Okoń morski, fondue pomidorowe z żółtą cukinią, soliród, kremowy sos z oliwą koperkową
IMG_2511

Przemysław Woźny

Składniki:

  • Okoń morski
  • Pomidory
  • Cebula szalotka  
  • Czosnek
  • Żółta cukinia
  • Soliród
  • Koper włoski
  • Seler naciowy
  • Cebula szalotka
  • Śmietana kremówka
  • Białe wino
  • Oliwa z oliwek
  • Koper nać
  • Natka pietruszki
  • Ocet jabłkowy
  • Sól
  • Pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Rybę  oczyścić, przygotować filety. Z pokrojonych w kostkę pomidorów, cebuli szalotki, czosnku, natki pietruszki oraz octu jabłkowego przygotowujemy fondue pomidorowe.

Kremowy sos z oliwą koperkową

Cebule szalot, koper włoski, seler naciowy kroimy w kostkę i podsmażamy na klarowanym maśle. Podsmażoną całość zalewamy białym winem do odparowania, dodajemy śmietanę kremówkę – redukujemy całość. Zredukowaną śmietanę przekładamy do Thermomixa i całość miksujemy, przelewamy przez drobne sito, raz jeszcze zagotowujemy.

Oliwa koperkowa

Dużo ilość koperku należy sparzyć i przełożyć do wody z lodem, aby nie straciła koloru. Cały koperek przekładamy na papier, żeby pozbyć się wody. Koperek przekładamy do Thermomixa, dodajemy oliwę, szczyptę soli i całość miksujemy, aż uzyskamy piękny zielony kolor. Przelewamy całość przez drobne sito.

Całość układamy na talerzu jak na zdjęciu.

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Gęsina na św. Marcina od Grzegorza Gajdy, szefa kuchni w Novotel Poznań Centrum

Risotto z perliczką

Drożdżówka z rabarbarem i lodami lawendowymi

MUS Z TUŃCZYKA Z KREWETKAMI

POLĘDWICZKA Z SARNY

COMBER Z JELENIA / PIECZONY ZIEMNIAK / POTRAWKA Z BOROWIKA / MARYNOWANY BURAK / KROKIET Z ŻURAWINĄ / SOS Z KAWA I BURAKIEM