Paweł Kaczmarek_główka

Paweł Kaczmarek

Topinambur z kurkami

Przepis przygotawany został przez Pawła Kaczmarka, regionalnego szefa kuchni w Unilever Food Solutions.

Składniki:

  • topinambur 250 g
  • kurki 100 g
  • pasta miso 20–30 g
  • szalotka 50 g
  • czosnek 20 g
  • białe wino wegańskie 50 ml
  • „demi glace” z warzyw 80 ml
  • olej słonecznikowy – do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • gałka muszkatałowa do smaku

Sposób przygotowania:

Topinambur ugotować w wodzie z pastą miso, ostudzić, przeciąć na pół i wydrążyć środek. Łupinę smażyć do chrupkości na głębokim tłuszczu. Na patelni zasmażyć na oleju szalotkę, kurki, miąższ z topinamburu i czosnek. Po zarumienieniu podlać winem i odparować, dolać warzywny demi glace, doprawić solą, pieprzem i gałką, a nastęnie zblendować na gładką mase. Łupiną topinamburu nadziewamy pasta z kurek, całość zapiekamy w piekarniku ok. 10 min w 180°.

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

CEVICHE Z ŁOSOSIA / PUMPERNIKIEL / GUACAMOLE / ŻELKA MANGO-MARAKUJA / OLIWA SZCZYPIORKOWA

Stek z kalafiora marynowany w curry

KULBIN Z LANYMI ZIEMNIAKAMI ZE SZCZYPIORKIEM, BIGOSEM RYBNYM I KISZONYM OGÓRKIEM

COMBER Z JELENIA / PIECZONY ZIEMNIAK / POTRAWKA Z BOROWIKA / MARYNOWANY BURAK / KROKIET Z ŻURAWINĄ / SOS Z KAWA I BURAKIEM

Gęsina na św. Marcina od Grzegorza Gajdy, szefa kuchni w Novotel Poznań Centrum

PSTRĄG Z ZIELENICY / KURKI / GROSZEK CUKROWY / OLEJ POROWY