Składniki (4 porcje):
Ceviche z łososia
Oliwa szczypiorkowa
Pumpernikiel
Żelka mango-marakuja
Sposób przygotowania:
Ceviche z łososia
Łososia kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do niego oliwę, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, posiekany koperek, miód oraz sok z limonki. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Oliwa szczypiorkowa
Oliwę wlewamy do thermomixa wraz z pokrojonym szczypiorkiem, szpinakiem i solą. Włączamy na 45 stopni z szybkością obrotów na 6. Czas ustawiamy na 6-8 minut. Po upływie czasu włączamy jeszcze na najwyższe obroty na 1 minutę. Gotową oliwę przecedzamy przez gęste sitko najlepiej z gazą.
Pumpernikiel
Chleb kruszymy na bardzo drobne okruszki lub „przekręcamy” przez 5 sekund na max w thermomixie. Przekładamy do miseczki i dodajemy oliwę i sól.
Guacamole
Przygotowujemy według oryginalnego przepisu 100 g.
Żelka mango-marakuja
Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie . Zagotować połowę puree. Dodać odciśniętą żelatynę i wymieszać. Dodać resztę puree. Wylać na blaszkę i schłodzić. Wyciąć dwoma ringami okrąg o średnicy około 5-6 cm na szerokość żelki na około 2 cm (zależy od ringów jakie się posiada na stanie).
Składanie dania:
Do dwóch ringów wyłożonych na talerz, między ich ścianką wykładamy na spód pumpernikiel i uciskamy (podstawa). Następnie równomiernie układamy Ceviche z łososia i najlepiej z worka cukierniczego lub małą łyżeczką układamy guacamole. Na koniec układamy wycięty wcześniej okrąg z żelki, który powinien idealnie pasować. Ściągamy ringi i do środka wlewamy trochę oliwy szczypiorkowej. Wierzch przystawki dekorujemy np. musem z rokitnika/marchwi i kremowymi mini „bezikami” z sera feta/bryndzy itp. Kapitalnie sprawdzą się mikro zioła i kwiaty.
Udostępnij!
Restaurant Management to czasopismo o merytorycznym charakterze skierowane do branży HoReCa. Autorami są najlepsi eksperci i inspirujący praktycy, których wiedza i doświadczenie poparte są imponującymi sukcesami. Poruszamy zagadnienia związane ze wszystkimi aktualnymi wyzwaniami w prowadzeniu lokalu gastronomicznego.
Restaurant Management ukazuje się co dwa miesiące w bezpłatnej wersji interaktywnej oraz w ekskluzywnej wersji drukowanej. Nasza redakcja jest również organizatorem Chefs Academy – warsztatów dla szefów kuchni.