Aktualności

Profesjonalne piece Convotherm to wybór najlepszych kucharzy Polski

Profesjonalne piece Convotherm to wybór najlepszych kucharzy Polski

Niemiecki producent profesjonalnego sprzętu kuchennego Welbilt jest partnerem przewodnich konkursów gastronomicznych w Polsce i na świecie. Innowacyjność, niezawodność i wydajność pieców Convotherm, Merrychef oraz kuchenek Garland została już nieraz doceniona przez znanych szefów kuchni, między innymi na Kulinarnym Pucharze Polski.

Kulinarny Puchar Polski to wyjątkowe wydarzenie gastronomiczne o ponad dwudziestoletniej tradycji. Konkurs odbywa się w ramach targów POLAGRA w Poznaniu i cieszy się uznaniem zarówno najważniejszych stowarzyszeń kulinarnych w Polsce, jak i World Association of Chefs’ Societies. Aby zakwalifikować się do finału, uczestnicy muszą zwyciężyć w jednym z eliminacyjnych konkursów, które są organizowane w różnych regionach. To właśnie dlatego w Kulinarnym Pucharze Polski rywalizują jedynie najlepsi kucharze z kraju.

Convotherm solidnym partnerem konkursów kulinarnych

Od lat Welbilt jest partnerem najbardziej prestiżowego i największego konkursu kulinarnego świata Bocuse d’Or. Wiele innowacyjnych rozwiązań zaimplementowanych w piecach Convotherm są wynikiem wieloletniej współpracy ze światowej klasy kucharzami. Piece konwekcyjno-parowe doskonale sprawdzają się w bardzo wymagających warunkach mistrzostw kulinarnych. Współpraca Welbilt z Kulinarnym Pucharem Polski trwa od 2019 roku.

– Organizatorzy całego przedsięwzięcia stawiają na doskonałą organizację zawodów i biorą pod uwagę najnowsze trendy oraz wyciągają wnioski związane z potrzebami zawodników z poprzednich edycji. Piece Convotherm są właśnie tym rozwiązaniem, którego oczekuje startujący, jak i organizator. Dzięki tej współpracy kucharze, uczestniczący w finale, pracują na najlepszym sprzęcie. To dopełnia ­­­obraz najważniejszego, a przez to najbardziej wymagającego konkursu z najwyższej półki – podkreśla Paweł Salamon, ambasador Kulinarnego Pucharu Polski.­

Piece Convotherm maxx pro są dostępne w wielu różnych konfiguracjach, zarówno ze względu na wymiary, sposób zasilania, jak i rozbudowane funkcje. Są łatwe w transporcie i doskonałe w dostosowaniu do potrzeb użytkowników. Piece są wyposażone w dotykowy panel obsługi o wysokiej rozdzielczości. Dzięki niemu kucharze mogą szybko rozpocząć korzystanie z urządzenia. Program gotowania można uruchomić jednym naciśnięciem przycisku za pomocą funkcji Press&Go. Jest to intuicyjne rozwiązanie, które umożliwia wybór wcześniej stworzonego autorskiego programu gotowania lub przepisu dostępnego we wbudowanej książce kucharskiej

Konkursowe wyzwania kulinarne

Piece Convotherm doskonale spełniają oczekiwania zawodników konkursu, którzy mierzą się z przygotowaniem wielu dań w krótkim czasie i pod presją. Model Convotherm maxx pro, stanowiący wyposażenie stanowisk konkursowych, jest ceniony za zaawansowane technologie. Z pewnością warte uwagi są wbudowane moduły ConvoGrill i ConvoSmoke – gorące i zimne wędzenie; funkcja obsługi bankietów ConvoServe; zaawansowany tryb piekarniczy BakePro oraz opatentowana funkcja ConvoSense, umożliwiającą całkowicie automatyczne gotowanie przy wsparciu sztucznej inteligencji. To daje szereg możliwości do kreacji wyśmienitych i różnorodnych dań konkursowych.  

