Żeberka teriyaki / cukinia w tempurze / sałata z wasabi
Paweł Kaczmarek_główka

Paweł Kaczmarek

Żeberka teriyaki / cukinia w tempurze / sałata z wasabi

Składniki: (10 porcji)

  • Żeberka 1,8 kg
  • Sos Ketjap Manis 400 ml
  • Imbir 80 g
  • Pomarańcze 150 g
  • Mirim  50 ml
  • Czosnek 30 g
  • Sałata rzymska mini 10 szt.
  • Majonez 150 g
  • Mąka pszenna 120 g
  • Mąka kukurydziana 90 g
  • Proszek do pieczenia 7 g
  • Woda 250 g
  • Wódka 75 g
  • Sól 10 g
  • Wasabi do smaku
  • Kiełki kolendry do dekoracji
  • Sezam do dekoracji
  • Ocet ryżowyndo smaku
  • Cukier do smaku

Sposób wykonania:

Żeberka teriyaki

Ketjap Manis, posiekany imbir, obrane pomarańcze, mirim i czosnek w łupinie gotuj w rondlu około 30 minut. Przecedź przez sito, w razie potrzeby możesz zagęścić skrobią ziemniaczaną. Żeberka schabowe trzymaj 12 h w 4% solance, osusz i spakuj próżniowo. Gotuj 12-14 h w 74. *Przed podaniem obsmaż na patelni z glazurą z sosu teriyaki.

Cukinia w tempurze

Mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, wódkę, wodę, proszek do pieczenia, sól wymieszaj i odstaw do lodówki. Cukinię pokrój w słupki oprósz solą i mąką pszenną, następnie obtocz w tempurze i smaż 2-3 minuty na głębokim tłuszczu.

Sałata z wasabi

Majonez wymieszaj z wasabi. Sałatę dopraw octem ryżowym wymieszanym z cukrem polej majonezem wasabi.

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

KOTLET ZE ŚWINI ZŁOTNICKIEJ BIAŁEJ „FLINSTONE”/ ZIEMNIACZANE GRATIN / GRILLOWANA SAŁATA RZYMSKA Z CHIMICHURRI

Mus z czekolady Caraibe

SERNIK NEW YORK

Stek z kalafiora marynowany w curry

COMBER Z JELENIA / PIECZONY ZIEMNIAK / POTRAWKA Z BOROWIKA / MARYNOWANY BURAK / KROKIET Z ŻURAWINĄ / SOS Z KAWA I BURAKIEM

SANDACZ / PUREE PIETRUSZKOWE / SOS SZAFRANOWO-CYTRYNOWY / KURKI / BÓB / MŁODY GROSZEK / CUKINIA