Aktualności

Wielki powrót konkursu Wielkopolski Kucharz Roku 2022!

Wielki powrót konkursu Wielkopolski Kucharz Roku 2022!

Po dwuletniej przerwie pełni optymizmu i nadziei organizujemy VII edycję konkursu kulinarnego    Wielkopolski Kucharz Roku. Konkurs im. Rafała Jelewskiego, który odbędzie się w dniu 08 czerwca br. w malowniczym majątku Ostoja Chobienice k. Zbąszyna!

Organizatorami wydarzenia jest Kapituła Konkursu w składzie Joanna Ochniak, Dominik Brodziak, Barbara Surma i Tomasz Purol oraz firma FPMS – Doradztwo Unijne Joanna Ochniak.

Celem Konkursu jest odkrywanie, poznanie i zaprezentowanie kulinarnych tradycji Wielkopolski w jej współczesnej aranżacji, zgodnej z obowiązującymi światowymi trendami, jak również stworzenie okazji do spotkania kucharzy, wymiany poglądów i porównania profesjonalnych umiejętności. Zwycięzca Konkursu otrzyma nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2022.

W konkursie mogą uczestniczyć kucharze z dowolnych zakładów gastronomicznych, zarówno hotelarskich jak i pojedynczych restauracji z całej Wielkopolski oraz kucharze urodzeni w Wielkopolsce, a pracujący w zakładach gastronomicznych w kraju i za granicą !

Zadaniem konkursowym będzie przygotowanie potrawy w formie dania głównego w ilości 7 porcji o gramaturze w przedziale 160 – 180 g.  oraz sałatki w ilości 4 porcji. Obowiązkowym składnikiem dania głównego jest: pstrąg patroszony oraz jesiotr filet z Gospodarstwa Rybackiego Zielenica, olej z Manufaktury Łagowski  do wyboru smak : porowy, wędzone warzywa, suszone pomidory lub czosnek i szpinak. Do sałatki należy użyć: jabłka oraz Pepitki z czerwonej soczewicy i marchewki marki Bonduelle. Pozostałe składniki w gestii uczestnika.
 

Zainteresowanych startem w konkursie prosimy o kontakt: [email protected].

Termin nadsyłania zgłoszeń do 29 kwietnia 2022! Zgłoszenie należy wysłać pocztą elektroniczną na adres : [email protected]  Decyduje data wpłynięcia zgłoszenia do organizatora konkursu. Ogłoszenie o zakwalifikowaniu się do konkursu najpóźniej w dniu 5 maja 2022.

Prace konkursowe oceniać będzie profesjonalne jury , które w ramach nagrody „GRA O STAŻ” zaproszą  wybranego przez siebie zawodnika na staż do swojej kuchni. Po raz drugi w historii Konkursu jurorzy zostaną poproszeni o zapoznanie się, podpisanie i przestrzeganie Kodeksu Etycznego Jurora Konkursu Kulinarnego.

 Na zawodników czekać będzie jeszcze wiele atrakcyjnych nagród finansowych i rzeczowych ufundowanych przez sponsorów, a także Dyplom oraz Puchar Wielkopolskiego Kucharza Rok 2022 uhonorowany przez Prezydenta Miasta Poznania pana Jacka Jaśkowiaka oraz  dwutygodniowy staż w kuchni pięciogwiazdkowym hotelu Heron Live w Gródku nad Dunajcem.

Konkurs Wielkopolski Kucharz Roku, to nie tylko podpatrywanie rywalizacji konkursowej zawodników, ale prawdziwy Festiwal Smaku. Wstęp wolny dla wszystkich przedstawicieli branży.

Wydarzenie poprowadzi  niezawodny duet: Marta Klepka i Tomasz Purol.

Pełen emocji i przepełniony historią kuchni i smakami dzień zakończy “Motylkowa gala” podczas której poznamy laureatów Konkursu, oddamy cześć pamięci naszemu patronowi Rafałowi Jelewskiemu oraz ponownie przystąpimy do degustacji, tym razem potraw przygotowanych przez zespół wybitnych szefów kuchni z Poznania pod egidą Dominika Brodziaka.

