Przepis przygotował Tomasz Zdrenka, szef restauracji Garden City znajdującej się na Międzynarodowych Targach Poznańskich. Fot. FOTOBUENO
SKŁADNIKI
Domowa Ricotta
Sos z rukwi wodnej
Warzywa / owoce
Puder z malin
Puder z pumpernikla
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Domowa Ricotta
Do szerokiego rondla wlewamy serwatkę, mleko i sól. Podgrzewamy do temp. 90oC, tak, aby nie zagotować. Dodajemy ocet jabłkowy i kwasek cytrynowy cały czas mieszając trzymamy na delikatnym ogniu przez kilka minut. Gdy serek się „zetnie” odstawiamy do ostudzenia.Przelewamy na sito wyłożone chustą serowarską lub gazą i pozostawiamy do odcieku na ok. 2- 3 godziny. Ser przekładamy do suchej gazy i trzymamy w lodówce. Można nadać jemu smak wedle uznania ziołowy, z dodatkiem śmietany lub na słodko.
Sos z rukwi wodnej
W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy poszatkowaną szalotkę, smażymy tak, aby lekko się zeszkliła. Ddajemy wino i redukujemy do ilości 1/3. Dolewamy śmietanę i ponownie redukujemy. Gdy sos ma już idealną konsystencję, zdejmujemy z ognia i studzimy.Rukiew wodną ścinamy razem z łodygami, wkładamy do blendera, zalewamy sosem i miksujemy na gładko. Przecieramy przez drobne sitko i doprawiamy solą i cukrem. Nie podgrzewamy, aby sos świeży, zielony kolor.
Warzywa / owoce
Pomidory i figi kroimy w „ósemki” lub tak jak nam się podoba.
Puder z malin
Maliny miksujemy na drobny puder w suchym blenderze.
Puder z pumpernikla
Lekko podsuszony chleb wkładamy do blendera razem z prażoną cebulą. Miksujemy do konsystencji grubszego pudru.
Udostępnij!
Restaurant Management to czasopismo o merytorycznym charakterze skierowane do branży HoReCa. Autorami są najlepsi eksperci i inspirujący praktycy, których wiedza i doświadczenie poparte są imponującymi sukcesami. Poruszamy zagadnienia związane ze wszystkimi aktualnymi wyzwaniami w prowadzeniu lokalu gastronomicznego.
Restaurant Management ukazuje się co dwa miesiące w bezpłatnej wersji interaktywnej oraz w ekskluzywnej wersji drukowanej. Nasza redakcja jest również organizatorem Chefs Academy – warsztatów dla szefów kuchni.