza Gajdy, szefa kuchni w Novotel Poznań Centrum

MUS Z TUŃCZYKA Z KREWETKAMI

Chilli krab królewski

CEVICHE Z ŁOSOSIA / PUMPERNIKIEL / GUACAMOLE / ŻELKA MANGO-MARAKUJA / OLIWA SZCZYPIORKOWA