Troć fiordowa / awokado / mango / grzyby shimeji / sezam / ikra z wędzonego śledzia
Andrzej Jakomulski

Andrzej Jakomulski

Składniki:

  • Troć fiordowa 80 g
  • Awokado 40 g
  • Mango 30 g
  • Grzyby shimeji 5 g
  • Sezam 1 g
  • Ikra z wędzonego śledzia 10 g
  • Limonka 1 szt.
  • Kolendra
  • Sól, pieprz
  • Imbir
  • Ocet jabłkowy 50 ml


Sposób przygotowania:

Troć fiordową kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy  pokrojone mango, dodajemy posiekaną kolendrę, i prażony sezam. Wszystkie składniki łączymy ze sobą Grzyby schimei marynujemy w przygotowanej zalewie z octu jabłkowego, liścia laurowego, ziela angielskiego, świeżego imbiru, doprawiamy solą i cukrem. Awokado miksujemy z kolendrą, czosnkiem, sokiem z limonki, solą, pieprzem i szczyptą cukru na gładkie puree. Tatara z troci fiordowej układamy na talerzu, dodając marynowane grzyby shimeji i guacamole z awokado. Na środek tatara układamy ikrę z wędzonego  śledzia. Całość skrapiamy olejem pietruszkowym. Dekorujemy w dowolny sposób.

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

KULBIN Z LANYMI ZIEMNIAKAMI ZE SZCZYPIORKIEM, BIGOSEM RYBNYM I KISZONYM OGÓRKIEM

Topinambur z kurkami

Gęsina na św. Marcina od Grzegorza Gajdy, szefa kuchni w Novotel Poznań Centrum

Chilli krab królewski

SERNIK NEW YORK

TATAR Z SARNY / GRZYBY SHIMEJI / MAJONEZ Z WĘDZONYCH WARZYW / CZERWONA CEBULA / CHRZAN / PUMPERNIKIEL / KOLENDRA