Okoń morski, fondue pomidorowe z żółtą cukinią, soliród, kremowy sos z oliwą koperkową
IMG_2511

Przemysław Woźny

Składniki:

  • Okoń morski
  • Pomidory
  • Cebula szalotka  
  • Czosnek
  • Żółta cukinia
  • Soliród
  • Koper włoski
  • Seler naciowy
  • Cebula szalotka
  • Śmietana kremówka
  • Białe wino
  • Oliwa z oliwek
  • Koper nać
  • Natka pietruszki
  • Ocet jabłkowy
  • Sól
  • Pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Rybę  oczyścić, przygotować filety. Z pokrojonych w kostkę pomidorów, cebuli szalotki, czosnku, natki pietruszki oraz octu jabłkowego przygotowujemy fondue pomidorowe.

Kremowy sos z oliwą koperkową

Cebule szalot, koper włoski, seler naciowy kroimy w kostkę i podsmażamy na klarowanym maśle. Podsmażoną całość zalewamy białym winem do odparowania, dodajemy śmietanę kremówkę – redukujemy całość. Zredukowaną śmietanę przekładamy do Thermomixa i całość miksujemy, przelewamy przez drobne sito, raz jeszcze zagotowujemy.

Oliwa koperkowa

Dużo ilość koperku należy sparzyć i przełożyć do wody z lodem, aby nie straciła koloru. Cały koperek przekładamy na papier, żeby pozbyć się wody. Koperek przekładamy do Thermomixa, dodajemy oliwę, szczyptę soli i całość miksujemy, aż uzyskamy piękny zielony kolor. Przelewamy całość przez drobne sito.

Całość układamy na talerzu jak na zdjęciu.

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Szparagi

COMBER Z JELENIA / PIECZONY ZIEMNIAK / POTRAWKA Z BOROWIKA / MARYNOWANY BURAK / KROKIET Z ŻURAWINĄ / SOS Z KAWA I BURAKIEM

Risotto z perliczką

SZYNKA A’LA SALTIMBOCCA

Stek z kalafiora marynowany w curry

Drożdżówka z rabarbarem i lodami lawendowymi