– Na konkursie przygotowywaliśmy wegetariański Wellington. To bardzo wymagające danie, więc piec był dla nas priorytetem. Convotherm sprawdził się idealnie. Utrzymując zamierzoną temperaturę, idealnie piekł z każdej strony. Nie mieliśmy żadnych obaw przed konkursem, znając markę i piece. Gotowanie w piecach Convotherm to czysta przyjemność i szczerze polecam każdemu. Lepszy sprzęt to zawsze lepsza jakość na talerzu – dzieli się doświadczeniem Radosław Pelc, finalista Kulinarnego Pucharu Polski 2023 roku. 

Podczas konkursów uczestnicy potrzebują przygotowania wielu różnych produktów w tym samym czasie. W przypadku załadunku mieszanego doskonale się sprawdzą funkcje TrayTimer i TrayView, które pomogą dokładnie i indywidualnie ustawić czas pieczenia i gotowania dla każdego produktu na poszczególnych półkach. Szklany wyświetlacz Convotherm maxx pro pokazuje produkty przyrządzane na poszczególnych półkach i ile czasu pozostało do zakończenia procesu. Z kolei opatentowany system zamkniętego obiegu powietrza ACS+ zadba o to, aby smaki i zapachy nie przechodziły na inne dania, ani nie wydobywały się na zewnątrz.
Czemu warto wybrać piec Convotherm do swojej kuchni?  

– Staramy się zapewnić zawodnikom znane i cenione w profesjonalnych kuchniach piece konwekcyjno-parowe, stawiając tym samym na piece Convotherm. Jako organizatorzy wydarzenia najbardziej cenimy je za jakość i niezawodność, bo ma to istotny wpływ na końcowe wyniki konkursu. Innowacyjność ma dla nas również ogromne znaczenie, gdyż w ten sposób możemy ułatwić i usprawnić pracę zawodnikom oraz zapewnić większe możliwości w tworzeniu doskonałych dań konkursowych – dzieli się opinią certyfikowana, międzynarodowa jurorka konkursów kulinarnych Joanna Ochniak.

Convotherm to światowa marka, charakteryzująca się innowacyjnością i dbałością o szczegóły. Niemiecki producent kładzie ogromny nacisk na wydajność i energooszczędność swoich urządzeń, dbając w ten sposób o koszty obsługi sprzętu właścicieli biznesu.

– Często zastanawiamy się nad decyzją, które urządzenia wybrać do swojej kuchni. Ja wybieram właśnie te, które nie sprawiają problemu i są przyjazne w obsłudze i funkcjonowaniu – dodaje laureat wielu prestiżowych nagród kulinarnych Paweł Salamon.

Przyszłość Kulinarnego Pucharu Polski

W tym roku finał rywalizacji w ramach Kulinarnego Pucharu Polski odbędzie się 28-29 września podczas targów POLAGRA w Poznaniu. Organizatorzy konkursu planują dalej go rozwijać, wprowadzając jednak kolejne modyfikacje.

– Ważne jest, żeby odbywało się coraz więcej konkursów w Polsce, dlatego kluczem jest utrzymanie lokalnych zawodów nominowanych. To właśnie będzie zadaniem Rady Programowej, której członkinie i członkowie trzymają rękę na pulsie i doskonale wiedzą o krajowych wydarzeniach. Bardzo zależy nam też na przyciągnięciu jak największej liczby restauratorów, szefów kuchni i kucharzy na konkurs, ale też na jeden z trzech salonów POLAGRY – Horeca – podsumowuje managerka konkursu Sylwia Rogowicz.

