Aktualności

Rozstrzygniecie II etapu XII edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych

Rozstrzygniecie II etapu XII edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych

W związku z rozstrzygnięciem II etapu XII edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS wyłoniono autorów 8 najlepszych przepisów kulinarnych, którzy zostaną zaproszeni do udziału w Ogólnopolskim Finale Konkursu.

Kilkadziesiąt prac nadesłanych z ponadpodstawowych szkół o profilu gastronomicznym z całej Polski oceniła komisja konkursowa składająca się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, przedstawicieli Współorganizatorów Konkursu, Prezesa Polskiej Inicjatywy Kulinarnej, Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

Zgodnie z regulaminem konkursu komisja dokonała oceny merytorycznej przesłanych prac według następujących kryteriów:

1. wykorzystanie w przepisach polskich produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS;

2. znaczenie wykorzystanych polskich produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS;

3. pomysłowość i kreatywność przepisu;

4. uzasadnienie wyboru produktów i potraw;

5. prezentacja potrawy na podstawie zdjęć;

6. forma przepisu, jasność, precyzyjność.

W wyniku przyznanej punktacji wyłoniono autorów 8 najlepszych przepisów, którzy wezmą udział w Finale XII edycji Konkursu w dniu 6.10.2023 w Studzieńcu:

1. Zespół Szkół im. Lecha Wałęsy w Kowalewie Pomorskim – Kamila Janiszewska, Wioletta Radomska pod opieką Magdaleny Paczkowskiej – „Podwędzane piersi z kaczki na puree z dyni i fasoli z karmelizowaną gruszką i figą w towarzystwie nadwiślańskiej wiśni otulone sosem śliwkowo-piernikowym.

2. Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi – Dominik Diug pod opieką Elżbiety Kurowskiej – Polskie „Surf and turf”

3. Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku – Julia Ślużyńska, Marek Romanowski pod opieką Anny Korzeń – „Polędwica sous vide z sosem śliwkowym, puree z marchewki i pierogami z kaszą gryczaną i twarogiem wędzonym.

4. Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku –Maria Solińska, Hubert Hyzopski pod opieką Anny Korzeń – „Pokuczaje” z karpia z sosem piwno[1]owocowym, puree z fasoli i czarną soczewicą.

5. Centrum Kształcenia Zawodowego nr 1 w Warszawie- Patryk Pawłowski, Jakub Śliwiecki pod opieką Izabeli Pabisiak – „Miodowe polędwiczki na prażonych pistacjach z fasolowo-ziemniaczanymi rozetkami i pomidorami w śliwkowej odsłonie.

6. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Brzostowie – Julia Miedzińska, Maja Bogdańska pod opieką Jarosława Seweryna- „Pierś z kaczki z sosem z jeżyn i miodu pitnego, z puree z fasoli, pyrczokiem smażonym, kapustą modrą pieczoną i ogórkami chili.

7. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach – Katarzyna Klejmont, Maria Renowicka pod opieką Agaty Drywulskiej – Bartyzel – „Comber z sarny, krupniok w orzechowej panierce, ziemniaki gratin z korycińskim serem, sos śliwkowy, puree dyniowe, buraki w miodzie, chips z jarmużu.

8. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie – Natalia Macuda, Kacper Grala pod opieką Agaty Majkowskiej – „ Budyń z jagnięciny podhalańskiej z dodatkiem jabłek łąckich i mięty podany z sosem z wiśni nadwiślanki, warzywami grillowanymi na musie z bryndzy i rozetkami fasolowymi”.

Rozstrzygniecie II etapu XII edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych

Rozstrzygniecie II etapu XII edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych

W związku z rozstrzygnięciem II etapu XII edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS wyłoniono autorów 8 najlepszych przepisów kulinarnych, którzy zostaną zaproszeni do udziału w Ogólnopolskim Finale Konkursu.

Kilkadziesiąt prac nadesłanych z ponadpodstawowych szkół o profilu gastronomicznym z całej Polski oceniła komisja konkursowa składająca się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, przedstawicieli Współorganizatorów Konkursu, Prezesa Polskiej Inicjatywy Kulinarnej, Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

Zgodnie z regulaminem konkursu komisja dokonała oceny merytorycznej przesłanych prac według następujących kryteriów:

1. wykorzystanie w przepisach polskich produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS;

2. znaczenie wykorzystanych polskich produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS;

3. pomysłowość i kreatywność przepisu;

4. uzasadnienie wyboru produktów i potraw;

5. prezentacja potrawy na podstawie zdjęć;

6. forma przepisu, jasność, precyzyjność.

W wyniku przyznanej punktacji wyłoniono autorów 8 najlepszych przepisów, którzy wezmą udział w Finale XII edycji Konkursu w dniu 6.10.2023 w Studzieńcu:

1. Zespół Szkół im. Lecha Wałęsy w Kowalewie Pomorskim – Kamila Janiszewska, Wioletta Radomska pod opieką Magdaleny Paczkowskiej – „Podwędzane piersi z kaczki na puree z dyni i fasoli z karmelizowaną gruszką i figą w towarzystwie nadwiślańskiej wiśni otulone sosem śliwkowo-piernikowym.

2. Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi – Dominik Diug pod opieką Elżbiety Kurowskiej – Polskie „Surf and turf”

3. Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku – Julia Ślużyńska, Marek Romanowski pod opieką Anny Korzeń – „Polędwica sous vide z sosem śliwkowym, puree z marchewki i pierogami z kaszą gryczaną i twarogiem wędzonym.

4. Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku –Maria Solińska, Hubert Hyzopski pod opieką Anny Korzeń – „Pokuczaje” z karpia z sosem piwno[1]owocowym, puree z fasoli i czarną soczewicą.

5. Centrum Kształcenia Zawodowego nr 1 w Warszawie- Patryk Pawłowski, Jakub Śliwiecki pod opieką Izabeli Pabisiak – „Miodowe polędwiczki na prażonych pistacjach z fasolowo-ziemniaczanymi rozetkami i pomidorami w śliwkowej odsłonie.

6. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Brzostowie – Julia Miedzińska, Maja Bogdańska pod opieką Jarosława Seweryna- „Pierś z kaczki z sosem z jeżyn i miodu pitnego, z puree z fasoli, pyrczokiem smażonym, kapustą modrą pieczoną i ogórkami chili.

7. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach – Katarzyna Klejmont, Maria Renowicka pod opieką Agaty Drywulskiej – Bartyzel – „Comber z sarny, krupniok w orzechowej panierce, ziemniaki gratin z korycińskim serem, sos śliwkowy, puree dyniowe, buraki w miodzie, chips z jarmużu.

8. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie – Natalia Macuda, Kacper Grala pod opieką Agaty Majkowskiej – „ Budyń z jagnięciny podhalańskiej z dodatkiem jabłek łąckich i mięty podany z sosem z wiśni nadwiślanki, warzywami grillowanymi na musie z bryndzy i rozetkami fasolowymi”.

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Kolacja charytatywna w White Marlin. Gościem specjalnym będzie Tomasz Purol

Kucharze pomagają! Wyjątkowa kolacja dla Tomka Jakubiaka

Znamy skład uczestników VIII edycji konkursu Wielkopolski Kucharz Roku 2023

MAKRO Polska partnerem XVI Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej

Stadion Miejski Legii Warszawa i Belvedere Catering: Kontynuacja współpracy na arenie wyjątkowych emocji

Biznesowy/e SOS dla polskiej gastronomii, by wzmocnić smak, emocje i radość życia