...
SANDACZ / PUREE PIETRUSZKOWE / SOS SZAFRANOWO-CYTRYNOWY / KURKI / BÓB / MŁODY GROSZEK / CUKINIA
Janusz Gancarczyk_główka

Janusz Garncarczyk

SANDACZ / PUREE PIETRUSZKOWE / SOS SZAFRANOWO-CYTRYNOWY / KURKI / BÓB / MŁODY GROSZEK / CUKINIA

Składniki (10 porcji):

  • Pietruszka korzeń 1kg
  • Pietruszka dekoracyjna 2 pęczki
  • Mleko 1L
  • Masło 100g
  • Oliwa sansa 100ml
  • Sandacz steki 1200g
  • Masło klarowane 100g
  • Bób 500g
  • Młode strączki groszku 200g
  • Mini cukinia 200g
  • Kurki 200g
  • Szafran 2g
  • Śmietanka 30% 250ml
  • Cytryna 150g
  • Sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

Pietruszkę korzeń obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w mleku. Bób gotujemy 4 minuty w osolonej wodzie, po czym hartujemy go w zimnej wodzie i obieramy ze skórki. Strączki groszku czyścimy, a kurki myjemy pod zimną wodą i osuszamy. Mini cukinie myjemy i kroimy w pół centymetrowe krążki. Oliwę z posiekaną połową natki pietruszki wrzucamy do Termomixa i podgrzewamy kilka minut do temperatury 70 stopni, następnie scedzamy przez filtr do kawy. Połowę natki pietruszki siekamy i dodajemy do ugotowanego korzenia pietruszki, miksujemy na gładko w Termomixie, doprawiamy do smaku solą i pieprzem a na koniec dodajemy masło. Śmietankę 30% zagotowujemy z szafranem, doprawiamy sokiem z cytryny i solą. Redukujemy do żądanej konsystencji. Sandacz dzielimy na steki po 60g, osuszamy i smażymy na klarowanym maśle, 2/3 czasu na skórce a 1/3 na stronie mięsa. Na maśle klarowanym smażymy kurki, strączki groszku krążki cukinii i bób. Na talerz nakładamy kolejno puree, usmażonego sandacza, warzywa, sos i pietruszkową oliwę.

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Troć fiordowa / awokado / mango / grzyby shimeji / sezam / ikra z wędzonego śledzia

Dorada

Chilli krab królewski

RYBA W GALARECIE Z MAJONEZEM KOPERKOWYM I DZIKĄ RUKOLĄ

YAKITORI Z ANTRYKOTU, DEMI GLACE Z SHOYU KOJI, KROKIETY Z FIOLETOWEGO ZIEMNIAKA, EDAMAME

POLĘDWICA Z DORSZA ZAWIJANA W PANCETTĘ

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.