Aktualności

Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa z kolejną odsłoną konkursu kulinarnego dla uczniów szkół gastronomicznych

Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa z kolejną odsłoną konkursu kulinarnego dla uczniów szkół gastronomicznych

Transgourmet i Selgros zapraszają uczniów szkół gastronomicznych do udziału w konkursie kulinarnym Chefs en Or – Polska Edycja. Tegoroczna rywalizacja skupi się na kreatywności i umiejętnościach w przygotowywaniu dania z wątróbki drobiowej, wykorzystując dowolny owoc. Na uczniów oraz szkoły gastronomiczne, z których się wywodzą czekają atrakcyjne nagrody!

Kolejna edycja zmagań daje młodym pasjonatom sztuki kulinarnej szansę na sprawdzenie swoich umiejętności. Transgourmet oraz Selgros od lat wspierają rozwój gastronomii, inwestując w przyszłe pokolenie Szefów Kuchni m.in. poprzez nawiązywanie współpracy ze szkołami gastronomicznymi, profesjonalne szkolenia w Instytucie Kulinarnym Transgourmet czy współpracę z Narodową Kadrą Kucharzy Polski. Poprzednie edycje konkursu cieszyły się wielkim zainteresowaniem wśród uczniów, a jury stanęło przed nie lada wyzwaniem, wybierając spośród nadesłanych aplikacji, które stały na wysokim poziomie.

Zadaniem eliminacyjnym tegorocznego konkursu “Chefs en Or – Polska edycja” jest przygotowanie dania z wątróbki drobiowej, wzbogaconego o dowolny owoc. To szansa, aby wykreować smak nie do podrobienia i zaskoczyć jurorów kreatywnością. Wątróbka drobiowa, w harmonijnym zestawieniu z jabłkiem, brzoskwinią, morelą czy truskawkami, może stać się inspiracją do stworzenia wyjątkowo pysznego dania.

Jury będzie brało pod uwagę m.in. teksturę, konsystencję, kolory i oczywiście smak. Co ważne, uczestnicy konkursu są zachęcani do użycia sezonowych produktów oraz do gotowania w duchu idei “less waste”, co w praktyce oznacza, że młodzi adepci kuchni powinni postarać się wykorzystać cały produkt, bez marnowania mięsa i owoców, eksperymentując z różnymi częściami składników.

Na zwycięzców oraz ich szkoły czekają wyjątkowe nagrody. Laureat I miejsca otrzyma nagrodę finansową w wysokości 3000 zł oraz staż w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Szkoła reprezentowana przez zwycięzcę otrzyma pakiet 3 szkoleń w Instytucie Kulinarnym oraz bon o wartości 5000 zł, do wykorzystania na zakupy w Selgros. Dla pozostałych finalistów oraz szkół z których się wywodzą również przewidziano atrakcyjne nagrody.

Eliminacje online trwają do 29 marca, a wielki finał odbędzie się 24 kwietnia w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Szczegóły konkursu znajdują się na stronie internetowej: https://chefsenor.pl/

Źródło: Selgros

Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa z kolejną odsłoną konkursu kulinarnego dla uczniów szkół gastronomicznych

Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa z kolejną odsłoną konkursu kulinarnego dla uczniów szkół gastronomicznych

Transgourmet i Selgros zapraszają uczniów szkół gastronomicznych do udziału w konkursie kulinarnym Chefs en Or – Polska Edycja. Tegoroczna rywalizacja skupi się na kreatywności i umiejętnościach w przygotowywaniu dania z wątróbki drobiowej, wykorzystując dowolny owoc. Na uczniów oraz szkoły gastronomiczne, z których się wywodzą czekają atrakcyjne nagrody!

Kolejna edycja zmagań daje młodym pasjonatom sztuki kulinarnej szansę na sprawdzenie swoich umiejętności. Transgourmet oraz Selgros od lat wspierają rozwój gastronomii, inwestując w przyszłe pokolenie Szefów Kuchni m.in. poprzez nawiązywanie współpracy ze szkołami gastronomicznymi, profesjonalne szkolenia w Instytucie Kulinarnym Transgourmet czy współpracę z Narodową Kadrą Kucharzy Polski. Poprzednie edycje konkursu cieszyły się wielkim zainteresowaniem wśród uczniów, a jury stanęło przed nie lada wyzwaniem, wybierając spośród nadesłanych aplikacji, które stały na wysokim poziomie.

Zadaniem eliminacyjnym tegorocznego konkursu “Chefs en Or – Polska edycja” jest przygotowanie dania z wątróbki drobiowej, wzbogaconego o dowolny owoc. To szansa, aby wykreować smak nie do podrobienia i zaskoczyć jurorów kreatywnością. Wątróbka drobiowa, w harmonijnym zestawieniu z jabłkiem, brzoskwinią, morelą czy truskawkami, może stać się inspiracją do stworzenia wyjątkowo pysznego dania.

Jury będzie brało pod uwagę m.in. teksturę, konsystencję, kolory i oczywiście smak. Co ważne, uczestnicy konkursu są zachęcani do użycia sezonowych produktów oraz do gotowania w duchu idei “less waste”, co w praktyce oznacza, że młodzi adepci kuchni powinni postarać się wykorzystać cały produkt, bez marnowania mięsa i owoców, eksperymentując z różnymi częściami składników.

Na zwycięzców oraz ich szkoły czekają wyjątkowe nagrody. Laureat I miejsca otrzyma nagrodę finansową w wysokości 3000 zł oraz staż w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Szkoła reprezentowana przez zwycięzcę otrzyma pakiet 3 szkoleń w Instytucie Kulinarnym oraz bon o wartości 5000 zł, do wykorzystania na zakupy w Selgros. Dla pozostałych finalistów oraz szkół z których się wywodzą również przewidziano atrakcyjne nagrody.

Eliminacje online trwają do 29 marca, a wielki finał odbędzie się 24 kwietnia w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Szczegóły konkursu znajdują się na stronie internetowej: https://chefsenor.pl/

Źródło: Selgros

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Imponujące rezultaty w restauracji w 2024 roku. Zainwestuj w odpowiedni sprzęt

Proste Historie z wegańską pizzą

Plastikowa dyrektywa, a biznes gastronomiczny

„SOS dla branży gastro” – 15 TIPS

Start programu Talents United By Transgourmet – znamy polskiego uczestnika pierwszej edycji wydarzenia!

„Smaki Galicji” rozstrzygnięte. Konkurs wyłonił kolejnych finalistów Kulinarnego Pucharu Polski