Drożdżówka z rabarbarem i lodami lawendowymi
No data was found

Składniki:

Dróżdżówka

  • Mąka 1 kg
  • Drożdże 100 g
  • Mleko 500 ml
  • Jajka 3 szt.
  • Cukier 1 i 1/4 szklanki
  • Masło miękkie 125 g
  • Olej 1/4 szklanki

Rabarbar:

  • Rabarbar 1 kg
  • Sok z czarnego bzu 200 ml
  • Sok z cytryny 50 ml
  • Miód 80 ml

Beza włoska

  • Cukier 220g
  • Woda 80 ml
  • Białka 3 szt.

Syrop lawendowy

  • Cukier 150 ml
  • Woda 150 ml
  • Suszona lawenda 2 łyżki

Lody lawendowe

  • Śmietana kremówka 500 ml
  • Żółtka 10 szt.
  • Syrop lawendowe 180 g
  • Mleka 200 ml
  • Sok z limonki 50 ml

Sposób przygotowania:

Dróżdżówka

Mleko podgrzewamy z cukrem. Odlewamy około pół szklanki do innego naczynia, dodajemy drożdże i 2-3 łyżki mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę mleka gotujemy,  dodajemy masło. Wrzące wlewamy do miski i mieszamy dosypując połową mąki. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, a następnie zaczyn, dosypujemy resztę mąki. Ciasto nadal mieszamy. Kiedy wszystkie składniki połączą się, nakrywamy miskę ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagniatamy przez chwilę podsypując mąką. Przekładamy do formy o wymiarach 25 x 40 cm . Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut. Gdy drożdzówka wystygnie wycinamy dowolny kształt na wysokość okolo 1,5 cm i spażymy z obu stron na brązowym maśle, aby była chrupiąca.

Rabarbar

Obrać rabarbar, umieścić w worku próżniowym, wlać sok z bzu, cytrynę i mód. Następnie zamknąć w pakowarce próżniowej wysysając maxsymalnie powietrze. Rabarbar gotujemy 8 minut w 90C, następnie umieszczamy worek z rabarbarem w lodzie z wodą. Wyciągamy i kroimy w określony kształt. Układamy na drożdżówce.

Beza włoska

Cukier z wodą gotujemy do momentu osiągnięcia 120C. W tym czasie ubijamy białka na sztywno,  cienkim strumieniem zaparzamy je i mieszamy na średnich obrotach bezę do momentu wystudzenia. Przekładamy do rękawa cukierniczego.

Lody lawendowe

Syrop lawendowy zagotować i zostawić do naciągnięcia. Połączyć śmietanę z syropem, zagotować i zalewać stopniowo żółtka połączone z limonką cały czas mieszając. Na koniec dodać mleko i przecedzić przez sito. Wlać do pojemników paco jet i zmrozić -17C. Następnie zmielić w poco jet.

Fot.: Joanna Ogórek

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Tatar z jelenia

RYBA W GALARECIE Z MAJONEZEM KOPERKOWYM I DZIKĄ RUKOLĄ

SZYNKA A’LA SALTIMBOCCA

Domowa Ricotta

YAKITORI Z ANTRYKOTU, DEMI GLACE Z SHOYU KOJI, KROKIETY Z FIOLETOWEGO ZIEMNIAKA, EDAMAME

SANDACZ, MAJONEZ ZE SZCZYPIORKU, CONFITOWANE WARZYWA, GROSZEK Z YUZU