Troć fiordowa / awokado / mango / grzyby shimeji / sezam / ikra z wędzonego śledzia
Andrzej Jakomulski

Andrzej Jakomulski

Składniki:

  • Troć fiordowa 80 g
  • Awokado 40 g
  • Mango 30 g
  • Grzyby shimeji 5 g
  • Sezam 1 g
  • Ikra z wędzonego śledzia 10 g
  • Limonka 1 szt.
  • Kolendra
  • Sól, pieprz
  • Imbir
  • Ocet jabłkowy 50 ml


Sposób przygotowania:

Troć fiordową kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy  pokrojone mango, dodajemy posiekaną kolendrę, i prażony sezam. Wszystkie składniki łączymy ze sobą Grzyby schimei marynujemy w przygotowanej zalewie z octu jabłkowego, liścia laurowego, ziela angielskiego, świeżego imbiru, doprawiamy solą i cukrem. Awokado miksujemy z kolendrą, czosnkiem, sokiem z limonki, solą, pieprzem i szczyptą cukru na gładkie puree. Tatara z troci fiordowej układamy na talerzu, dodając marynowane grzyby shimeji i guacamole z awokado. Na środek tatara układamy ikrę z wędzonego  śledzia. Całość skrapiamy olejem pietruszkowym. Dekorujemy w dowolny sposób.

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Żeberka teriyaki / cukinia w tempurze / sałata z wasabi

WEGAŃSKI TUŃCZYK / WAKAMI / WASABI / PONZU

SANDACZ ZE SPATZLAMI / PUREE Z KALAFIORA I MASŁA ORZECHOWEGO / KREWETKA / CHIPS Z KALAFIORA / BISQUE Z KREWETEK / OLIWA PIETRUSZKOWA / LIŚCIE NASTURCJI                            

POLĘDWICZKA Z SARNY

RYBA W GALARECIE Z MAJONEZEM KOPERKOWYM I DZIKĄ RUKOLĄ

STEK Z TUŃCZYKA / PUREE Z BATATA / MUS ZE SKORZONERY / SAŁATKA Z BURAKÓW I ŻÓŁTEJ MARCHWI / SOS ZE SKORUPIAKÓW / KROKIET Z ŁOSOSIA