Składniki:
Pasta chilli
Sos chilli crab
Sposób przygotowania:
Pasta chilli
Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę i wkładamy do Thermomixa, aby zmiksować na gładką masę. Jeśli jest potrzeba przecieramy przez sito.
Sos chilli
Rozgrzewamy olej i smażymy na nim zmiksowane suszone krewetki, następnie dodajemy pastę chilli i dalej smażymy. Gdy wydobędziemy już aromat dodajemy passate pomidorową, ketchup, sweat chilli i wodę, gotujemy wszystko około 7 min. Po tym czasie dodajemy nogi kraba królewskiego i gotujemy kolejne 7 min. Po 7 minutach wyciągamy kraba i dajemy tak zwaną musztardę krabową, czyli płyny, które są w środku kraba oraz roztrzepane jajko. Doprawiamy octem i solą. Cały sos zagęszczamy skrobią kukurydzianą w razie potrzeby. Na koniec wrzucamy ponownie kraba do sosu i go w nim obtaczamy. Kraba można serwować w skorupie obtoczony sosem lub obrany bez skorupy polany sosem. Na koniec na górę dajemy liście kolendry.
Udostępnij!
Restaurant Management to czasopismo o merytorycznym charakterze skierowane do branży HoReCa. Autorami są najlepsi eksperci i inspirujący praktycy, których wiedza i doświadczenie poparte są imponującymi sukcesami. Poruszamy zagadnienia związane ze wszystkimi aktualnymi wyzwaniami w prowadzeniu lokalu gastronomicznego.
Restaurant Management ukazuje się co dwa miesiące w bezpłatnej wersji interaktywnej oraz w ekskluzywnej wersji drukowanej. Nasza redakcja jest również organizatorem Chefs Academy – warsztatów dla szefów kuchni.