...

Aktualności

Kulinarny Rajd Mistrzów 2023

Kulinarny Rajd Mistrzów 2023

27 września br., w Hotelu Haston City we Wrocławiu, odbył się finał XI edycji OGÓLNOPOLSKIEGO KULINARNEGO RAJDU MISTRZÓW, wydarzenia wpisanego już na trwałe w kalendarz wielu wybitnych szefów kuchni oraz entuzjastów gastronomii w Polsce.

W tegorocznej edycji Konkursu, Kucharze zakwalifikowani do ścisłego finału, w czasie 45 minut przygotowywali i serwowali danie główne z wykorzystaniem polędwicy wołowej, derenia oraz masła. Konkurs tradycyjnie poprowadził Karol Okrasa, a nad poprawnością rywalizacji czuwało profesjonalne, eksperckie jury w składzie: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Marcin Budynek, Giancarlo Russo, Kurt Scheller, Wiesław Bober, Theofilos Vafidis, Wojciech Harapkiewicz, Mateusz Jarosławski, które wyłoniło tegorocznych zwycięzców. Zmagania finalistów Konkursu, a także przygotowywane na żywo dania, można było zobaczyć w miniony piątek w Hotelu Haston City.

– Każdego roku, niezmiennie od 11 lat, grono zaprzyjaźnionych kucharzy, hotelarzy, restauratorów, przyjmuje nasze zaproszenie by spotykać się w Hotelu Haston City we Wrocławiu, podczas Kulinarnego Rajdu Mistrzów. To niezwykłe widowisko kulinarne, pełne smaków, aromatów i niebywałych emocji,  naturalnie i spontanicznie kreują jego uczestnicy oraz zaproszeni goście. To oni, zawodnicy, jury, smakosze, wespół czynią atmosferę i klimat dla zdrowej, poważnej rywalizacji, świadomie kreują przestrzeń do doskonalenia kulinarnego kunsztu i standardów polskiej gastronomii. Uczestnicy Konkursu inspirują siebie nawzajem, przygotowują również młode talenty do świadomej, profesjonalnej pracy w gastronomi. Tutaj mamy wszyscy sporo do zrobienia. Musimy podkreślać, promować właściwe wzorce, a wreszcie uczyć i przekazywać wiedzę młodym pokoleniom. Dlatego do konkursowego spotkania z profesjonalistami, od lat zapraszamy również młodzież z lokalnych szkół gastronomicznych, która jak się okazuje, ambitnie, z niesamowitym zaangażowaniem, szumnie wręcz wypełnia salę, by w doskonałym nastroju przystąpić do rywalizacji w swojej kategorii. A to jest dopiero kulinarny schow… Na temat idei i roli Konkursu dla młodzieży najlepiej powie Ela Lendo, prezes Polskich Hoteli Niezależnych, która zgodziła się włączyć w organizację Wrocławskiego Rajdu Młodych Mistrzów – mówi Przemysław Szatkowski, prezes zarządu i dyrektor generalny Haston City Hotel.

– Wiadomo, że nie mogło być inaczej… W kulturze polskiej gościnności, gastronomia zajmuje zaszczytne, czołowe miejsce. Nie możemy być obojętni, musimy odpowiedzialnie podejść do przyszłości naszej branży, której ogromną część stanowi gastronomia, a jej przyszłością jest nasza młodzież – mówi Elżbieta Lendo prezes Polskie Hotele Niezależne. –  Należy pozwolić rozwijać się młodym i pomóc, aby robili to w sposób ukierunkowany, przemyślany, według najlepszych wzorców. Polskie Hotele Niezależne postawiły sobie za jeden z priorytetów edukację młodzieży, która zdecydowała się podążać za hotelarską pasją. Współpracę w tym zakresie pojęliśmy choćby z warszawską Główną Szkołą Handlową przy organizacji Olimpiady Umiejętności Hotelarskich. Coraz więcej szkół prowadzi z nami rozmowy w zakresie ciekawych projektów edukacyjnych, czy też programów praktyk. Promujemy również młode talenty w naszym autorskim programie „Młody Hotelarz”. Dlatego nie bez powodu, wierząc w ich głęboki sens, razem dyrektorem oraz załogą Hotelu Haston City, organizujemy kolejne, coroczne edycje konkursu kulinarnego dla młodzieży. Docenimy wszystkie szkoły gastronomiczne oraz każdego z uczniów, którzy biorą udział w swojej pierwszej rywalizacji o gastronomiczne podium. W sposób szczególny gratulujemy zwycięzcom zarówno w Ogólnopolskiego Kulinarnego Rajdu Mistrzów jak Wrocławskiego Rajdu Młodych Mistrzów. Podziwiamy Wasz talent i umiejętności kulinarne, a wszystkim uczestnikom tegorocznej rywalizacji życzymy kolejnych sukcesów serwowanych codziennie na polskich stołach.

