Aktualności

Czy „ekologicznie” może być „ekonomicznie”? Webinar dla zarządzających gastronomią

Czy „ekologicznie” może być „ekonomicznie”? Webinar dla zarządzających gastronomią

17 listopada odbędzie się webinar dla właścicieli i managerów restauracji, cukierni oraz osób zarządzających kuchnią i żywieniem zbiorowym z województwa pomorskiego. Spotkanie poprowadzą Piotr Rogowski i Tomasz Szuba.

Organizatorzy spotkania chcą przekonać uczestników, że zmieniając podejście do zarządzania kuchnią/restauracją na kilku płaszczyznach, można wpłynąć nie tylko na środowisko ale i na własny portfel.

Na webinar obowiązują zapisy: [email protected]

Program:

1. “Czy ekonomia i ekologia mają wspólny mianownik”? – Piotr Rogowski

• Restauracja to też biznes. „Jak to zrobić, żeby zarobić, czyli gdzie są te pieniądze?”.

• Restauracja to nie apteka – zacznij oszczędzać wykorzystując zasadę Pareta (20/80).

• Ekonomia idzie w parze z Ekologią, czyi jak zmniejszać koszta mediów i środków czystości.

• Millenialsi chcą być „Eko”, wykorzystaj ich cechy w celu optymalizacji swojego biznesu.

• Najczęstsze błędy powodujące zły wynik finansowy wraz z rozwiązaniami jak ich uniknąć.

• Czy „więcej” znaczy „lepiej”? O tym jak większe porcje mogą spowodować straty.

2. Ograniczanie kosztów w gastronomii: kaizen, muda i zero waste – Tomasz Szuba

• Jeźdźcy gastronomicznej apokalipsy – gdzie i na czym tracimy?

• Przejawy marnotrawstwa

• Nadprodukcja – przyczyny.

• Zarządzanie menu i bufetem.

• Przykłady pomiarów nadprodukcji – restauracja, hotel.

• Ile tracimy na nadprodukcji – przykłady.

• Czym jest filozofia kaizen i jakie może mieć zastosowanie w gastronomii.

• Narzędzia do planowania produkcji.

• Wnioski, podsumowanie, dyskusja.

3. Dyskusja

Spotkanie będzie trwało ok. 3 godzin. Odbędzie się na platformie zoom, dzień przed wydarzeniem uczestnicy otrzymają link do webinaru.

Projekt „Działamy w klimacie” realizujemy dzięki finansowaniu ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku. Partnerami wydarzenia są V4B Manager Zewnętrzny Gastronomii, Gdańska Fundacja Wody i Fundacja FunEdu.

Eksperci

Piotr Rogowski

Właściciel firmy doradczej V4B. Znalazł odpowiedź na najczęściej słyszane w gastronomii pytanie „gdzie są te pieniądze?!”. Współtwórca innowacyjnego projektu V4B Manager Zewnętrzny Gastronomii, który sprawia, że biznes staje się „policzalny”. Trener i doradca z kilkunastoletnim doświadczeniem w branży gastronomicznej. Wraz ze swoim zespołem opiekuje się ponad 200 lokalami w Polsce. Dzięki nowoczesnym rozwiązaniom, wyprowadził z kryzysu wiele restauracji i cukierni, którymi do dzisiaj stale się opiekuje. Comiesięczne analizy wyników finansowych oraz spotkania z właścicielami i menadżerami, pozwalają mu na podążanie za trendami zachodzącymi na rynku. Prelegent na kilkudziesięciu szkoleniach i ogólnopolskich konferencjach. Zaproponowane przez niego rozwiązania cieszą się wysoką oceną merytoryczną i wpływają na zwiększenie zysków w restauracji.

Tomasz Szuba

MBA Uniwersytetu w Minnesocie, szef grupy Venturis HoReCa. Zajmuje się optymalizacją pracy kuchni ze szczególnym uwzględnieniem redukcji marnotrawstwa: czasu, pieniędzy, zasobów. Propagator filozofii kaizen w gastronomii. Twórca systemów IT do monitoringu magazynów, bufetów oraz lepszego planowania produkcji opartego na wskaźnikach zjadalności poszczególnych potraw.

#dzialamywklimacie

Czy „ekologicznie” może być „ekonomicznie”? Webinar dla zarządzających gastronomią

Czy „ekologicznie” może być „ekonomicznie”? Webinar dla zarządzających gastronomią

17 listopada odbędzie się webinar dla właścicieli i managerów restauracji, cukierni oraz osób zarządzających kuchnią i żywieniem zbiorowym z województwa pomorskiego. Spotkanie poprowadzą Piotr Rogowski i Tomasz Szuba.

