...
Okoń morski, fondue pomidorowe z żółtą cukinią, soliród, kremowy sos z oliwą koperkową
IMG_2511

Przemysław Woźny

Składniki:

  • Okoń morski
  • Pomidory
  • Cebula szalotka  
  • Czosnek
  • Żółta cukinia
  • Soliród
  • Koper włoski
  • Seler naciowy
  • Cebula szalotka
  • Śmietana kremówka
  • Białe wino
  • Oliwa z oliwek
  • Koper nać
  • Natka pietruszki
  • Ocet jabłkowy
  • Sól
  • Pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Rybę  oczyścić, przygotować filety. Z pokrojonych w kostkę pomidorów, cebuli szalotki, czosnku, natki pietruszki oraz octu jabłkowego przygotowujemy fondue pomidorowe.

Kremowy sos z oliwą koperkową

Cebule szalot, koper włoski, seler naciowy kroimy w kostkę i podsmażamy na klarowanym maśle. Podsmażoną całość zalewamy białym winem do odparowania, dodajemy śmietanę kremówkę – redukujemy całość. Zredukowaną śmietanę przekładamy do Thermomixa i całość miksujemy, przelewamy przez drobne sito, raz jeszcze zagotowujemy.

Oliwa koperkowa

Dużo ilość koperku należy sparzyć i przełożyć do wody z lodem, aby nie straciła koloru. Cały koperek przekładamy na papier, żeby pozbyć się wody. Koperek przekładamy do Thermomixa, dodajemy oliwę, szczyptę soli i całość miksujemy, aż uzyskamy piękny zielony kolor. Przelewamy całość przez drobne sito.

Całość układamy na talerzu jak na zdjęciu.

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

SERNIK NEW YORK

SANDACZ, MAJONEZ ZE SZCZYPIORKU, CONFITOWANE WARZYWA, GROSZEK Z YUZU

TATAR Z SARNY / GRZYBY SHIMEJI / MAJONEZ Z WĘDZONYCH WARZYW / CZERWONA CEBULA / CHRZAN / PUMPERNIKIEL / KOLENDRA  

Stek z daniela / pieczone ziemniaki / burak / szpinak / chili / borowik / sos demi z czekoladą

Chilli krab królewski

Drożdżówka z rabarbarem i lodami lawendowymi

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.