Regulamin i formularz zgłoszeniowy na stronie www.konkursykulinarne.pl.

Kapituła Konkursu Wielkopolski Kucharz Roku 2018 Konkurs im. Rafała Jelewskiego:

  • Barbara Surma,
  • Joanna Ochniak,
  • Dominik Brodziak,
  • Tomasz Purol.

O Patronie Konkursu

Śp. Rafał Jelewski (1970 – 2013) – wybitny szef kuchni, mentor i trener. Kucharz z sukcesami, doskonałym warsztatem i wybitnym wyczuciem smaku, który brał udział w wielu prestiżowych imprezach kulinarnych w Polsce i na świecie, a przede wszystkim reprezentował Polskę w finale konkursu Bocuse d’Or 2011 w Lyonie. W 2015 roku w Ostrzeszowie nastąpiło uroczyste uhonorowanie zasług śp. Rafała Jelewskiego dla branży gastronomicznej w postaci odsłonięcia tabliczki w Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej. Rafał Jelewski w ciągu swojej kariery pracował nad wizerunkiem i smakiem kuchni hotelu Bazar (jeszcze przed remontem), hotelu HP Park na poznańskiej Malcie oraz hotelu Brovaria. Rafał Jelewski był wielkim miłośnikiem i propagatorem Kuchni Wielkopolskiej i uważał, że najlepszą kuchnię cechuje: „Prostota – ma bowiem wiele uroku i potrafi inspirować do pracy na najwyższym poziomie. Najlepszą kuchnię tworzy się z produktów dostępnych na wyciągnięcie ręki. Kupując regionalnie, tworzymy rynek produktów” – o takich Mistrzach Profesji pamiętać będziemy zawsze.

Wielki powrót konkursu Wielkopolski Kucharz Roku 2022!

Wielki powrót konkursu Wielkopolski Kucharz Roku 2022!

Po dwuletniej przerwie pełni optymizmu i nadziei organizujemy VII edycję konkursu kulinarnego    Wielkopolski Kucharz Roku. Konkurs im. Rafała Jelewskiego, który odbędzie się w dniu 08 czerwca br. w malowniczym majątku Ostoja Chobienice k. Zbąszyna!

Organizatorami wydarzenia jest Kapituła Konkursu w składzie Joanna Ochniak, Dominik Brodziak, Barbara Surma i Tomasz Purol oraz firma FPMS – Doradztwo Unijne Joanna Ochniak.

Celem Konkursu jest odkrywanie, poznanie i zaprezentowanie kulinarnych tradycji Wielkopolski w jej współczesnej aranżacji, zgodnej z obowiązującymi światowymi trendami, jak również stworzenie okazji do spotkania kucharzy, wymiany poglądów i porównania profesjonalnych umiejętności. Zwycięzca Konkursu otrzyma nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2022.

W konkursie mogą uczestniczyć kucharze z dowolnych zakładów gastronomicznych, zarówno hotelarskich jak i pojedynczych restauracji z całej Wielkopolski oraz kucharze urodzeni w Wielkopolsce, a pracujący w zakładach gastronomicznych w kraju i za granicą !

Zadaniem konkursowym będzie przygotowanie potrawy w formie dania głównego w ilości 7 porcji o gramaturze w przedziale 160 – 180 g.  oraz sałatki w ilości 4 porcji. Obowiązkowym składnikiem dania głównego jest: pstrąg patroszony oraz jesiotr filet z Gospodarstwa Rybackiego Zielenica, olej z Manufaktury Łagowski  do wyboru smak : porowy, wędzone warzywa, suszone pomidory lub czosnek i szpinak. Do sałatki należy użyć: jabłka oraz Pepitki z czerwonej soczewicy i marchewki marki Bonduelle. Pozostałe składniki w gestii uczestnika.
 

Zainteresowanych startem w konkursie prosimy o kontakt: [email protected].

