Składniki:
Dróżdżówka
Rabarbar:
Beza włoska
Syrop lawendowy
Lody lawendowe
Sposób przygotowania:
Dróżdżówka
Mleko podgrzewamy z cukrem. Odlewamy około pół szklanki do innego naczynia, dodajemy drożdże i 2-3 łyżki mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę mleka gotujemy, dodajemy masło. Wrzące wlewamy do miski i mieszamy dosypując połową mąki. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, a następnie zaczyn, dosypujemy resztę mąki. Ciasto nadal mieszamy. Kiedy wszystkie składniki połączą się, nakrywamy miskę ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagniatamy przez chwilę podsypując mąką. Przekładamy do formy o wymiarach 25 x 40 cm . Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut. Gdy drożdzówka wystygnie wycinamy dowolny kształt na wysokość okolo 1,5 cm i spażymy z obu stron na brązowym maśle, aby była chrupiąca.
Rabarbar
Obrać rabarbar, umieścić w worku próżniowym, wlać sok z bzu, cytrynę i mód. Następnie zamknąć w pakowarce próżniowej wysysając maxsymalnie powietrze. Rabarbar gotujemy 8 minut w 90C, następnie umieszczamy worek z rabarbarem w lodzie z wodą. Wyciągamy i kroimy w określony kształt. Układamy na drożdżówce.
Beza włoska
Cukier z wodą gotujemy do momentu osiągnięcia 120C. W tym czasie ubijamy białka na sztywno, cienkim strumieniem zaparzamy je i mieszamy na średnich obrotach bezę do momentu wystudzenia. Przekładamy do rękawa cukierniczego.
Lody lawendowe
Syrop lawendowy zagotować i zostawić do naciągnięcia. Połączyć śmietanę z syropem, zagotować i zalewać stopniowo żółtka połączone z limonką cały czas mieszając. Na koniec dodać mleko i przecedzić przez sito. Wlać do pojemników paco jet i zmrozić -17C. Następnie zmielić w poco jet.
Fot.: Joanna Ogórek
Udostępnij!
Restaurant Management to czasopismo o merytorycznym charakterze skierowane do branży HoReCa. Autorami są najlepsi eksperci i inspirujący praktycy, których wiedza i doświadczenie poparte są imponującymi sukcesami. Poruszamy zagadnienia związane ze wszystkimi aktualnymi wyzwaniami w prowadzeniu lokalu gastronomicznego.
Restaurant Management ukazuje się co dwa miesiące w bezpłatnej wersji interaktywnej oraz w ekskluzywnej wersji drukowanej. Nasza redakcja jest również organizatorem Chefs Academy – warsztatów dla szefów kuchni.