No data was found

Chilli krab królewski

Składniki:
Pasta chilli

  • Czosnek 6 ząbków
  • Papryka chilli 5 szt.
  • Imbir 3 łyżeczki
  • Szalotka 2 szt.
  • Miso 2 łyżki


Sos chilli crab

  • Suszone krewetki 1 łyżka
  • Ketchup 45 g
  • Sweat chilli 120 g
  • Passata pomidorowa 240 g
  • Jajko 1 szt.
  • Ocet winny biały 45 g
  • Olej 60 ml
  • Woda 500 ml
  • Kolendra 

Sposób przygotowania: 

Pasta chilli

Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę i wkładamy do Thermomixa, aby zmiksować na gładką masę. Jeśli jest potrzeba przecieramy przez sito. 


Sos chilli

Rozgrzewamy olej i smażymy na nim zmiksowane suszone krewetki, następnie dodajemy pastę chilli i dalej smażymy. Gdy wydobędziemy już aromat dodajemy passate pomidorową, ketchup, sweat chilli i wodę, gotujemy wszystko około 7 min. Po tym czasie dodajemy nogi kraba królewskiego i gotujemy kolejne 7 min. Po 7 minutach wyciągamy kraba i dajemy tak zwaną musztardę krabową, czyli płyny, które są w środku kraba oraz roztrzepane jajko. Doprawiamy octem i solą. Cały sos zagęszczamy skrobią kukurydzianą w razie potrzeby. Na koniec wrzucamy ponownie kraba do sosu i go w nim obtaczamy. Kraba można serwować w skorupie obtoczony sosem lub obrany bez skorupy polany sosem. Na koniec na górę dajemy liście kolendry. 

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

KOTLET ZE ŚWINI ZŁOTNICKIEJ BIAŁEJ „FLINSTONE”/ ZIEMNIACZANE GRATIN / GRILLOWANA SAŁATA RZYMSKA Z CHIMICHURRI

SANDACZ ZE SPATZLAMI / PUREE Z KALAFIORA I MASŁA ORZECHOWEGO / KREWETKA / CHIPS Z KALAFIORA / BISQUE Z KREWETEK / OLIWA PIETRUSZKOWA / LIŚCIE NASTURCJI                            

Tatar z jelenia

KULBIN Z LANYMI ZIEMNIAKAMI ZE SZCZYPIORKIEM, BIGOSEM RYBNYM I KISZONYM OGÓRKIEM

CEVICHE Z ŁOSOSIA / PUMPERNIKIEL / GUACAMOLE / ŻELKA MANGO-MARAKUJA / OLIWA SZCZYPIORKOWA

Wątróbka drobiowa w sosie czekoladowym na brioszce z karmelizowanym jabłkiem i śliwką