Mus z tuńczyka z krewetkami
IMG_2104

Robert Sowa

Mus z tuńczyka z krewetkami

Składniki (7 porcji):

  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 łyżka majonezu light
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z ½ cytryny
  • 1 żółta cykoria
  • do smaku: Pieprz ognisty, Garammasala orientalna, Sól himalajska drobnoziarnista Prymat

 

Krewetki:

  • 10 oczyszczonych krewetek blacktiger 16/20
  • olej do smażenia
  • 1 pomarańczowa papryczka chili
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 7 pomidorków koktajlowych

 

Do dekoracji:

  • pestki słonecznika i szczypiorek

 

Sposób przygotowania:

Do miski wrzucamy tuńczyka i majonez, czosnek rozgniatamy, a następnie rozcieramy  końcówką noża i wrzucamy go do miski, drobno siekamy szczypiorek i umieszczamy go w naczyniu. Cytrynę kroimy na pół, po czym wyciskamy owoc nad miską. Całość mieszamy i przyprawiamy garammasalą, łączymy składniki. Następnie blendujemy produkty na jednolitą masę. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy końcówką noża, a następnie go siekamy, papryczkę chili kroimy w plasterki, apomidorki dzielimy na połówki. Na patelnię na rozgrzany olej wrzucamy oczyszczone krewetki, a następnie posypujemy je solą himalajską. Podsmażamy krewetki z każdej strony. Na patelnię dodajemy przygotowaną czerwoną cebulę, czosnek i papryczkę chili, po chwili dorzucamy pomidorki koktajlowe. Mieszamy i doprawiamy ognistym pieprzem. Na koniec posypujemy krewetki posiekaną kolendrą. Na rozgrzanej patelni prażymy pestki słonecznika.

 

Sposób podania:

Z liści cykorii tworzymy łódeczki, które napełniamy musem z tuńczyka, nakładamy krewetki z pomidorkami i cebulą. Całość posypujemy prażonymi pestkami słonecznika i dekorujemy szczypiorkiem.

 

Wskazówka!

Cytrynę wyciskajmy nad dłonią, dzięki temu pestki nie wpadną do sosu.

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

CEVICHE Z ŁOSOSIA / PUMPERNIKIEL / GUACAMOLE / ŻELKA MANGO-MARAKUJA / OLIWA SZCZYPIORKOWA

POLĘDWICA Z DORSZA ZAWIJANA W PANCETTĘ

Tatar z jelenia

Okoń morski, fondue pomidorowe z żółtą cukinią, soliród, kremowy sos z oliwą koperkową

STEK Z TUŃCZYKA / PUREE Z BATATA / MUS ZE SKORZONERY / SAŁATKA Z BURAKÓW I ŻÓŁTEJ MARCHWI / SOS ZE SKORUPIAKÓW / KROKIET Z ŁOSOSIA

Wątróbka drobiowa w sosie czekoladowym na brioszce z karmelizowanym jabłkiem i śliwką