Tegoroczni laureaci

11 Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Rajd Mistrzów:

1 miejsce: Przemysław Szwak – Restauracja Retro – Oborniki Śląskie

2 miejsce: Daniel Pelechaty – Folwark Amalia Gościniec – Lubikówko

3 miejsce: Paweł Błaszczyk – Forum Kulinarne – Wrocław

4 miejsce: Bartosz Alboszta – Hotel Traugutta3 – Białystok

8 Wrocławski Kulinarny Rajd Młodych Mistrzów:

1 miejsce: Urszula Piechota – Helena Kalus – Zespół Szkół Gastronomicznych – Wrocław.

2 miejsce: Gabriela Pawłowska – Kinga Janowska – Zespół Szkół nr 1 – Świdnica.

3 miejsce: Kacper Dębicki – Kamil Drelich – Powiatowy Zespół Szkół – Oborniki Śląskie.

Źródło: Polskie Hotele Niezależne

Kulinarny Rajd Mistrzów 2023

Kulinarny Rajd Mistrzów 2023

27 września br., w Hotelu Haston City we Wrocławiu, odbył się finał XI edycji OGÓLNOPOLSKIEGO KULINARNEGO RAJDU MISTRZÓW, wydarzenia wpisanego już na trwałe w kalendarz wielu wybitnych szefów kuchni oraz entuzjastów gastronomii w Polsce.

W tegorocznej edycji Konkursu, Kucharze zakwalifikowani do ścisłego finału, w czasie 45 minut przygotowywali i serwowali danie główne z wykorzystaniem polędwicy wołowej, derenia oraz masła. Konkurs tradycyjnie poprowadził Karol Okrasa, a nad poprawnością rywalizacji czuwało profesjonalne, eksperckie jury w składzie: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Marcin Budynek, Giancarlo Russo, Kurt Scheller, Wiesław Bober, Theofilos Vafidis, Wojciech Harapkiewicz, Mateusz Jarosławski, które wyłoniło tegorocznych zwycięzców. Zmagania finalistów Konkursu, a także przygotowywane na żywo dania, można było zobaczyć w miniony piątek w Hotelu Haston City.

– Każdego roku, niezmiennie od 11 lat, grono zaprzyjaźnionych kucharzy, hotelarzy, restauratorów, przyjmuje nasze zaproszenie by spotykać się w Hotelu Haston City we Wrocławiu, podczas Kulinarnego Rajdu Mistrzów. To niezwykłe widowisko kulinarne, pełne smaków, aromatów i niebywałych emocji,  naturalnie i spontanicznie kreują jego uczestnicy oraz zaproszeni goście. To oni, zawodnicy, jury, smakosze, wespół czynią atmosferę i klimat dla zdrowej, poważnej rywalizacji, świadomie kreują przestrzeń do doskonalenia kulinarnego kunsztu i standardów polskiej gastronomii. Uczestnicy Konkursu inspirują siebie nawzajem, przygotowują również młode talenty do świadomej, profesjonalnej pracy w gastronomi. Tutaj mamy wszyscy sporo do zrobienia. Musimy podkreślać, promować właściwe wzorce, a wreszcie uczyć i przekazywać wiedzę młodym pokoleniom. Dlatego do konkursowego spotkania z profesjonalistami, od lat zapraszamy również młodzież z lokalnych szkół gastronomicznych, która jak się okazuje, ambitnie, z niesamowitym zaangażowaniem, szumnie wręcz wypełnia salę, by w doskonałym nastroju przystąpić do rywalizacji w swojej kategorii. A to jest dopiero kulinarny schow… Na temat idei i roli Konkursu dla młodzieży najlepiej powie Ela Lendo, prezes Polskich Hoteli Niezależnych, która zgodziła się włączyć w organizację Wrocławskiego Rajdu Młodych Mistrzów – mówi Przemysław Szatkowski, prezes zarządu i dyrektor generalny Haston City Hotel.

