Aktualności

VIII Ogólnopolski Turniej Kucharski edycja 2023 / 2024

VIII Ogólnopolski Turniej Kucharski edycja 2023 / 2024

W Ogólnopolskim Turnieju Kucharskim biorą udział uczniowie kształcący się w zawodzie kucharza. Celem Turnieju jest podniesienie rangi zawodu i kształcenia zawodowego, nawiązanie współpracy i wymiana doświadczeń między uczniami, szkołami i zakładami, a przede wszystkim stworzenie uczniom możliwości zaprezentowania swoich umiejętności zawodowych. Wydarzenie odbędzie się 12-13 marca 2024 r.

Termin etapu centralnego Turnieju: 12-13 marca 2024 r.

Temat Turnieju: „Wieprzowina i jej przetwory”

Organizatorzy Turnieju:

  • Wielkopolska Izba Rzemieślnicza
  • Wielkopolski Cech Rzeźników Wędliniarzy – Kucharzy
  • Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu

Patronat nad Turniejem: Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu

Sponsor główny: Selgros Cash & Carry

Patronat medialny: Restaurant Management

Adresaci Turnieju: Uczniowie kształcący się w zawodzie kucharz, którzy wyróżniają się umiejętnościami sporządzania potraw i napojów z wykorzystaniem nowoczesnych metod i technik oraz posiadają wiedzę z zakresu technologii gastronomicznej

Cel Turnieju:

  • Podniesienie rangi zawodu kucharz
  • Aktywizowanie młodzieży do doskonalenia zawodowego
  • Rozwijanie pasji, zainteresowań i uzdolnień związanych z przygotowaniem potraw
  • Promowanie talentów młodych adeptów sztuki kulinarnej

Sekretarze Turnieju:

  • mgr inż. Małgorzata Mager
  • mgr Anna Saj

Komisja Oceniająca Turnieju:

  • Przewodniczący: Wojciech Wojtkowiak
  • Wiceprzewodniczący i pierwszy sędzia techniczny: Andrzej Gołąbek
  • Członkowie i sędziowie techniczni: Marcin Stelmaszy i dwóch kucharzy z wybranych restauracji.
  • Członkowie: kierownik szkolenia praktycznego z ZSPS: mgr inż. Karolina Mikołajczyk-Nieckarz oraz wybrany losowo nauczyciel jednej ze szkół biorących udział w Turnieju.

Przebieg Turnieju:

Część I – QUIZ OGÓLNY

  • Zakres materiału: wiedza ogólna z zakresu przygotowania i wydawania dań.
  • Ilość pytań: 6 pytań wspólnych (otwartych).

Część II – QUIZ TEMATYCZNY

  • Zakres materiału: mięso zwierząt rzeźnych (przykładowe zagadnienia: charakterystyka towaroznawcza; skład chemiczny i wartość odżywcza; sprzęt i urządzenia; potrawy z udziałem składnika głównego; dodatki do wyżej wymienionych potraw; inne)
  • Ilość pytań: 4 pytania zamknięte indywidualne (zamknięte).

Część III – ZADANIA PRAKTYCZNE

  • Zakres materiału: rozróżnianie surowców, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych stosowanych w produkcji gastronomicznej; rozróżnianie sprzętu i urządzeń do sporządzania i ekspedycji potraw i napojów; dobór zastawy stołowej do ekspedycji potraw i napojów.
  • Ilość zadań: 3 zadania praktyczne.

Część IV – WYKONANIE POTRAWY KONKURSOWEJ

Rodzaj potrawy – Danie główne:

obowiązkowe elementy wieprzowiny – do wyboru:

  • karkówka wieprzowa
  • łopatka wieprzowa
  • polędwiczka wieprzowa
  • obowiązkowy produkt dodatkowy:
  • podroby wieprzowe lub wędliny podrobowe

Waga porcji: 180 – 220g

Ilość porcji: 5 talerzy (w tym jeden do ekspozycji; wszyscy uczestnicy wydają potrawy na talerzach gwarantowanych przez organizatora)

Kryteria oceny zadania praktycznego:

  • Planowanie i organizacja pracy.
  • Higiena pracy.
  • Bezpieczeństwo pracy.
  • Technika wykonania i poprawność procesów technologicznych.
  • Jakość potrawy – smakowitość, wygląd, estetyka podania potrawy, właściwa temperatura podania, kreatywność i stopień trudności.

Czas wykonania potrawy konkursowej: 120 minut.

Zwolnienia z egzaminów:

  • Laureaci Turnieju, a więc zdobywcy pierwszych sześciu miejsc, którzy odbywają praktyki w zakładach zrzeszonych w Izbie Rzemieślniczej, są zwolnieni z części praktycznej egzaminu czeladniczego, uzyskując z tej części egzaminu ocenę celującą. Otrzymane zaświadczenie jest ważne w tym roku, w którym zostało wystawione.
  • Laureaci oraz finaliści Turnieju, którzy otrzymali minimum 50% punktów, którzy podlegają pod Okręgową Komisję Egzaminacyjną, są zwolnieni z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie, uzyskując z tej części egzaminu wynik 100%. Otrzymane zaświadczenie jest ważne na okres dwóch lat od daty przystąpienia do Turnieju i wystawienia zaświadczenia.

Źródło: mat. pras.