Źródło: mat. pras. / Fot.: Fotobueno

Profesjonalne piece Convotherm to wybór najlepszych kucharzy Polski

Profesjonalne piece Convotherm to wybór najlepszych kucharzy Polski

Niemiecki producent profesjonalnego sprzętu kuchennego Welbilt jest partnerem przewodnich konkursów gastronomicznych w Polsce i na świecie. Innowacyjność, niezawodność i wydajność pieców Convotherm, Merrychef oraz kuchenek Garland została już nieraz doceniona przez znanych szefów kuchni, między innymi na Kulinarnym Pucharze Polski.

Kulinarny Puchar Polski to wyjątkowe wydarzenie gastronomiczne o ponad dwudziestoletniej tradycji. Konkurs odbywa się w ramach targów POLAGRA w Poznaniu i cieszy się uznaniem zarówno najważniejszych stowarzyszeń kulinarnych w Polsce, jak i World Association of Chefs’ Societies. Aby zakwalifikować się do finału, uczestnicy muszą zwyciężyć w jednym z eliminacyjnych konkursów, które są organizowane w różnych regionach. To właśnie dlatego w Kulinarnym Pucharze Polski rywalizują jedynie najlepsi kucharze z kraju.

Convotherm solidnym partnerem konkursów kulinarnych

Od lat Welbilt jest partnerem najbardziej prestiżowego i największego konkursu kulinarnego świata Bocuse d’Or. Wiele innowacyjnych rozwiązań zaimplementowanych w piecach Convotherm są wynikiem wieloletniej współpracy ze światowej klasy kucharzami. Piece konwekcyjno-parowe doskonale sprawdzają się w bardzo wymagających warunkach mistrzostw kulinarnych. Współpraca Welbilt z Kulinarnym Pucharem Polski trwa od 2019 roku.

– Organizatorzy całego przedsięwzięcia stawiają na doskonałą organizację zawodów i biorą pod uwagę najnowsze trendy oraz wyciągają wnioski związane z potrzebami zawodników z poprzednich edycji. Piece Convotherm są właśnie tym rozwiązaniem, którego oczekuje startujący, jak i organizator. Dzięki tej współpracy kucharze, uczestniczący w finale, pracują na najlepszym sprzęcie. To dopełnia ­­­obraz najważniejszego, a przez to najbardziej wymagającego konkursu z najwyższej półki – podkreśla Paweł Salamon, ambasador Kulinarnego Pucharu Polski.­

Piece Convotherm maxx pro są dostępne w wielu różnych konfiguracjach, zarówno ze względu na wymiary, sposób zasilania, jak i rozbudowane funkcje. Są łatwe w transporcie i doskonałe w dostosowaniu do potrzeb użytkowników. Piece są wyposażone w dotykowy panel obsługi o wysokiej rozdzielczości. Dzięki niemu kucharze mogą szybko rozpocząć korzystanie z urządzenia. Program gotowania można uruchomić jednym naciśnięciem przycisku za pomocą funkcji Press&Go. Jest to intuicyjne rozwiązanie, które umożliwia wybór wcześniej stworzonego autorskiego programu gotowania lub przepisu dostępnego we wbudowanej książce kucharskiej

Konkursowe wyzwania kulinarne

Piece Convotherm doskonale spełniają oczekiwania zawodników konkursu, którzy mierzą się z przygotowaniem wielu dań w krótkim czasie i pod presją. Model Convotherm maxx pro, stanowiący wyposażenie stanowisk konkursowych, jest ceniony za zaawansowane technologie. Z pewnością warte uwagi są wbudowane moduły ConvoGrill i ConvoSmoke – gorące i zimne wędzenie; funkcja obsługi bankietów ConvoServe; zaawansowany tryb piekarniczy BakePro oraz opatentowana funkcja ConvoSense, umożliwiającą całkowicie automatyczne gotowanie przy wsparciu sztucznej inteligencji. To daje szereg możliwości do kreacji wyśmienitych i różnorodnych dań konkursowych.  