– Wiadomo, że nie mogło być inaczej… W kulturze polskiej gościnności, gastronomia zajmuje zaszczytne, czołowe miejsce. Nie możemy być obojętni, musimy odpowiedzialnie podejść do przyszłości naszej branży, której ogromną część stanowi gastronomia, a jej przyszłością jest nasza młodzież – mówi Elżbieta Lendo prezes Polskie Hotele Niezależne. –  Należy pozwolić rozwijać się młodym i pomóc, aby robili to w sposób ukierunkowany, przemyślany, według najlepszych wzorców. Polskie Hotele Niezależne postawiły sobie za jeden z priorytetów edukację młodzieży, która zdecydowała się podążać za hotelarską pasją. Współpracę w tym zakresie pojęliśmy choćby z warszawską Główną Szkołą Handlową przy organizacji Olimpiady Umiejętności Hotelarskich. Coraz więcej szkół prowadzi z nami rozmowy w zakresie ciekawych projektów edukacyjnych, czy też programów praktyk. Promujemy również młode talenty w naszym autorskim programie „Młody Hotelarz”. Dlatego nie bez powodu, wierząc w ich głęboki sens, razem dyrektorem oraz załogą Hotelu Haston City, organizujemy kolejne, coroczne edycje konkursu kulinarnego dla młodzieży. Docenimy wszystkie szkoły gastronomiczne oraz każdego z uczniów, którzy biorą udział w swojej pierwszej rywalizacji o gastronomiczne podium. W sposób szczególny gratulujemy zwycięzcom zarówno w Ogólnopolskiego Kulinarnego Rajdu Mistrzów jak Wrocławskiego Rajdu Młodych Mistrzów. Podziwiamy Wasz talent i umiejętności kulinarne, a wszystkim uczestnikom tegorocznej rywalizacji życzymy kolejnych sukcesów serwowanych codziennie na polskich stołach.

Tegoroczni laureaci

11 Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Rajd Mistrzów:

1 miejsce: Przemysław Szwak – Restauracja Retro – Oborniki Śląskie

2 miejsce: Daniel Pelechaty – Folwark Amalia Gościniec – Lubikówko

3 miejsce: Paweł Błaszczyk – Forum Kulinarne – Wrocław

4 miejsce: Bartosz Alboszta – Hotel Traugutta3 – Białystok

8 Wrocławski Kulinarny Rajd Młodych Mistrzów:

1 miejsce: Urszula Piechota – Helena Kalus – Zespół Szkół Gastronomicznych – Wrocław.

2 miejsce: Gabriela Pawłowska – Kinga Janowska – Zespół Szkół nr 1 – Świdnica.

3 miejsce: Kacper Dębicki – Kamil Drelich – Powiatowy Zespół Szkół – Oborniki Śląskie.

Źródło: Polskie Hotele Niezależne

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Trophée Mille Polska 2023 – zgłoszenia dla szkół!

Konferencja Grupy Hendi

Świąteczny Stół Pajacyka

Restauracja Nova Wola prezentuje jesienną odsłonę swojego menu

Czy Polska ma szansę stać się europejskim hubem w kategorii mięsa przyszłości?

Jubileuszowa edycja targów EuroGastro w Ptak Warsaw Expo

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.