Tomasz Zdrenka_głóka

Tomasz Zdrenka

Domowa Ricotta, sos z rukwi wodnej, kolorowe pomidory, figa, puder z pumpernikla, puder z malin (4 porcje)

Przepis przygotował Tomasz Zdrenka, szef restauracji Garden City znajdującej się na Międzynarodowych Targach Poznańskich. Fot. FOTOBUENO

SKŁADNIKI

Domowa Ricotta

  • 4 litry serwatki
  • 1 litr świeżego pasteryzowanego mleka
  • 40 ml octu jabłkowego BIO
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • szczypta soli

Sos z rukwi wodnej

  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 cebule szalotki
  • łyżka masła
  • 150 ml śmietanki 34%
  • 2-3 doniczki rukwi wodnej
  • szczypta soli i cukru

Warzywa / owoce

  • pomidory – różne odmiany i kolory
  • świeża, dojrzała figa
  • mikro zioła do dekoracji

Puder z malin

  • maliny liofilizowane 30 g

Puder z pumpernikla

  • chleb pumpernikiel
  • 30 g cebuli prażonej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Domowa Ricotta

Do szerokiego rondla wlewamy serwatkę, mleko i sól. Podgrzewamy do temp. 90oC, tak, aby nie zagotować. Dodajemy ocet jabłkowy i kwasek cytrynowy cały czas mieszając trzymamy na delikatnym ogniu przez kilka minut. Gdy serek się „zetnie” odstawiamy do ostudzenia.Przelewamy na sito wyłożone chustą serowarską lub gazą i pozostawiamy do odcieku na ok. 2- 3 godziny. Ser przekładamy do suchej gazy i trzymamy w lodówce. Można nadać jemu smak wedle uznania ziołowy, z dodatkiem śmietany lub na słodko.

Sos z rukwi wodnej

W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy poszatkowaną szalotkę, smażymy tak, aby lekko się zeszkliła. Ddajemy wino i redukujemy do ilości 1/3. Dolewamy śmietanę i ponownie redukujemy. Gdy sos ma już idealną konsystencję, zdejmujemy z ognia i studzimy.Rukiew wodną ścinamy razem z łodygami, wkładamy do blendera, zalewamy sosem i miksujemy na gładko. Przecieramy przez drobne sitko i doprawiamy solą i cukrem. Nie podgrzewamy, aby sos świeży, zielony kolor.

Warzywa / owoce

Pomidory i figi kroimy w „ósemki” lub tak jak nam się podoba.

Puder z malin

Maliny miksujemy na drobny puder w suchym blenderze.

Puder z pumpernikla

Lekko podsuszony chleb wkładamy do blendera razem z prażoną cebulą. Miksujemy do konsystencji grubszego pudru.

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

STEK Z TUŃCZYKA / PUREE Z BATATA / MUS ZE SKORZONERY / SAŁATKA Z BURAKÓW I ŻÓŁTEJ MARCHWI / SOS ZE SKORUPIAKÓW / KROKIET Z ŁOSOSIA

MUS Z TUŃCZYKA Z KREWETKAMI

KULBIN Z LANYMI ZIEMNIAKAMI ZE SZCZYPIORKIEM, BIGOSEM RYBNYM I KISZONYM OGÓRKIEM

Wątróbka drobiowa w sosie czekoladowym na brioszce z karmelizowanym jabłkiem i śliwką

RYBA W GALARECIE Z MAJONEZEM KOPERKOWYM I DZIKĄ RUKOLĄ

Dorada