Patryk Kotarba

Szef kuchni w FoodFans

Absolwent krakowskiej szkoły gastronomicznej. Umiejętności i doświadczenie zdobywał m.in. w renomowanej restauracji „Le Scandale”, znanym podkrakowskim kompleksie „Dwór w Tomaszowicach” oraz w restauracji Ponidzie w 4-gwiazdkowym hotelu „Słoneczny Zdrój” w Busko-Zdroju. Pasjonat kuchni francuskiej. Często sięga po tradycyjne produkty regionalne, łącząc je z innowacyjnymi technikami przyrządzania dań. Gotował dla Prezydenta RP, Prezydenta Niemiec, polityków, aktorów i gości z zagranicy. Uczestnik ogólnoświatowego projektu „Good France”, z tytułem „Mistrz” w zawodzie kucharza przyznanym przez Pomorską Akademię Kulinarną oraz uczestnik prestiżowego szkolenia w szkole Bocuse’a w Lyon. Prowadzi szkolenia, pokazy gotowania na żywo i eventy kulinarne różnych kuchni świata. Chcąc dzielić się swoją pasją z młodymi adeptami sztuki, współtworzy ogólnopolskie konkursy kulinarne i zasiada niejednokrotnie jako członek jury w prestiżowych konkursach. Trzykrotny zdobywca „żółtej czapki” Przewodnika Gault&Millau, doceniony za wykorzystywanie najwyższej jakości produktów i autorskie kompozycje, takie jak zupa z fasoli korczyńskiej „Niech to diabli… w Busku pyszną zupę dali” oraz „Łosoś pachnący kubańską kawą w towarzystwie dyni”. Był szefem kuchni w Arena Catering w Krakowie.

Artykuły autora

Dorada

Stek z kalafiora marynowany w curry