17 listopada odbędzie się webinar dla właścicieli i managerów restauracji, cukierni oraz osób zarządzających kuchnią i żywieniem zbiorowym z województwa pomorskiego. Spotkanie poprowadzą Piotr Rogowski i Tomasz Szuba.
Organizatorzy spotkania chcą przekonać uczestników, że zmieniając podejście do zarządzania kuchnią/restauracją na kilku płaszczyznach, można wpłynąć nie tylko na środowisko ale i na własny portfel.
Na webinar obowiązują zapisy: [email protected]
Program:
1. “Czy ekonomia i ekologia mają wspólny mianownik”? – Piotr Rogowski
• Restauracja to też biznes. „Jak to zrobić, żeby zarobić, czyli gdzie są te pieniądze?”.
• Restauracja to nie apteka – zacznij oszczędzać wykorzystując zasadę Pareta (20/80).
• Ekonomia idzie w parze z Ekologią, czyi jak zmniejszać koszta mediów i środków czystości.
• Millenialsi chcą być „Eko”, wykorzystaj ich cechy w celu optymalizacji swojego biznesu.
• Najczęstsze błędy powodujące zły wynik finansowy wraz z rozwiązaniami jak ich uniknąć.
• Czy „więcej” znaczy „lepiej”? O tym jak większe porcje mogą spowodować straty.
2. Ograniczanie kosztów w gastronomii: kaizen, muda i zero waste – Tomasz Szuba
• Jeźdźcy gastronomicznej apokalipsy – gdzie i na czym tracimy?
• Przejawy marnotrawstwa
• Nadprodukcja – przyczyny.
• Zarządzanie menu i bufetem.
• Przykłady pomiarów nadprodukcji – restauracja, hotel.
• Ile tracimy na nadprodukcji – przykłady.
• Czym jest filozofia kaizen i jakie może mieć zastosowanie w gastronomii.
• Narzędzia do planowania produkcji.
• Wnioski, podsumowanie, dyskusja.
3. Dyskusja
Spotkanie będzie trwało ok. 3 godzin. Odbędzie się na platformie zoom, dzień przed wydarzeniem uczestnicy otrzymają link do webinaru.
Projekt „Działamy w klimacie” realizujemy dzięki finansowaniu ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku. Partnerami wydarzenia są V4B Manager Zewnętrzny Gastronomii, Gdańska Fundacja Wody i Fundacja FunEdu.
Eksperci
Piotr Rogowski
Właściciel firmy doradczej V4B. Znalazł odpowiedź na najczęściej słyszane w gastronomii pytanie „gdzie są te pieniądze?!”. Współtwórca innowacyjnego projektu V4B Manager Zewnętrzny Gastronomii, który sprawia, że biznes staje się „policzalny”. Trener i doradca z kilkunastoletnim doświadczeniem w branży gastronomicznej. Wraz ze swoim zespołem opiekuje się ponad 200 lokalami w Polsce. Dzięki nowoczesnym rozwiązaniom, wyprowadził z kryzysu wiele restauracji i cukierni, którymi do dzisiaj stale się opiekuje. Comiesięczne analizy wyników finansowych oraz spotkania z właścicielami i menadżerami, pozwalają mu na podążanie za trendami zachodzącymi na rynku. Prelegent na kilkudziesięciu szkoleniach i ogólnopolskich konferencjach. Zaproponowane przez niego rozwiązania cieszą się wysoką oceną merytoryczną i wpływają na zwiększenie zysków w restauracji.
Tomasz Szuba
MBA Uniwersytetu w Minnesocie, szef grupy Venturis HoReCa. Zajmuje się optymalizacją pracy kuchni ze szczególnym uwzględnieniem redukcji marnotrawstwa: czasu, pieniędzy, zasobów. Propagator filozofii kaizen w gastronomii. Twórca systemów IT do monitoringu magazynów, bufetów oraz lepszego planowania produkcji opartego na wskaźnikach zjadalności poszczególnych potraw.
#dzialamywklimacie