Aktualności

Czy „ekologicznie” może być „ekonomicznie”? Webinar dla zarządzających gastronomią

Czy „ekologicznie” może być „ekonomicznie”? Webinar dla zarządzających gastronomią

17 listopada odbędzie się webinar dla właścicieli i managerów restauracji, cukierni oraz osób zarządzających kuchnią i żywieniem zbiorowym z województwa pomorskiego. Spotkanie poprowadzą Piotr Rogowski i Tomasz Szuba.

Organizatorzy spotkania chcą przekonać uczestników, że zmieniając podejście do zarządzania kuchnią/restauracją na kilku płaszczyznach, można wpłynąć nie tylko na środowisko ale i na własny portfel.

Na webinar obowiązują zapisy: [email protected]

Program:

1. “Czy ekonomia i ekologia mają wspólny mianownik”? – Piotr Rogowski

• Restauracja to też biznes. „Jak to zrobić, żeby zarobić, czyli gdzie są te pieniądze?”.

• Restauracja to nie apteka – zacznij oszczędzać wykorzystując zasadę Pareta (20/80).

• Ekonomia idzie w parze z Ekologią, czyi jak zmniejszać koszta mediów i środków czystości.

• Millenialsi chcą być „Eko”, wykorzystaj ich cechy w celu optymalizacji swojego biznesu.

• Najczęstsze błędy powodujące zły wynik finansowy wraz z rozwiązaniami jak ich uniknąć.

• Czy „więcej” znaczy „lepiej”? O tym jak większe porcje mogą spowodować straty.

2. Ograniczanie kosztów w gastronomii: kaizen, muda i zero waste – Tomasz Szuba

• Jeźdźcy gastronomicznej apokalipsy – gdzie i na czym tracimy?

• Przejawy marnotrawstwa

• Nadprodukcja – przyczyny.

• Zarządzanie menu i bufetem.

• Przykłady pomiarów nadprodukcji – restauracja, hotel.

• Ile tracimy na nadprodukcji – przykłady.

• Czym jest filozofia kaizen i jakie może mieć zastosowanie w gastronomii.

• Narzędzia do planowania produkcji.

• Wnioski, podsumowanie, dyskusja.

3. Dyskusja

Spotkanie będzie trwało ok. 3 godzin. Odbędzie się na platformie zoom, dzień przed wydarzeniem uczestnicy otrzymają link do webinaru.

Projekt „Działamy w klimacie” realizujemy dzięki finansowaniu ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku. Partnerami wydarzenia są V4B Manager Zewnętrzny Gastronomii, Gdańska Fundacja Wody i Fundacja FunEdu.

Eksperci

Piotr Rogowski

Właściciel firmy doradczej V4B. Znalazł odpowiedź na najczęściej słyszane w gastronomii pytanie „gdzie są te pieniądze?!”. Współtwórca innowacyjnego projektu V4B Manager Zewnętrzny Gastronomii, który sprawia, że biznes staje się „policzalny”. Trener i doradca z kilkunastoletnim doświadczeniem w branży gastronomicznej. Wraz ze swoim zespołem opiekuje się ponad 200 lokalami w Polsce. Dzięki nowoczesnym rozwiązaniom, wyprowadził z kryzysu wiele restauracji i cukierni, którymi do dzisiaj stale się opiekuje. Comiesięczne analizy wyników finansowych oraz spotkania z właścicielami i menadżerami, pozwalają mu na podążanie za trendami zachodzącymi na rynku. Prelegent na kilkudziesięciu szkoleniach i ogólnopolskich konferencjach. Zaproponowane przez niego rozwiązania cieszą się wysoką oceną merytoryczną i wpływają na zwiększenie zysków w restauracji.

Tomasz Szuba

MBA Uniwersytetu w Minnesocie, szef grupy Venturis HoReCa. Zajmuje się optymalizacją pracy kuchni ze szczególnym uwzględnieniem redukcji marnotrawstwa: czasu, pieniędzy, zasobów. Propagator filozofii kaizen w gastronomii. Twórca systemów IT do monitoringu magazynów, bufetów oraz lepszego planowania produkcji opartego na wskaźnikach zjadalności poszczególnych potraw.

#dzialamywklimacie

Czy „ekologicznie” może być „ekonomicznie”? Webinar dla zarządzających gastronomią

Czy „ekologicznie” może być „ekonomicznie”? Webinar dla zarządzających gastronomią

17 listopada odbędzie się webinar dla właścicieli i managerów restauracji, cukierni oraz osób zarządzających kuchnią i żywieniem zbiorowym z województwa pomorskiego. Spotkanie poprowadzą Piotr Rogowski i Tomasz Szuba.

