Nova Wola, restauracja zlokalizowana na pierwszym piętrze hotelu Crowne Plaza Warsaw – The HUB, na rondzie Daszyńskiego już po raz kolejny zaskakuje nowym menu, w którym nie brakuje letnich akcentów. Szef kuchni Paweł Suchenek ponownie proponuje podróż po kulinarnej mapie Polski, ukazując staropolskie smaki w odświeżonym wydaniu.
Restauracja Nova Wola proponuje gościom autentyczną polską kuchnię w nowoczesnej odsłonie. Za serwowane dania odpowiada Paweł Suchenek – szef kuchni z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem, które zdobywał, gotując w sieciach hotelowych na całym świecie, w tym w Szwajcarii, Belgii, Wielkiej Brytanii, Armenii czy Katarze.
– Polska kuchnia od wieków korzysta z bogactwa przyrody, co przenieśliśmy także do kuchni restauracji Nova Wola, regularnie prezentując naszym gościom nowe menu. Dostosowujemy je do zmieniającej się pogody, aby serwować tylko najświeższe i najsmaczniejsze składniki, które są dostępne w danym sezonie i pochodzą od lokalnych dostawców. Tym razem w karcie znalazły się nowości na bazie sezonowych warzyw – sałaty czy zielonego groszku – a także wyjątkowy wybór mięs i świeżych ryb – mówi Paweł Suchenek, szef kuchni w restauracji Nova Wola.
Autentyczne staropolskie mięsa i doskonała selekcja ryb
Wśród nowych propozycji restauracji Nova Wola znalazły się zarówno pozycje skierowane do wegetarian, jak i fanów dań mięsnych oraz ryb.
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami i jajkiem na miękko czy sałatka z kalarepy z pesto z trybuli i prażonymi orzechami laskowymi to propozycje, które z pewnością zadowolą miłośników kuchni jarskiej. Wśród nowości znalazł się także staropolski żurek z suszonymi grzybami i białą kiełbasą, sałatka z pstrąga oraz smażona wątróbka z cebulą i jabłkiem.
Na dania główne szef kuchni Paweł Suchenek serwuje ryby – pieczonego pstrąga z czarną soczewicą, warzywami i sosem maślanym, a także smażony filet z suma z duszonymi grzybami i rakami w maślanej emulsji. W nowej karcie nie mogło zabraknąć mięs, stanowiących podstawę staropolskiej kuchni. Mowa tutaj o giczy jagnięcej z ziemniaczanym purée, warzywami sezonowymi i sosem z czerwonego wina, która wprost rozpływa się w ustach. Na uwagę amatorów mięsa zasługuje także aromatyczna pierś z kaczki z tarte tatin z polskich jabłek i sosem winnym z żurawiną. Dla fanów lżejszej kuchni bezmięsnej przygotowano natomiast leniwe kluski, serwowane w towarzystwie twarogu, śmietany i bułki tartej. Na deser szef kuchni proponuje tartę jabłkowo-gruszkową z budyniem i lodami śmietankowymi oraz torcik kokosowy z mango i marakują.
Ponadto, w karcie znajdują się niezmiennie klasyczne dania polskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu, jak m.in. kaczka, tatar wołowy czy pierogi, serwowane także w większej porcji, idealnej do dzielenia się przy stole. Menu w swojej najnowszej odsłonie obowiązywać będzie przez cały sezon letni.
Źródło: Jakub Macyszyn, Senior Account Executive Good One PR