– Na konkursie przygotowywaliśmy wegetariański Wellington. To bardzo wymagające danie, więc piec był dla nas priorytetem. Convotherm sprawdził się idealnie. Utrzymując zamierzoną temperaturę, idealnie piekł z każdej strony. Nie mieliśmy żadnych obaw przed konkursem, znając markę i piece. Gotowanie w piecach Convotherm to czysta przyjemność i szczerze polecam każdemu. Lepszy sprzęt to zawsze lepsza jakość na talerzu – dzieli się doświadczeniem Radosław Pelc, finalista Kulinarnego Pucharu Polski 2023 roku. 

Podczas konkursów uczestnicy potrzebują przygotowania wielu różnych produktów w tym samym czasie. W przypadku załadunku mieszanego doskonale się sprawdzą funkcje TrayTimer i TrayView, które pomogą dokładnie i indywidualnie ustawić czas pieczenia i gotowania dla każdego produktu na poszczególnych półkach. Szklany wyświetlacz Convotherm maxx pro pokazuje produkty przyrządzane na poszczególnych półkach i ile czasu pozostało do zakończenia procesu. Z kolei opatentowany system zamkniętego obiegu powietrza ACS+ zadba o to, aby smaki i zapachy nie przechodziły na inne dania, ani nie wydobywały się na zewnątrz.
Czemu warto wybrać piec Convotherm do swojej kuchni?  

– Staramy się zapewnić zawodnikom znane i cenione w profesjonalnych kuchniach piece konwekcyjno-parowe, stawiając tym samym na piece Convotherm. Jako organizatorzy wydarzenia najbardziej cenimy je za jakość i niezawodność, bo ma to istotny wpływ na końcowe wyniki konkursu. Innowacyjność ma dla nas również ogromne znaczenie, gdyż w ten sposób możemy ułatwić i usprawnić pracę zawodnikom oraz zapewnić większe możliwości w tworzeniu doskonałych dań konkursowych – dzieli się opinią certyfikowana, międzynarodowa jurorka konkursów kulinarnych Joanna Ochniak.

Convotherm to światowa marka, charakteryzująca się innowacyjnością i dbałością o szczegóły. Niemiecki producent kładzie ogromny nacisk na wydajność i energooszczędność swoich urządzeń, dbając w ten sposób o koszty obsługi sprzętu właścicieli biznesu.

– Często zastanawiamy się nad decyzją, które urządzenia wybrać do swojej kuchni. Ja wybieram właśnie te, które nie sprawiają problemu i są przyjazne w obsłudze i funkcjonowaniu – dodaje laureat wielu prestiżowych nagród kulinarnych Paweł Salamon.

Przyszłość Kulinarnego Pucharu Polski

W tym roku finał rywalizacji w ramach Kulinarnego Pucharu Polski odbędzie się 28-29 września podczas targów POLAGRA w Poznaniu. Organizatorzy konkursu planują dalej go rozwijać, wprowadzając jednak kolejne modyfikacje.

– Ważne jest, żeby odbywało się coraz więcej konkursów w Polsce, dlatego kluczem jest utrzymanie lokalnych zawodów nominowanych. To właśnie będzie zadaniem Rady Programowej, której członkinie i członkowie trzymają rękę na pulsie i doskonale wiedzą o krajowych wydarzeniach. Bardzo zależy nam też na przyciągnięciu jak największej liczby restauratorów, szefów kuchni i kucharzy na konkurs, ale też na jeden z trzech salonów POLAGRY – Horeca – podsumowuje managerka konkursu Sylwia Rogowicz.

Źródło: mat. pras. / Fot.: Fotobueno

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Sos demi glace z dziczyzny. Nowość od Lasu-Kalisz!

Druga edycja Grand Dinners już w listopadzie!

Piekarnia rzemieślnicza Chaud Pain otwiera nowe punkty w stolicy

Majowe otwarcie w menu w restauracji Nova Wola

Nowe zmywarki Winterhalter w Domu Pielgrzyma w Licheniu

5 dobrych powodów, by pożegnać się ze starym sprzętem kuchennym