Organizatorzy spotkania chcą przekonać uczestników, że zmieniając podejście do zarządzania kuchnią/restauracją na kilku płaszczyznach, można wpłynąć nie tylko na środowisko ale i na własny portfel.

Na webinar obowiązują zapisy: [email protected]

Program:

1. “Czy ekonomia i ekologia mają wspólny mianownik”? – Piotr Rogowski

• Restauracja to też biznes. „Jak to zrobić, żeby zarobić, czyli gdzie są te pieniądze?”.

• Restauracja to nie apteka – zacznij oszczędzać wykorzystując zasadę Pareta (20/80).

• Ekonomia idzie w parze z Ekologią, czyi jak zmniejszać koszta mediów i środków czystości.

• Millenialsi chcą być „Eko”, wykorzystaj ich cechy w celu optymalizacji swojego biznesu.

• Najczęstsze błędy powodujące zły wynik finansowy wraz z rozwiązaniami jak ich uniknąć.

• Czy „więcej” znaczy „lepiej”? O tym jak większe porcje mogą spowodować straty.

2. Ograniczanie kosztów w gastronomii: kaizen, muda i zero waste – Tomasz Szuba

• Jeźdźcy gastronomicznej apokalipsy – gdzie i na czym tracimy?

• Przejawy marnotrawstwa

• Nadprodukcja – przyczyny.

• Zarządzanie menu i bufetem.

• Przykłady pomiarów nadprodukcji – restauracja, hotel.

• Ile tracimy na nadprodukcji – przykłady.

• Czym jest filozofia kaizen i jakie może mieć zastosowanie w gastronomii.

• Narzędzia do planowania produkcji.

• Wnioski, podsumowanie, dyskusja.

3. Dyskusja

Spotkanie będzie trwało ok. 3 godzin. Odbędzie się na platformie zoom, dzień przed wydarzeniem uczestnicy otrzymają link do webinaru.

Projekt „Działamy w klimacie” realizujemy dzięki finansowaniu ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku. Partnerami wydarzenia są V4B Manager Zewnętrzny Gastronomii, Gdańska Fundacja Wody i Fundacja FunEdu.

Eksperci

Piotr Rogowski

Właściciel firmy doradczej V4B. Znalazł odpowiedź na najczęściej słyszane w gastronomii pytanie „gdzie są te pieniądze?!”. Współtwórca innowacyjnego projektu V4B Manager Zewnętrzny Gastronomii, który sprawia, że biznes staje się „policzalny”. Trener i doradca z kilkunastoletnim doświadczeniem w branży gastronomicznej. Wraz ze swoim zespołem opiekuje się ponad 200 lokalami w Polsce. Dzięki nowoczesnym rozwiązaniom, wyprowadził z kryzysu wiele restauracji i cukierni, którymi do dzisiaj stale się opiekuje. Comiesięczne analizy wyników finansowych oraz spotkania z właścicielami i menadżerami, pozwalają mu na podążanie za trendami zachodzącymi na rynku. Prelegent na kilkudziesięciu szkoleniach i ogólnopolskich konferencjach. Zaproponowane przez niego rozwiązania cieszą się wysoką oceną merytoryczną i wpływają na zwiększenie zysków w restauracji.

Tomasz Szuba

MBA Uniwersytetu w Minnesocie, szef grupy Venturis HoReCa. Zajmuje się optymalizacją pracy kuchni ze szczególnym uwzględnieniem redukcji marnotrawstwa: czasu, pieniędzy, zasobów. Propagator filozofii kaizen w gastronomii. Twórca systemów IT do monitoringu magazynów, bufetów oraz lepszego planowania produkcji opartego na wskaźnikach zjadalności poszczególnych potraw.

#dzialamywklimacie

Udostępnij!

Share on facebook
Share on linkedin

Może zainteresują Ciebie

Różnorodność: Ulubione jedzenie na wynos świecie

Zamów z ZiO

Mycie pieca konwekcyjno-parowego–z myślą o środowisku

Chef’s Table by Ernest Jagodziński

Uczestnicy drugiej edycji Mistrzostw Polski w Dziczyźnie na start!

Restauracje już nie świecą pustkami. Chcąc przyciągnąć klientów, muszą świecić czystością!