Termin nadsyłania zgłoszeń do 29 kwietnia 2022! Zgłoszenie należy wysłać pocztą elektroniczną na adres : [email protected]  Decyduje data wpłynięcia zgłoszenia do organizatora konkursu. Ogłoszenie o zakwalifikowaniu się do konkursu najpóźniej w dniu 5 maja 2022.

Prace konkursowe oceniać będzie profesjonalne jury , które w ramach nagrody „GRA O STAŻ” zaproszą  wybranego przez siebie zawodnika na staż do swojej kuchni. Po raz drugi w historii Konkursu jurorzy zostaną poproszeni o zapoznanie się, podpisanie i przestrzeganie Kodeksu Etycznego Jurora Konkursu Kulinarnego.

 Na zawodników czekać będzie jeszcze wiele atrakcyjnych nagród finansowych i rzeczowych ufundowanych przez sponsorów, a także Dyplom oraz Puchar Wielkopolskiego Kucharza Rok 2022 uhonorowany przez Prezydenta Miasta Poznania pana Jacka Jaśkowiaka oraz  dwutygodniowy staż w kuchni pięciogwiazdkowym hotelu Heron Live w Gródku nad Dunajcem.

Konkurs Wielkopolski Kucharz Roku, to nie tylko podpatrywanie rywalizacji konkursowej zawodników, ale prawdziwy Festiwal Smaku. Wstęp wolny dla wszystkich przedstawicieli branży.

Wydarzenie poprowadzi  niezawodny duet: Marta Klepka i Tomasz Purol.

Pełen emocji i przepełniony historią kuchni i smakami dzień zakończy “Motylkowa gala” podczas której poznamy laureatów Konkursu, oddamy cześć pamięci naszemu patronowi Rafałowi Jelewskiemu oraz ponownie przystąpimy do degustacji, tym razem potraw przygotowanych przez zespół wybitnych szefów kuchni z Poznania pod egidą Dominika Brodziaka.

Regulamin i formularz zgłoszeniowy na stronie www.konkursykulinarne.pl.

Kapituła Konkursu Wielkopolski Kucharz Roku 2018 Konkurs im. Rafała Jelewskiego:

  • Barbara Surma,
  • Joanna Ochniak,
  • Dominik Brodziak,
  • Tomasz Purol.

O Patronie Konkursu

Śp. Rafał Jelewski (1970 – 2013) – wybitny szef kuchni, mentor i trener. Kucharz z sukcesami, doskonałym warsztatem i wybitnym wyczuciem smaku, który brał udział w wielu prestiżowych imprezach kulinarnych w Polsce i na świecie, a przede wszystkim reprezentował Polskę w finale konkursu Bocuse d’Or 2011 w Lyonie. W 2015 roku w Ostrzeszowie nastąpiło uroczyste uhonorowanie zasług śp. Rafała Jelewskiego dla branży gastronomicznej w postaci odsłonięcia tabliczki w Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej. Rafał Jelewski w ciągu swojej kariery pracował nad wizerunkiem i smakiem kuchni hotelu Bazar (jeszcze przed remontem), hotelu HP Park na poznańskiej Malcie oraz hotelu Brovaria. Rafał Jelewski był wielkim miłośnikiem i propagatorem Kuchni Wielkopolskiej i uważał, że najlepszą kuchnię cechuje: „Prostota – ma bowiem wiele uroku i potrafi inspirować do pracy na najwyższym poziomie. Najlepszą kuchnię tworzy się z produktów dostępnych na wyciągnięcie ręki. Kupując regionalnie, tworzymy rynek produktów” – o takich Mistrzach Profesji pamiętać będziemy zawsze.

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Concordia Taste jako jedna z najlepszych w Europie. Wyróżnienie w The Guardian

Prosto z Polski, czyli nowa filozofia restauracji Concordia Taste

Poradnik foodowych sesji zdjęciowych i nagrań na 2024 rok

Przed nami Bocuse d’Or Polad 2021. Znamy nazwiska finalistów!

Studio kulinarne – jak stworzyć je od A do Z?

Winterhalter Partnerem Strategicznym EuroGastro 2024!