Składniki:
Chimichurri
Sposób przygotowania:
Zioła umyć i osuszyć. Następnie posiekać je drobno razem z czosnkiem, cebulką i chili. Potem rozgnieść zioła, pieprz i sól morską w moździerzu i utrzeć to na pastę. Wymieszać z sokiem z limonki i oliwą z oliwek. Odstawić chimichurri na jeden dzień, aby wydobyć pełnię smaków.
Mięso ze świni złotnickiej marynujemy minimum 1 godzinę – lekko nacieramy oliwą z oliwek dodajemy rozmaryn i tymianek. Dopiero podczas grillowania przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą.
Aby zrobić zapiekankę ziemniaczaną kroimy najlepiej na mandolinie surowe ziemniaki w cienkie paski. Na pojemnik GN nakładamy papier do pieczenia. Do pojemnika kładziemy na płasko cienkie plastry ziemniaków lekko przyprawiamy solą i pieprzem, delikatnie sypiemy każdą warstwę parmezanem i dodajemy też do każdej warstwy odrobinę śmietanki. Z solą uważajcie, ponieważ ser jest słony. Układamy tak ziemniaki i wszystkie dodatki do odpowiedniej dla nas wysokości. Ostatnią warstwę ziemniaków posypujemy większą ilością sera. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Mini sałatę rzymską kroimy wzdłuż i razem z mięsem grillujemy.
Udostępnij!
Restaurant Management to czasopismo o merytorycznym charakterze skierowane do branży HoReCa. Autorami są najlepsi eksperci i inspirujący praktycy, których wiedza i doświadczenie poparte są imponującymi sukcesami. Poruszamy zagadnienia związane ze wszystkimi aktualnymi wyzwaniami w prowadzeniu lokalu gastronomicznego.
Restaurant Management ukazuje się co dwa miesiące w bezpłatnej wersji interaktywnej oraz w ekskluzywnej wersji drukowanej. Nasza redakcja jest również organizatorem Chefs Academy – warsztatów dla szefów kuchni.