Aktualności

„Smaki Galicji” rozstrzygnięte. Konkurs wyłonił kolejnych finalistów Kulinarnego Pucharu Polski

„Smaki Galicji” rozstrzygnięte. Konkurs wyłonił kolejnych finalistów Kulinarnego Pucharu Polski

Krzysztof Kowalski i Kamil Bujdasz – to zwycięska drużyna konkursu „Smaki Galicji w Dębowym Dworze”, rozegranego we wtorek, 21 czerwca. Obu młodych mistrzów kuchni będzie można podziwiać także we wrześniu, podczas finału Kulinarnego Pucharu Polski.

Tematami tegorocznych „Smaków Galicji”, po raz pierwszy rozegranych w Dębowym Dworze w Rudzie Różanieckiej, były ryby. Konkursowe zmagania rozpoczęły się nietypowo, bo od symbolicznego połowu suma. Kucharskie duety musiały same wypłynąć na wody zalewu i tam „złowić” rybę, która stała się podstawą do przyrządzenia dania głównego.

Do konkursowej rywalizacji przystąpiło pięć zespołów, które przez dwie godziny – oprócz wspomnianego dania głównego – przygotowywały też zupę i koktajl. Do przyrządzenia tego ostatniego niezbędne były polskie owoce sezonowe oraz płynny nośnik koktajlu, np. śmietana, jogurt, maślanka, kefir, sok owocowy. Sam koktajl mógł być wzbogacony alkoholem.

Jury degustacyjne w składzie Piotr Szczygielski (przewodniczący), Jarosław Uściński, Mirosław Reszczyk, Maciej Grubman i Marcin Prugman oraz sędzia techniczny Kamil Tłuczek nie miało wątpliwości. Ogłaszając wyniki wskazało, że werdykt był w tym roku jednogłośny.

Pierwsze miejsce w „Smakach Galicji w Dębowym Dworze” zajęli Krzysztof Kowalski i Kamil Bujdasz, których na co dzień można spotkać w centrum konferencyjno bankietowym Szklane Lniane. Oprócz okazałego pucharu, medali, nagród rzeczowy, obaj otrzymali upragnioną nominację do finału 20. edycji Kulinarnego Pucharu Polski oraz vocher na wyjazd na olimpiadę kulinarną do Luksemburga.

– Chciałem tylko powiedzieć, że to dla mnie spełnienie marzeń – mówił, nie kryjąc wzruszenia, Krzysztof Kowalski. 

Drugie miejsce w „Smakach Galicji” zajęli Maksym Trushkin i Emil Buczyński z Ziomki Poziomki, a trzecie Dominik Świątecki i Filip Kaczorowski z poznańskiej restauracji Cucina.

Przed nami jeszcze trzy konkursy nominowane do Kulinarnego Pucharu Polski. Będą to: Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej, Archimagirus – Tradycja i Nowoczesność oraz Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny. Finał rywalizacji odbędzie się 26 i 27 września, podczas poznańskich targów POLAGRA.

Tekst i fot.: Kulinarny Puchar Polski / Grupa MTP

„Smaki Galicji” rozstrzygnięte. Konkurs wyłonił kolejnych finalistów Kulinarnego Pucharu Polski

„Smaki Galicji” rozstrzygnięte. Konkurs wyłonił kolejnych finalistów Kulinarnego Pucharu Polski

Krzysztof Kowalski i Kamil Bujdasz – to zwycięska drużyna konkursu „Smaki Galicji w Dębowym Dworze”, rozegranego we wtorek, 21 czerwca. Obu młodych mistrzów kuchni będzie można podziwiać także we wrześniu, podczas finału Kulinarnego Pucharu Polski.

Tematami tegorocznych „Smaków Galicji”, po raz pierwszy rozegranych w Dębowym Dworze w Rudzie Różanieckiej, były ryby. Konkursowe zmagania rozpoczęły się nietypowo, bo od symbolicznego połowu suma. Kucharskie duety musiały same wypłynąć na wody zalewu i tam „złowić” rybę, która stała się podstawą do przyrządzenia dania głównego.

Do konkursowej rywalizacji przystąpiło pięć zespołów, które przez dwie godziny – oprócz wspomnianego dania głównego – przygotowywały też zupę i koktajl. Do przyrządzenia tego ostatniego niezbędne były polskie owoce sezonowe oraz płynny nośnik koktajlu, np. śmietana, jogurt, maślanka, kefir, sok owocowy. Sam koktajl mógł być wzbogacony alkoholem.

Jury degustacyjne w składzie Piotr Szczygielski (przewodniczący), Jarosław Uściński, Mirosław Reszczyk, Maciej Grubman i Marcin Prugman oraz sędzia techniczny Kamil Tłuczek nie miało wątpliwości. Ogłaszając wyniki wskazało, że werdykt był w tym roku jednogłośny.

Pierwsze miejsce w „Smakach Galicji w Dębowym Dworze” zajęli Krzysztof Kowalski i Kamil Bujdasz, których na co dzień można spotkać w centrum konferencyjno bankietowym Szklane Lniane. Oprócz okazałego pucharu, medali, nagród rzeczowy, obaj otrzymali upragnioną nominację do finału 20. edycji Kulinarnego Pucharu Polski oraz vocher na wyjazd na olimpiadę kulinarną do Luksemburga.

– Chciałem tylko powiedzieć, że to dla mnie spełnienie marzeń – mówił, nie kryjąc wzruszenia, Krzysztof Kowalski. 

Drugie miejsce w „Smakach Galicji” zajęli Maksym Trushkin i Emil Buczyński z Ziomki Poziomki, a trzecie Dominik Świątecki i Filip Kaczorowski z poznańskiej restauracji Cucina.

Przed nami jeszcze trzy konkursy nominowane do Kulinarnego Pucharu Polski. Będą to: Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej, Archimagirus – Tradycja i Nowoczesność oraz Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny. Finał rywalizacji odbędzie się 26 i 27 września, podczas poznańskich targów POLAGRA.

Tekst i fot.: Kulinarny Puchar Polski / Grupa MTP

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Restauracje już nie świecą pustkami. Chcąc przyciągnąć klientów, muszą świecić czystością!

Ruszyły zgłoszenia do nowego konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet” nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski

Smak, radość, pasja i biznes. Dojrzałe WINO z nowościami

Wyjątkowa oferta Topseller zaprezentowana przez Transgourmet i Selgros na Kongresie Szefów Kuchni i Restauratorów 

Michał Soliwoda nowym Prezes Polskiej Inicjatywy Kulinarnej

Festiwal Kuchni Międzynarodowej 2023