Organizatorzy spotkania chcą przekonać uczestników, że zmieniając podejście do zarządzania kuchnią/restauracją na kilku płaszczyznach, można wpłynąć nie tylko na środowisko ale i na własny portfel.

Na webinar obowiązują zapisy: [email protected]

Program:

1. “Czy ekonomia i ekologia mają wspólny mianownik”? – Piotr Rogowski

• Restauracja to też biznes. „Jak to zrobić, żeby zarobić, czyli gdzie są te pieniądze?”.

• Restauracja to nie apteka – zacznij oszczędzać wykorzystując zasadę Pareta (20/80).

• Ekonomia idzie w parze z Ekologią, czyi jak zmniejszać koszta mediów i środków czystości.

• Millenialsi chcą być „Eko”, wykorzystaj ich cechy w celu optymalizacji swojego biznesu.

• Najczęstsze błędy powodujące zły wynik finansowy wraz z rozwiązaniami jak ich uniknąć.

• Czy „więcej” znaczy „lepiej”? O tym jak większe porcje mogą spowodować straty.

2. Ograniczanie kosztów w gastronomii: kaizen, muda i zero waste – Tomasz Szuba

• Jeźdźcy gastronomicznej apokalipsy – gdzie i na czym tracimy?

• Przejawy marnotrawstwa

• Nadprodukcja – przyczyny.

• Zarządzanie menu i bufetem.

• Przykłady pomiarów nadprodukcji – restauracja, hotel.

• Ile tracimy na nadprodukcji – przykłady.

• Czym jest filozofia kaizen i jakie może mieć zastosowanie w gastronomii.

• Narzędzia do planowania produkcji.

• Wnioski, podsumowanie, dyskusja.

3. Dyskusja

Spotkanie będzie trwało ok. 3 godzin. Odbędzie się na platformie zoom, dzień przed wydarzeniem uczestnicy otrzymają link do webinaru.

Projekt „Działamy w klimacie” realizujemy dzięki finansowaniu ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku. Partnerami wydarzenia są V4B Manager Zewnętrzny Gastronomii, Gdańska Fundacja Wody i Fundacja FunEdu.

Eksperci

Piotr Rogowski

Właściciel firmy doradczej V4B. Znalazł odpowiedź na najczęściej słyszane w gastronomii pytanie „gdzie są te pieniądze?!”. Współtwórca innowacyjnego projektu V4B Manager Zewnętrzny Gastronomii, który sprawia, że biznes staje się „policzalny”. Trener i doradca z kilkunastoletnim doświadczeniem w branży gastronomicznej. Wraz ze swoim zespołem opiekuje się ponad 200 lokalami w Polsce. Dzięki nowoczesnym rozwiązaniom, wyprowadził z kryzysu wiele restauracji i cukierni, którymi do dzisiaj stale się opiekuje. Comiesięczne analizy wyników finansowych oraz spotkania z właścicielami i menadżerami, pozwalają mu na podążanie za trendami zachodzącymi na rynku. Prelegent na kilkudziesięciu szkoleniach i ogólnopolskich konferencjach. Zaproponowane przez niego rozwiązania cieszą się wysoką oceną merytoryczną i wpływają na zwiększenie zysków w restauracji.

Tomasz Szuba

MBA Uniwersytetu w Minnesocie, szef grupy Venturis HoReCa. Zajmuje się optymalizacją pracy kuchni ze szczególnym uwzględnieniem redukcji marnotrawstwa: czasu, pieniędzy, zasobów. Propagator filozofii kaizen w gastronomii. Twórca systemów IT do monitoringu magazynów, bufetów oraz lepszego planowania produkcji opartego na wskaźnikach zjadalności poszczególnych potraw.

#dzialamywklimacie

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Jury 20. edycji Kulinarnego Pucharu Polski

Paweł Kałuski i Pascal Barbot razem przygotowali wykwintne menu dla ponad 520 osób na gali CCIFP „Future”

II Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Smaki Podlasia”. Znamy zakwalifikowane drużyny

GASTROTARGI SMAKKi 2024 za nami. Relacja!

Premierowa kolacja Bocuse d’Or Poland on Tour za nami

Kulinarny Dzień na Szczycie Góry