...

Aktualności

Ruszyły zgłoszenia do nowego konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet” nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski

Ruszyły zgłoszenia do nowego konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet” nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski

Do końca czerwca profesjonalni kucharze mogą zgłosić swoją kandydaturę do pierwszego etapu konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet”. Spośród wszystkich zgłoszeń jurorzy wybiorą 8 najlepszych dwuosobowych zespołów, które 14 lipca zmierzą się w finale. Zwycięzcy konkursu otrzymają nagrodę pieniężną oraz nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2023. Wydarzenie jest organizowane przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa.

Udział w konkursie będzie dla profesjonalnych kucharzy nie tylko wyzwaniem, ale i dużą szansą. Zależy nam na rozwoju branży gastronomicznej, podnoszeniu jej standardów oraz rozwijaniu umiejętności osób, które ją tworzą. Te strategiczne cele przyświecają zarówno Transgourmet Foodservice oraz Selgros HoReCa jak i Ogólnopolskiemu Stowarzyszeniu Szefów Kuchni i Cukierników. Właśnie dlatego nasze relacje są tak dobre – po prostu świetnie się rozumiemy i wspieramy branżę, która jest dla nas bardzo ważna – mówi Cezary Furmanowicz, dyrektor marketingu Transgourmet Polska.

Mistrzowski kurczak

Pierwszy etap konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet” polega na opracowaniu autorskich receptur na danie główne oraz amuse bouche i przesłaniu ich organizatorowi wraz z wypełnionym drukiem zgłoszeniowym. Obowiązkowym składnikiem dania głównego jest kurczak tusza bez podrobów oraz wątróbka z kurczaka. Amuse bouche musi być z kolei przygotowane zgodnie z filozofią zero waste, a więc z resztek pozostałych po przygotowaniu dania głównego.

Swoją kandydaturę mogą zgłosić dwuosobowe drużyny składające się z Szefa Kuchni i Kucharza pomocniczego. Każdy uczestnik musi być profesjonalistą – do udziału w kwalifikacjach zostaną dopuszczone osoby pracujące zawodowo lub posiadające maksymalnie roczną przerwę w dniu przystąpienia do Kulinarnego Pucharu Polski 2023. Spośród wszystkich zgłoszeń Kapituła Konkursu wybierze 8 najlepszych zespołów.

Finał w drodze na szczyt

Zakwalifikowani uczestnicy zmierzą się w finale konkursu, który odbędzie się 14 lipca 2023 roku w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Każda drużyna będzie musiała w ciągu 90 minut przygotować 8 porcji dania głównego oraz amuse bouche, wykorzystując podstawowe składniki oraz dwa dodatkowe (warzywo i przyprawa) w formie „black box”. Zwycięzcy otrzymają nagrodę pieniężną oraz nominację do prestiżowego Kulinarnego Pucharu Polski 2023.

Konkurs „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet” to efekt ścisłej współpracy Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Organizacja wydarzenia to jeden ze strategicznych elementów partnerstwa, którego głównymi celami są wspieranie rozwoju branży gastronomicznej w Polsce, podnoszenie świadomości kulinarnej oraz kształtowanie dobrych wzorców dla zawodu kucharza.

Źródło: Transgourmet i Selgros

Ruszyły zgłoszenia do nowego konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet” nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski

Ruszyły zgłoszenia do nowego konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet” nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski

Do końca czerwca profesjonalni kucharze mogą zgłosić swoją kandydaturę do pierwszego etapu konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet”. Spośród wszystkich zgłoszeń jurorzy wybiorą 8 najlepszych dwuosobowych zespołów, które 14 lipca zmierzą się w finale. Zwycięzcy konkursu otrzymają nagrodę pieniężną oraz nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2023. Wydarzenie jest organizowane przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa.

Udział w konkursie będzie dla profesjonalnych kucharzy nie tylko wyzwaniem, ale i dużą szansą. Zależy nam na rozwoju branży gastronomicznej, podnoszeniu jej standardów oraz rozwijaniu umiejętności osób, które ją tworzą. Te strategiczne cele przyświecają zarówno Transgourmet Foodservice oraz Selgros HoReCa jak i Ogólnopolskiemu Stowarzyszeniu Szefów Kuchni i Cukierników. Właśnie dlatego nasze relacje są tak dobre – po prostu świetnie się rozumiemy i wspieramy branżę, która jest dla nas bardzo ważna – mówi Cezary Furmanowicz, dyrektor marketingu Transgourmet Polska.

Mistrzowski kurczak

Pierwszy etap konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet” polega na opracowaniu autorskich receptur na danie główne oraz amuse bouche i przesłaniu ich organizatorowi wraz z wypełnionym drukiem zgłoszeniowym. Obowiązkowym składnikiem dania głównego jest kurczak tusza bez podrobów oraz wątróbka z kurczaka. Amuse bouche musi być z kolei przygotowane zgodnie z filozofią zero waste, a więc z resztek pozostałych po przygotowaniu dania głównego.

Swoją kandydaturę mogą zgłosić dwuosobowe drużyny składające się z Szefa Kuchni i Kucharza pomocniczego. Każdy uczestnik musi być profesjonalistą – do udziału w kwalifikacjach zostaną dopuszczone osoby pracujące zawodowo lub posiadające maksymalnie roczną przerwę w dniu przystąpienia do Kulinarnego Pucharu Polski 2023. Spośród wszystkich zgłoszeń Kapituła Konkursu wybierze 8 najlepszych zespołów.

Finał w drodze na szczyt

Zakwalifikowani uczestnicy zmierzą się w finale konkursu, który odbędzie się 14 lipca 2023 roku w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Każda drużyna będzie musiała w ciągu 90 minut przygotować 8 porcji dania głównego oraz amuse bouche, wykorzystując podstawowe składniki oraz dwa dodatkowe (warzywo i przyprawa) w formie „black box”. Zwycięzcy otrzymają nagrodę pieniężną oraz nominację do prestiżowego Kulinarnego Pucharu Polski 2023.

Konkurs „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet” to efekt ścisłej współpracy Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Organizacja wydarzenia to jeden ze strategicznych elementów partnerstwa, którego głównymi celami są wspieranie rozwoju branży gastronomicznej w Polsce, podnoszenie świadomości kulinarnej oraz kształtowanie dobrych wzorców dla zawodu kucharza.

Źródło: Transgourmet i Selgros

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Tomasz Łagowski pokazuje, jak osiągać najlepsze rezultaty z iCombi

Gęsina na św. Marcina od Grzegorza Gajdy, szefa kuchni w Novotel Poznań Centrum

Za nami finał Konkursu Kulinarnego Transgourmet i Selgros dla Uczniów Szkół Gastronomicznych

Nowe obostrzenia od 1 grudnia

Grzybobranie dla Gastronomii

Spotkanie TrendTalk online firmy Rational: Sesja 12 – spoglądanie przez krawędź talerza

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.