Przepis przygotował Mariusz Górecki, szef cukierni Garden City znajdującej się na Międzynarodowych Targach Poznańskich. Fot. FOTOBUENO
SKŁADNIKI
Mus czekoladowy
Glacage czekoladowy
Czekoladowy financier
Galaretka truskawkowa
Kruszonka migdałowa
SPOSÓB WYKONANIA
Mus czekoladowy
Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Następnie śmietanę i miód zagotować. Dodać żelatynę do śmietany. Wlać śmietanę do czekolady i wymieszać. Śmietanę oraz mascarpone ubić na 3/4. Genache schłodzić do 34 stopni. Następnie dodać mieszając śmietanę na trzy razy.
Glacage czekoladowy
Namoczyć żelatynę. Wodę, cukier, syrop glukozowy gotować do 103 stopni. Dodać żelatynę do syropu cukrowego. Następnie wlać do czekolady z mlekiem i zblendować całość. Dodać barwnik, zblendować aż barwnik się nie rozpuści. Schłodzić jeden dzień.
Czekoladowy financier
Zagotować śmietanę, dodać do czekolady i razem wymieszać. Dodać białko do masy, a następnie wymieszane razem sypkie składniki. Na końcu dodać masło i wymieszać razem całość. Piec w 220 stopniach przez 10 min.
Galaretka truskawkowa
Wymieszać wszystkie składniki razem i zagotować. Następnie wylać do formy.
Kruszonka migdałowa
Zrobić kruszonkę. Wypiekać w 170 stopniach przez 15 min. Następnie wymieszać z czekoladą oraz pasta migdałowa.
ZŁOŻENIE
Mus czekolado wywylać do formy, włożyć galaretkę malinową. Po zamrożeniu oblać glacage. Na talerzu ułożyć kruszonkę. Dookoła wyszprycować tylką okrągłą mus czekoladowy. Dookoła musu ułożyć malinę pocięta w plastry oraz malinę liofilizowaną. Do środka włożyć financier czekoladowy, a na górę ułożyć dekor z czekolady. Następny oblany mus na sama górę. Na koniec ułożyć dekoracje z isomaltu i płatki złota.
Udostępnij!
Restaurant Management to czasopismo o merytorycznym charakterze skierowane do branży HoReCa. Autorami są najlepsi eksperci i inspirujący praktycy, których wiedza i doświadczenie poparte są imponującymi sukcesami. Poruszamy zagadnienia związane ze wszystkimi aktualnymi wyzwaniami w prowadzeniu lokalu gastronomicznego.
Restaurant Management ukazuje się co dwa miesiące w bezpłatnej wersji interaktywnej oraz w ekskluzywnej wersji drukowanej. Nasza redakcja jest również organizatorem Chefs Academy – warsztatów dla szefów kuchni.