...

Aktualności

„World of Coffee 2022” – tym razem w Mediolanie. Focus na wodę!

„World of Coffee 2022” – tym razem w Mediolanie. Focus na wodę!

Już 25 czerwca oczy wszystkich miłośników kawy zwrócone będą ku Włochom. Największe targi kawy na świecie w segmencie speciality organizowane przez Specialty Coffee Association (SCA) miały odbyć się w Warszawie. Niestety, najważniejsze wydarzenie w branży w tym roku zostało przeniesione do ojczyzny espresso. 

Jak co roku targom towarzyszyć będą przeróżne wydarzenia, min. Mistrzostwa Świata w parzeniu kawy w różnych kategoriach. Już od pewnego czasu na wszystkich wydarzeniach branżowych zaobserwować możemy pewne wiodące i ugruntowane już trendy, takie jak popularność upraw ekologicznych i fair trade. Wyraźnie rosnącą tendencją jest także zwrot w kierunku zrównoważonego rozwoju.

W tym roku zaobserwować można również focus na wodę – jednym z głównym partnerów zarówno czerwcowych Mistrzostw Świata w parzeniu kawy w Mediolanie, jak i wrześniowych mistrzostw „World Barista Championship” w Melbourne jest europejski lider systemów uzdatniania wody – BWT water+more znany z działań proekologicznych i sustainability. Spodziewać się możemy zatem, że w Mediolanie przewijać się będą motywy takie, jak redukcja plastiku, zrównoważony rozwój, działanie na rzecz oszczędzania wody na świecie, wpisane od lat w działalność BWT, lecz leitmotivem będzie z pewnością znaczenie wody w parzeniu kawy. Tematyka ta wybrzmiewa na branżowych imprezach wyraźnie już od kilku lat – przykładowo część dochodów również z mediolańskiego festiwalu “Milan Cofee Festival 2019” przekazana została na rzecz inicjatywy “Waterfall Project”, wspomagającej dostęp do czystej wody pitnej w krajach, w których znajdują się plantacje kawy.

Wszystko zatem wskazuje, że temat jakości wody będzie obecny zatem i na najbliższych targach, a rąbka tajemnicy uchyla dr Frank Neuhausen, Dyrektor Zarządzający BWT water+more Deutschland GmbH: “Znaczenie jakości wody jest kluczowe dla smaku wszystkich napojów gorących, nie da się uzyskać odpowiedniego smaku kawy, jeżeli nie bazuje ona na dobrej wodzie. Smak kawy to wypadkowa kilku czynników: oczywiście wysokiej jakości ziaren, odpowiedniego sprzętu, kwalifikacji baristy, ale też odpowiednio uzdatnionej wody.”. Czy to prawda będzie można przekonać się już 25 czerwca w Mediolanie.

Relacji z targów World of Coffee mogą Państwo wyczekiwać już za miesiąc. Więcej informacji o targach: https://worldofcoffee.org/

„World of Coffee 2022” – tym razem w Mediolanie. Focus na wodę!

„World of Coffee 2022” – tym razem w Mediolanie. Focus na wodę!

Już 25 czerwca oczy wszystkich miłośników kawy zwrócone będą ku Włochom. Największe targi kawy na świecie w segmencie speciality organizowane przez Specialty Coffee Association (SCA) miały odbyć się w Warszawie. Niestety, najważniejsze wydarzenie w branży w tym roku zostało przeniesione do ojczyzny espresso. 

Jak co roku targom towarzyszyć będą przeróżne wydarzenia, min. Mistrzostwa Świata w parzeniu kawy w różnych kategoriach. Już od pewnego czasu na wszystkich wydarzeniach branżowych zaobserwować możemy pewne wiodące i ugruntowane już trendy, takie jak popularność upraw ekologicznych i fair trade. Wyraźnie rosnącą tendencją jest także zwrot w kierunku zrównoważonego rozwoju.

W tym roku zaobserwować można również focus na wodę – jednym z głównym partnerów zarówno czerwcowych Mistrzostw Świata w parzeniu kawy w Mediolanie, jak i wrześniowych mistrzostw „World Barista Championship” w Melbourne jest europejski lider systemów uzdatniania wody – BWT water+more znany z działań proekologicznych i sustainability. Spodziewać się możemy zatem, że w Mediolanie przewijać się będą motywy takie, jak redukcja plastiku, zrównoważony rozwój, działanie na rzecz oszczędzania wody na świecie, wpisane od lat w działalność BWT, lecz leitmotivem będzie z pewnością znaczenie wody w parzeniu kawy. Tematyka ta wybrzmiewa na branżowych imprezach wyraźnie już od kilku lat – przykładowo część dochodów również z mediolańskiego festiwalu “Milan Cofee Festival 2019” przekazana została na rzecz inicjatywy “Waterfall Project”, wspomagającej dostęp do czystej wody pitnej w krajach, w których znajdują się plantacje kawy.

Wszystko zatem wskazuje, że temat jakości wody będzie obecny zatem i na najbliższych targach, a rąbka tajemnicy uchyla dr Frank Neuhausen, Dyrektor Zarządzający BWT water+more Deutschland GmbH: “Znaczenie jakości wody jest kluczowe dla smaku wszystkich napojów gorących, nie da się uzyskać odpowiedniego smaku kawy, jeżeli nie bazuje ona na dobrej wodzie. Smak kawy to wypadkowa kilku czynników: oczywiście wysokiej jakości ziaren, odpowiedniego sprzętu, kwalifikacji baristy, ale też odpowiednio uzdatnionej wody.”. Czy to prawda będzie można przekonać się już 25 czerwca w Mediolanie.

Relacji z targów World of Coffee mogą Państwo wyczekiwać już za miesiąc. Więcej informacji o targach: https://worldofcoffee.org/

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Paweł Żebro nowym Szefem Kuchni restauracji hotelu Hampton by Hilton Krakow Airport

Grzybobranie dla Gastronomii

Przed nami Bocuse d’Or Polad 2021. Znamy nazwiska finalistów!

Restauracja Bella Storia z Wrocławia: zaufanie gości zdobyliśmy ciężką pracą

W Kielcach odbyły się Mistrzostwa Polski Szkół Gastronomicznych

Wielokrotnie nagradzane bezpłatne szkolenie Tork VR CleanHands jest teraz jeszcze łatwiej dostępne dla użytkowników

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.