Stek z kalafiora marynowany w curry
Patryk Kotarba_główka

Patryk Kotarba

Stek z kalafiora marynowany w curry/sałatka z marynowanych owoców i warzyw/granat (4 porcje)

Przepis przygotował Patryk Kotarba, który objął stanowisko szefa kuchni FoodFans Catering. Zdjęcia wykonała Magdalena Mleczko.

SKŁADNIKI

Stek z kalafiora

  • 1 duży kalafior
  • 4 g curry
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia

Sałatka

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 dojrzałe mango
  • 100 g dyni
  • 4 mini marchewki
  • 2 mini cukinie
  • listki szpinaku lub botwinki
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • ½ cytryny
  • 20 ml miodu
  • szczypta chili suszonego
  • sól do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Stek z kalafiora

Kalafiora kroimy na cztery części w plastry i blanszujemy. Następnie marynujemy w oliwie z curry z dodatkiem soli i pieprzu. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Sałatka

Awokado obieramy i kroimy w pół plastry, obrane mango i zblanszowaną dynię w kostkę. Mini marchew obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy razem z cukinią na chrupko. Wszystkie składniki kładziemy do pojemnika i zalewamy marynatą przygotowaną z oliwy, wyciśniętej cytryny, miodu i chili. Dorzucamy listki szpinaku lub botwinki i mieszamy. Owoc granatu obieramy do postaci gotowych ziarenek.

SKŁADANIE DANIA

Na talerz wykładamy kalafiora i dekoracyjnie układamy sałatkę z dodatkiem powstałej marynaty/sosu. Posypujemy owocem granatu.

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Szparagi

Gęsina na św. Marcina od Grzegorza Gajdy, szefa kuchni w Novotel Poznań Centrum

Biodrówka jagnięca

KULBIN Z LANYMI ZIEMNIAKAMI ZE SZCZYPIORKIEM, BIGOSEM RYBNYM I KISZONYM OGÓRKIEM

PSTRĄG Z ZIELENICY / KURKI / GROSZEK CUKROWY / OLEJ POROWY

RYBA W GALARECIE Z MAJONEZEM KOPERKOWYM I DZIKĄ RUKOLĄ