Aktualności

Znamy uczestników, którzy pojadą na Olimpiadę Pizzy Neapolitańskiej

Znamy uczestników, którzy pojadą na Olimpiadę Pizzy Neapolitańskiej

W Poznaniu w Szkole AVPN odbyła się Selekcja Polska na Olimpiadi Vera Pizza Napoletana w obecności prezydenta AVPN Antonio Pace. W trakcie konkursu wyłoniono po trzech zawodników w kategorii amatorów i zawodowców. Do ekipy dołączy 10 pizzaiolo verace, którzy nie muszą przechodzić selekcji. Prezydent podkreślił wysoki poziom uczestników zwracając uwagę, że Polska obecnie po Włoszech jest czwartym krajem na świecie z największą ilością pizzeri neapolitańskich posiadających certyfikat.

Wszyscy zawodnicy musieli wykonać pizzę margheritę na przygotowanym prze siebie wcześniej w domu cieście. Organizator zapewniał składniki do pizzy (pomidory i ser fior di latte) oraz koszulki, czapki i zapaski. Jury obradowało w składzie: Antonio Pace – Prezydent AVPN, Marcin Garbowski – brand ambasador AVPN w Polsce oraz pizzaiolo verace Jędrzej Lewandowski z Pabianic obaj uczestniczyli w Olimpiadzie przed trzema laty oraz Fulvio Belfiore – pizzaiollo verace pracujący m.in. dla AVPN.

Amatorzy (nie pracują zawodowo, a wypiekają pizzę tylko dla siebie i znajomych w zaciszu domowym) najpierw musieli rozwiązać test złożony z dziesięciu pytań, a dopiero potem stanęli pojedynczo do przygotowania pizzy i jej wypieczenia w certyfikowanym piecu domowym OONI CARU opalanym gazem. W rywalizacji wzięło udział 8 zawodników z całej Polski. Do Neapolu pojadą według kolejności:

  1. Wojciech Matyś – zwycięzca, któremu organizatorzy zapewniają przelot i zakwaterowanie w Neapolu
  2. Andrzej Piekarz
  3. Przemysław Szkudlarek

– Od zawsze lubiłem pizzę i to każdą. Potem zacząłem odkrywać historię i pochodzenie pizzy neapolitańskiej. Zauroczyłem się całą otoczką wokół niej i to zarówno tradycją, jak i sposobem przygotowywania ciasta, no i w konsekwencji smakiem. Jest to coś wyjątkowego, niepowtarzalnego i cieszę się, że stałem się częścią tej magii – mówi Wojciech Matyś, dyrektor szkoły podstawowej w Częstochowie. – Moi znajomi i bliscy już mają lekko dosyć moich wypieków, bo ja robię ją przynajmniej 2 razy w tygodniu. To wynika z mojej miłości do pizzy. Dwa razy do roku przygotowuję pizzę dla swoich uczniów przy okazji robiąc wydarzenie, by nie tylko pokazać smak, ale i kulturę. Cieszę się z sukcesu, kocham Neapol i nie mogę się doczekać wyjazdu na Olimpiadę, gdzie na pewno dam z siebie wszystko.

Po amatorach do rywalizacji stanęli zawodowcy. Są to pizzaiolo, którzy pracują w pizzeriach neapolitańskich, ale nie posiadający jeszcze tytułu pizzaiolo verace. Na starcie pojawiło się 9 uczestników, w tym jedna kobieta, co w tym zawodzie jest niezwykle rzadkie. Do Neapolu pojadą:

  1. Tomasz Wolski – zwycięzca, któremu organizatorzy zapewniają przelot i zakwaterowanie w Neapolu.
  2. Agnieszka Stachoń
  3. Wojciech Janik

Sporo furorę zrobiła Agnieszka Stachoń, bo wystartowała jako jedyna kobieta i od razu stanęła na pudle, co dało jej awans do reprezentacji Polski na Olimpiadę. Prezydent AVPN Antonio Pace oraz Marcin Garbowski zgodnie podkreślali, ze poziom konkursu był bardzo wysoki i że wszyscy nie wypadli z ram pizzy neapolitańskiej.

– Każdy z uczestników przygotował prawdziwą pizze neapolitańską, a o sukcesie decydowały niuanse. Uczestnicy muszą też pamiętać i z tym się godzić w każdym momencie swojej kariery, że oceniani są za pizzę\, którą zrobili tu i teraz, a jak podpowiada doświadczenie całego mojego życia, żeden pizzaiolo nigdy nie zrobił dwóch takich samych pizzy. Gratuluję wszystkim uczestnikom i cieszę się, że tak bardzo pokochaliście moją pizzę – powiedział Antonio Pacce.

– Kiedy razem z Jędrzejem startowaliśmy trzy lata temu w Olimpiadzie byliśmy jedyni. Dzisiaj do Neapolu pojedzie mocna ekipa 3 amatorów, 3 zawodowców i 10 pizza verace. Razem licząc naszą selekcję w Olimpiadzie weźmie udział blisko 30 Polaków. To postęp niebywały. Mamy też 28 certyfikowanych przez AVPN pizzerii w Polsce. Pan prezydent żartobliwie mówi, żebyśmy lekko przyhamowali i nie wyprzedzili Neapolu. Będzie to trudne, bo jest tam blisko 3 tys pizzerii. Ale uspakajamy Pan prezydenta, będziemy zawsze o jedną mieli mniej – mówił na zakończeniu imprezy Marcin Garbowski.

