Patryk Kotarba_główka

Patryk Kotarba

Dorada (4 porcje)

Przepis przygotował Patryk Kotarba, szef kuchni w FoodFans Catering.

SKŁADNIKI

  • 4 świeże dorady  (najlepiej nie patroszona)
  • Świeże zioła  ( bazylia, natka pietruszki, rukiew wodna)
  • 1 szt. cytryna 
  • 1 szt. Pomarańcz 
  • 1 szt. dojrzałe mango
  • 1 szt. grejpfrut czerwona
  • 200g bobu
  • Sól morska lub himalajsja 
  • Świeżo mielony pieprz 
  • Ruba

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Doradę dokładnie patroszymy i oczyszczamy. Doprawiamy solą i pieprzem oraz wkładamy do środka świeże zioła i cytrynę. Grillujemy na mocno rozgrzanym grillu. Możemy użyć pergaminu dla pewności zachowania chrupiącej skórki. W między czasie szykujemy sałatkę z filetowanych owoców oraz ugotowanego bobu w osolonej wodzie.Układamy dekoracyjnie na gotowej rybie wraz z świeżymi ziołami do uzyskania pożądanego efektu.

Świeża i dobra gatunkowa ryba zawsze obroni się smakiem, tym bardziej jeżeli jako formę obróbki termicznej użyjemy grilla. Uwydatni jej smak i nada nowy oryginalny charakter. W przygotowaniu ryb z grilla powinniśmy zachować prostotę i smak ryby powinien grać pierwsze skrzypce.  Zastosowanie dodatku w postaci cytrusów czy sezonowych warzyw będzie tutaj bardzo dobrym zabiegiem i dopełni jej smak i pomoże przy estetyce podania. Ryby z grilla z takim doborem składników towarzyszących to również wspaniała alternatywa dla osób aktywnych czy na diecie. Dzięki takim daniom jemy bardzo zdrowo, a i potrafią cieszyć oko. Możemy być pewni z zadowolenia Gości tak przyrządzonej ryby.

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Stek z daniela / pieczone ziemniaki / burak / szpinak / chili / borowik / sos demi z czekoladą

KULBIN Z LANYMI ZIEMNIAKAMI ZE SZCZYPIORKIEM, BIGOSEM RYBNYM I KISZONYM OGÓRKIEM

POLĘDWICA Z DORSZA ZAWIJANA W PANCETTĘ

Topinambur z kurkami

STEK Z TUŃCZYKA / PUREE Z BATATA / MUS ZE SKORZONERY / SAŁATKA Z BURAKÓW I ŻÓŁTEJ MARCHWI / SOS ZE SKORUPIAKÓW / KROKIET Z ŁOSOSIA

Żeberka teriyaki / cukinia w tempurze / sałata z wasabi