Janusz Garncarczyk

Szef Kuchni w Restauracji Lemon w Gródku nad Dunajcem, współwłaściciel studia kulinarnego Cook Nook w Nowym Sączu

Pierwsze kucharskie szlify zdobywał w restauracji Koncertowa w Krynicy-Zdroju, gdzie pracował przez cztery lata. Jak sam określa, była to jego prawdziwa szkoła gotowania: właściciel restauracji był człowiekiem, który kuchnię kochał, potrafił gotować z pasją i nie szczędził czasu, żeby przekazywać wiedzę młodym. Następnym jego krokiem w karierze była praca w hotelu Motyl*** w Krynicy-Zdroju, gdzie dowodził kuchnią przez niespełna 12 lat. Kolejnym krokiem było stanowisko Szefa Kuchni w krynickim hotelu Mercure****, gdzie przyszło mu gotować dla Prezydentów, Premierów, polityków i gwiazd. Obecnie na stałe zadomowił się Restauracji Lemon w Gródku nad Dunajcem. Dowodzona przez niego Restauracja Lemon to jedna z najpiękniej ulokowanych restauracji w Polsce. W autorskiej karcie menu znaleźć można zarówno dania powszechnie znane i lubiane tj. makarony, pizze, steki i świetne burgery, ale i dania wyrafinowane w formie oraz treści. Dodatkowo, jako uzupełnienie stałej karty przygotowywane jest specjalne sezonowe menu, w którym Goście restauracji mogą skosztować produktów regionalnych, odpowiadających aktualnej porze roku. Co ważne, w karcie menu znajdują się także pozycje dla osób preferujących dietę wegańską, wegetariańską oraz bezglutenową. Przejście serii profesjonalnych szkoleń pozwoliło uzyskać certyfikat “Menu bez Glutenu”, dzięki którym Szef Garncarczyk wraz ze swoim zespołem zdobyli umiejętność bezpiecznego przygotowania dań dla osób zmagających się z celiakią. Warto nadmienić, iż Restauracja Lemon została wielokrotnie wyróżniona w Żółtym Przewodniku Gault&Millau w latach 2016, 2017, 2019 oraz 2020. Szef Garncarzyk od lat obecny jest także na wielu prestiżowych eventach branży gastronomicznej. Niejednokrotnie brał czynny udział jako juror m.in w Arte Culinaria Italiana, ale także jako nauczyciel i mentor dla swoich podopiecznych, którzy uczestniczyli w kulinarnej rywalizacji podczas ogólgancarczarne kierunki, odpowiada: “Preferuję kuchnię śródziemnomorską i polską. Lubię przy tym sięgać po tradycyjne produkty regionu małopolskiego i czerpać garściami z jego dobrodziejstw”.