Wątróbka drobiowa w sosie czekoladowym na brioszce z karmelizowanym jabłkiem i śliwką
Janusz Gancarczyk_główka

Janusz Garncarczyk

Wątróbka drobiowa w sosie czekoladowym na brioszce z karmelizowanym jabłkiem i śliwką

Składniki (4 porcje):

  • Wątróbka drobiowa 400 g
  • Czekolada gorzka 30 g
  • Szalotka 80 g
  • Świeże chili, posiekane, szczypta
  • Jałowiec 7 owoców
  • Wino czerwone wytrawne 100 ml
  • Bulion warzywny 200 ml
  • Jabłka 150 g
  • Śliwki 100 g
  • Miód 30 g
  • Masło 30 g
  • Oliwa z oliwek 30 ml
  • Brioszka 4 kromki (ok. 100 g)

Sposób przygotowania:

Oczyszczoną wątróbkę smażymy krótko na oliwie, wysokim ogniu i na złoty kolor. Odkładamy na tackę, jeszcze gorącą delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Na tej samej patelni podsmażamy rozgniecione owoce jałowca i pokrojoną szalotkę. Podlewamy to winem i dodajemy czekoladę oraz chili. Następnie dodajemy wywar warzywny i redukujemy. Na osobnej patelni roztapiamy masło, dodajemy miód, pokrojone jabłko i śliwki. Wszystko karmelizujemy. Kromkę brioszki zapiekamy pod salamandrem lub na suchej patelni. Do zredukowanego sosu czekoladowego dodajemy wątróbkę, podgrzewamy krótka, aby wątróbka pozostała delikatna i doprawiamy do smaku. Na talerz kładziemy brioszkę, wątróbkę, sos czekoladowy, jabłka i śliwki. Możemy udekorować czerwoną porzeczką lub malinami. Jabłka możemy też zrobić w postaci musu jabłkowego, na którym podamy wątróbkę. 

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Gęsina na św. Marcina od Grzegorza Gajdy, szefa kuchni w Novotel Poznań Centrum

SANDACZ ZE SPATZLAMI / PUREE Z KALAFIORA I MASŁA ORZECHOWEGO / KREWETKA / CHIPS Z KALAFIORA / BISQUE Z KREWETEK / OLIWA PIETRUSZKOWA / LIŚCIE NASTURCJI                            

PSTRĄG Z ZIELENICY / KURKI / GROSZEK CUKROWY / OLEJ POROWY

Topinambur z kurkami

KOTLET ZE ŚWINI ZŁOTNICKIEJ BIAŁEJ „FLINSTONE”/ ZIEMNIACZANE GRATIN / GRILLOWANA SAŁATA RZYMSKA Z CHIMICHURRI

CEVICHE Z ŁOSOSIA / PUMPERNIKIEL / GUACAMOLE / ŻELKA MANGO-MARAKUJA / OLIWA SZCZYPIORKOWA