Znamy uczestników, którzy pojadą na Olimpiadę Pizzy Neapolitańskiej

Znamy uczestników, którzy pojadą na Olimpiadę Pizzy Neapolitańskiej

W Poznaniu w Szkole AVPN odbyła się Selekcja Polska na Olimpiadi Vera Pizza Napoletana w obecności prezydenta AVPN Antonio Pace. W trakcie konkursu wyłoniono po trzech zawodników w kategorii amatorów i zawodowców. Do ekipy dołączy 10 pizzaiolo verace, którzy nie muszą przechodzić selekcji. Prezydent podkreślił wysoki poziom uczestników zwracając uwagę, że Polska obecnie po Włoszech jest czwartym krajem na świecie z największą ilością pizzeri neapolitańskich posiadających certyfikat.

Wszyscy zawodnicy musieli wykonać pizzę margheritę na przygotowanym prze siebie wcześniej w domu cieście. Organizator zapewniał składniki do pizzy (pomidory i ser fior di latte) oraz koszulki, czapki i zapaski. Jury obradowało w składzie: Antonio Pace – Prezydent AVPN, Marcin Garbowski – brand ambasador AVPN w Polsce oraz pizzaiolo verace Jędrzej Lewandowski z Pabianic obaj uczestniczyli w Olimpiadzie przed trzema laty oraz Fulvio Belfiore – pizzaiollo verace pracujący m.in. dla AVPN.

Amatorzy (nie pracują zawodowo, a wypiekają pizzę tylko dla siebie i znajomych w zaciszu domowym) najpierw musieli rozwiązać test złożony z dziesięciu pytań, a dopiero potem stanęli pojedynczo do przygotowania pizzy i jej wypieczenia w certyfikowanym piecu domowym OONI CARU opalanym gazem. W rywalizacji wzięło udział 8 zawodników z całej Polski. Do Neapolu pojadą według kolejności:

  1. Wojciech Matyś – zwycięzca, któremu organizatorzy zapewniają przelot i zakwaterowanie w Neapolu
  2. Andrzej Piekarz
  3. Przemysław Szkudlarek

– Od zawsze lubiłem pizzę i to każdą. Potem zacząłem odkrywać historię i pochodzenie pizzy neapolitańskiej. Zauroczyłem się całą otoczką wokół niej i to zarówno tradycją, jak i sposobem przygotowywania ciasta, no i w konsekwencji smakiem. Jest to coś wyjątkowego, niepowtarzalnego i cieszę się, że stałem się częścią tej magii – mówi Wojciech Matyś, dyrektor szkoły podstawowej w Częstochowie. – Moi znajomi i bliscy już mają lekko dosyć moich wypieków, bo ja robię ją przynajmniej 2 razy w tygodniu. To wynika z mojej miłości do pizzy. Dwa razy do roku przygotowuję pizzę dla swoich uczniów przy okazji robiąc wydarzenie, by nie tylko pokazać smak, ale i kulturę. Cieszę się z sukcesu, kocham Neapol i nie mogę się doczekać wyjazdu na Olimpiadę, gdzie na pewno dam z siebie wszystko.

Po amatorach do rywalizacji stanęli zawodowcy. Są to pizzaiolo, którzy pracują w pizzeriach neapolitańskich, ale nie posiadający jeszcze tytułu pizzaiolo verace. Na starcie pojawiło się 9 uczestników, w tym jedna kobieta, co w tym zawodzie jest niezwykle rzadkie. Do Neapolu pojadą:

  1. Tomasz Wolski – zwycięzca, któremu organizatorzy zapewniają przelot i zakwaterowanie w Neapolu.
  2. Agnieszka Stachoń
  3. Wojciech Janik

Sporo furorę zrobiła Agnieszka Stachoń, bo wystartowała jako jedyna kobieta i od razu stanęła na pudle, co dało jej awans do reprezentacji Polski na Olimpiadę. Prezydent AVPN Antonio Pace oraz Marcin Garbowski zgodnie podkreślali, ze poziom konkursu był bardzo wysoki i że wszyscy nie wypadli z ram pizzy neapolitańskiej.

– Każdy z uczestników przygotował prawdziwą pizze neapolitańską, a o sukcesie decydowały niuanse. Uczestnicy muszą też pamiętać i z tym się godzić w każdym momencie swojej kariery, że oceniani są za pizzę\, którą zrobili tu i teraz, a jak podpowiada doświadczenie całego mojego życia, żeden pizzaiolo nigdy nie zrobił dwóch takich samych pizzy. Gratuluję wszystkim uczestnikom i cieszę się, że tak bardzo pokochaliście moją pizzę – powiedział Antonio Pacce.

– Kiedy razem z Jędrzejem startowaliśmy trzy lata temu w Olimpiadzie byliśmy jedyni. Dzisiaj do Neapolu pojedzie mocna ekipa 3 amatorów, 3 zawodowców i 10 pizza verace. Razem licząc naszą selekcję w Olimpiadzie weźmie udział blisko 30 Polaków. To postęp niebywały. Mamy też 28 certyfikowanych przez AVPN pizzerii w Polsce. Pan prezydent żartobliwie mówi, żebyśmy lekko przyhamowali i nie wyprzedzili Neapolu. Będzie to trudne, bo jest tam blisko 3 tys pizzerii. Ale uspakajamy Pan prezydenta, będziemy zawsze o jedną mieli mniej – mówił na zakończeniu imprezy Marcin Garbowski.

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Konkurs Wielkopolski Kucharz Roku 2024. Doroczne święto kucharzy zbliża się wielkimi krokami!

Empiryczny przewodnik po restauracjach. Konferencja Made For Restaurant edycja “Experience & Design” za nami!

Wielkopolski Kucharz Roku 2023 – konkurs Im. Rafała Jelewskiego. Program!

Nowo otwarte Bistro Młyn w samym sercu gdańskiej Wyspy Spichrzów

MADE FOR Restaurant – NEW GENERATION

Premiera książki „Tutto Il Mare – Ryby i Owoce Morza”