VIII Ogólnopolski Turniej Kucharski edycja 2023 / 2024

VIII Ogólnopolski Turniej Kucharski edycja 2023 / 2024

W Ogólnopolskim Turnieju Kucharskim biorą udział uczniowie kształcący się w zawodzie kucharza. Celem Turnieju jest podniesienie rangi zawodu i kształcenia zawodowego, nawiązanie współpracy i wymiana doświadczeń między uczniami, szkołami i zakładami, a przede wszystkim stworzenie uczniom możliwości zaprezentowania swoich umiejętności zawodowych. Wydarzenie odbędzie się 12-13 marca 2024 r.

Termin etapu centralnego Turnieju: 12-13 marca 2024 r.

Temat Turnieju: „Wieprzowina i jej przetwory”

Organizatorzy Turnieju:

  • Wielkopolska Izba Rzemieślnicza
  • Wielkopolski Cech Rzeźników Wędliniarzy – Kucharzy
  • Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu

Patronat nad Turniejem: Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu

Sponsor główny: Selgros Cash & Carry

Patronat medialny: Restaurant Management

Adresaci Turnieju: Uczniowie kształcący się w zawodzie kucharz, którzy wyróżniają się umiejętnościami sporządzania potraw i napojów z wykorzystaniem nowoczesnych metod i technik oraz posiadają wiedzę z zakresu technologii gastronomicznej

Cel Turnieju:

  • Podniesienie rangi zawodu kucharz
  • Aktywizowanie młodzieży do doskonalenia zawodowego
  • Rozwijanie pasji, zainteresowań i uzdolnień związanych z przygotowaniem potraw
  • Promowanie talentów młodych adeptów sztuki kulinarnej

Sekretarze Turnieju:

  • mgr inż. Małgorzata Mager
  • mgr Anna Saj

Komisja Oceniająca Turnieju:

  • Przewodniczący: Wojciech Wojtkowiak
  • Wiceprzewodniczący i pierwszy sędzia techniczny: Andrzej Gołąbek
  • Członkowie i sędziowie techniczni: Marcin Stelmaszy i dwóch kucharzy z wybranych restauracji.
  • Członkowie: kierownik szkolenia praktycznego z ZSPS: mgr inż. Karolina Mikołajczyk-Nieckarz oraz wybrany losowo nauczyciel jednej ze szkół biorących udział w Turnieju.

Przebieg Turnieju:

Część I – QUIZ OGÓLNY

  • Zakres materiału: wiedza ogólna z zakresu przygotowania i wydawania dań.
  • Ilość pytań: 6 pytań wspólnych (otwartych).

Część II – QUIZ TEMATYCZNY

  • Zakres materiału: mięso zwierząt rzeźnych (przykładowe zagadnienia: charakterystyka towaroznawcza; skład chemiczny i wartość odżywcza; sprzęt i urządzenia; potrawy z udziałem składnika głównego; dodatki do wyżej wymienionych potraw; inne)
  • Ilość pytań: 4 pytania zamknięte indywidualne (zamknięte).

Część III – ZADANIA PRAKTYCZNE

  • Zakres materiału: rozróżnianie surowców, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych stosowanych w produkcji gastronomicznej; rozróżnianie sprzętu i urządzeń do sporządzania i ekspedycji potraw i napojów; dobór zastawy stołowej do ekspedycji potraw i napojów.
  • Ilość zadań: 3 zadania praktyczne.

Część IV – WYKONANIE POTRAWY KONKURSOWEJ

Rodzaj potrawy – Danie główne:

obowiązkowe elementy wieprzowiny – do wyboru:

  • karkówka wieprzowa
  • łopatka wieprzowa
  • polędwiczka wieprzowa
  • obowiązkowy produkt dodatkowy:
  • podroby wieprzowe lub wędliny podrobowe

Waga porcji: 180 – 220g

Ilość porcji: 5 talerzy (w tym jeden do ekspozycji; wszyscy uczestnicy wydają potrawy na talerzach gwarantowanych przez organizatora)

Kryteria oceny zadania praktycznego:

  • Planowanie i organizacja pracy.
  • Higiena pracy.
  • Bezpieczeństwo pracy.
  • Technika wykonania i poprawność procesów technologicznych.
  • Jakość potrawy – smakowitość, wygląd, estetyka podania potrawy, właściwa temperatura podania, kreatywność i stopień trudności.

Czas wykonania potrawy konkursowej: 120 minut.

Zwolnienia z egzaminów:

  • Laureaci Turnieju, a więc zdobywcy pierwszych sześciu miejsc, którzy odbywają praktyki w zakładach zrzeszonych w Izbie Rzemieślniczej, są zwolnieni z części praktycznej egzaminu czeladniczego, uzyskując z tej części egzaminu ocenę celującą. Otrzymane zaświadczenie jest ważne w tym roku, w którym zostało wystawione.
  • Laureaci oraz finaliści Turnieju, którzy otrzymali minimum 50% punktów, którzy podlegają pod Okręgową Komisję Egzaminacyjną, są zwolnieni z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie, uzyskując z tej części egzaminu wynik 100%. Otrzymane zaświadczenie jest ważne na okres dwóch lat od daty przystąpienia do Turnieju i wystawienia zaświadczenia.

Źródło: mat. pras.

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Powiew Azji na talerzu w środku zimy? Nowo otwarta restauracja Gan bei

Start programu Talents United By Transgourmet – znamy polskiego uczestnika pierwszej edycji wydarzenia!

Oświadczenie Kamila Tłuczka po zmianie wyników KPP 2022

Farutex prezentuje Trendbook Horeca 2023

Sezonowa harmonia smaków. Restauracja Nova Wola prezentuje swoje nowe menu

Pewnego razu na Dzikim Zachodzie. Z wizytą u Wojciecha Wojtkowiaka, szefa kuchni Indian Steak