Aktualności

Druga edycja Mistrzostw Polski w Dziczyźnie – Memoriału Mariana Tarnawskiego już we wrześniu w Poznaniu

Druga edycja Mistrzostw Polski w Dziczyźnie – Memoriału Mariana Tarnawskiego już we wrześniu w Poznaniu

Ilonn Hotel w Poznaniu oraz szef kuchni Dawid Łagowski będą gospodarzami drugiej edycji odkładanego z powodu pandemii konkursu kulinarnego pn. „Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie – Memoriał Mariana Tarnawskiego”. Sześć dwuosobowych zespołów profesjonalnych kucharzy 9 września 2021 r. zmierzy się w przyrządzeniu zupy z tuszki królika oraz dania głównego z łopatki jelenia. Na uporanie się z zadaniem będą mieli 120 minut.

– Tematami obowiązkowymi jest tuszka królika oraz łopatka jelenia. W przetwórstwie oraz kulinarnym zastosowaniu mięsa kładziemy nacisk na wykorzystanie wszystkich elementów ubijanych zwierząt i minimalizowanie strat. Stąd obowiązek wykorzystania całej tuszki królika. Jurorzy będą zwracali baczną uwagę na ilość i zagospodarowanie odpadów. Łopatka jelenia jest z kolei dość trudnym do przyrządzenia elementem, ale ranga konkursu wymaga od startujących kucharzy wykazania się pomysłowością i zawodowym kunsztem – mówi Adam Chrząstowski, ambasador kulinarny marki HoReCa Las-Kalisz, który przewodniczył jury pierwszej edycji Mistrzostw i poprowadzi ich wrześniową odsłonę.

Komisja konkursowa złożona z kulinarnych autorytetów tym razem pod przewodnictwem Kurta Schellera oceni sposób prezentacji oraz smak przyrządzonych potraw. W wydarzeniu weźmie także udział obserwator z ramienia Kulinarnego Pucharu Polski.

Mięso królicze oraz dziczyzna to dwie specjalności głównego organizatora Mistrzostw, firmy Las-Kalisz z Tomnic k. Krotoszyna, która w ich przetwórstwie specjalizuje się od 30 lat. Założycielem i wieloletnim prezesem rodzinnego przedsiębiorstwa był zmarły w 2018 r. Marian Tarnawski, propagator zrównoważonego łowiectwa i wielki miłośnik kuchni myśliwskiej. Jego pamięci został poświęcony konkurs.

Zgłoszenia do etapu kwalifikacyjnego – propozycje dań konkursowych wraz ze zdjęciami ich realizacji – są przyjmowane do 15 sierpnia 2021 r. Wyłonienie drużyn, które przejdą do drugiego etapu i spotkają się w części finałowej nastąpi do 23 sierpnia 2021 r.

Druga edycja Mistrzostw Polski w Dziczyźnie – Memoriału Mariana Tarnawskiego już we wrześniu w Poznaniu

Druga edycja Mistrzostw Polski w Dziczyźnie – Memoriału Mariana Tarnawskiego już we wrześniu w Poznaniu

Ilonn Hotel w Poznaniu oraz szef kuchni Dawid Łagowski będą gospodarzami drugiej edycji odkładanego z powodu pandemii konkursu kulinarnego pn. „Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie – Memoriał Mariana Tarnawskiego”. Sześć dwuosobowych zespołów profesjonalnych kucharzy 9 września 2021 r. zmierzy się w przyrządzeniu zupy z tuszki królika oraz dania głównego z łopatki jelenia. Na uporanie się z zadaniem będą mieli 120 minut.

– Tematami obowiązkowymi jest tuszka królika oraz łopatka jelenia. W przetwórstwie oraz kulinarnym zastosowaniu mięsa kładziemy nacisk na wykorzystanie wszystkich elementów ubijanych zwierząt i minimalizowanie strat. Stąd obowiązek wykorzystania całej tuszki królika. Jurorzy będą zwracali baczną uwagę na ilość i zagospodarowanie odpadów. Łopatka jelenia jest z kolei dość trudnym do przyrządzenia elementem, ale ranga konkursu wymaga od startujących kucharzy wykazania się pomysłowością i zawodowym kunsztem – mówi Adam Chrząstowski, ambasador kulinarny marki HoReCa Las-Kalisz, który przewodniczył jury pierwszej edycji Mistrzostw i poprowadzi ich wrześniową odsłonę.

Komisja konkursowa złożona z kulinarnych autorytetów tym razem pod przewodnictwem Kurta Schellera oceni sposób prezentacji oraz smak przyrządzonych potraw. W wydarzeniu weźmie także udział obserwator z ramienia Kulinarnego Pucharu Polski.

Mięso królicze oraz dziczyzna to dwie specjalności głównego organizatora Mistrzostw, firmy Las-Kalisz z Tomnic k. Krotoszyna, która w ich przetwórstwie specjalizuje się od 30 lat. Założycielem i wieloletnim prezesem rodzinnego przedsiębiorstwa był zmarły w 2018 r. Marian Tarnawski, propagator zrównoważonego łowiectwa i wielki miłośnik kuchni myśliwskiej. Jego pamięci został poświęcony konkurs.

Zgłoszenia do etapu kwalifikacyjnego – propozycje dań konkursowych wraz ze zdjęciami ich realizacji – są przyjmowane do 15 sierpnia 2021 r. Wyłonienie drużyn, które przejdą do drugiego etapu i spotkają się w części finałowej nastąpi do 23 sierpnia 2021 r.

Udostępnij!

Share on facebook
Share on linkedin

Może zainteresują Ciebie

Kolacja z degustacją win w La Brasserie Moderne

Targi HORECA®/GASTROFOOD/ENOEXPO® tradycyjnie w listopadzie

Barista radzi: efektywne porządki w kawiarni gwarancją lepszej kawy

Otwarcie Chefs’s Table by Ernest Jagodziński!

Różnorodność: Ulubione jedzenie na wynos świecie

Restauracje otwierają się dla Gości