No data was found

Przepis: Wojciech Wojtkowiak, Ambasador Kampanii „Jakość dla Gastronomii”

Fot.: Good Lookin Food Fotografia Kulinarna

Składniki:

  • Szynka wieprzowa QAFP na 4 porcje 800 – 1000 g
  • Szynka parmeńska
  • Szałwia świeża
  • Warzywa sezonowe np. ziemniaki, młody burak, botwina, fasolka szparagowa, szparagi białe lub zielone
  • Sól i pieprz
  • Tłuszcz do smażenia
  • Masło
  • Czosnek
  • Białe wino

Sposób przygotowania:

Z szynki wieprzowej QAFP wytnij fileciki o gramaturze około 100-120 g. Delikatnie rozklep tłuczkiem, a potem nałóż na każdą z porcji kilka listków szałwii oraz plater szynki parmeńskiej. Zwiń w roladkę lub uformuj kieszonkę. Jeśli wybierzesz formowanie mięsa w roladki, owiń je kilkakrotnie folią spożywczą, a następnie gotuj sous-vide. Jeśli nie masz cylkulatora zagotuj wodę do 85°C, odstaw z kuchenki i umieść porcje mięsa w wodzie. Pozostaw na 20-25 minut. Następnie wyjmij mięso z wody, usuń folię i smaż na rozgrzanym tłuszczu. Na koniec bastuj masłem z dodatkiem czosnku. Mięso uformowane w kieszonki zepnij wykałaczkami i smaż na rozgrzanym tłuszczu. Na koniec bastuj masłem z dodatkiem czosnku, podlej białym winem i wkręć kawałek zimnego masła.

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

POLĘDWICA Z DORSZA ZAWIJANA W PANCETTĘ

Szparagi

RYBA W GALARECIE Z MAJONEZEM KOPERKOWYM I DZIKĄ RUKOLĄ

CEVICHE Z ŁOSOSIA / PUMPERNIKIEL / GUACAMOLE / ŻELKA MANGO-MARAKUJA / OLIWA SZCZYPIORKOWA

Chilli krab królewski

Topinambur z kurkami