...

Aktualności

Polskie wina czekają na odkrycie

Polskie wina czekają na odkrycie

Pasjonaci winiarstwa już to wiedzą: polskie wina to doskonałe trunki, które z roku na rok zyskują uznanie sommelierów i konsumentów. Ci, którzy jeszcze tej wiedzy nie posiedli, mają szansę nadrobić „winne zaległości”. Okazja ku temu już wkrótce – targi WINO rozpoczynają się w czwartek, 16 marca i potrwają do soboty. Co nas czeka na scenie i których win szczególnie warto spróbować?

Od co najmniej kilku lat polskie wina obecne są  na ustach znawców i wielbicieli najlepszych trunków. Produkty rodzimych winiarzy zyskały uznanie sommelierów, a ich popularność rośnie wśród klientów i właścicieli sklepów, restauracji i hoteli. Dlaczego? Od 16 do 18 marca będzie się można o tym przekonać na Międzynarodowych Targach Poznańskich.

Polskie winiarstwo rośnie w siłę

Obecnie w Polsce działa ponad 400 zarejestrowanych winnic. Rok do roku ich liczba wzrasta. W ślad za tym, rośnie ilość produkowanego wina i, co ważne, ich jakość! Tę opinię potwierdziła trzecia edycja, rozstrzygniętego w połowie lutego, konkursu WINOPL. 105 winnic nadesłało do niego aż 430 win. Sam konkurs stanowił preludium do wydarzenia gromadzącego fanów wina z całej Polski.

Główny punkt winnego przedwiośnia na Międzynarodowych Targach Poznańskich stanowią Targi Polskich Win i Winnicy WINO. Tegoroczne rozpoczną się w czwartek, 16 marca i potrwają trzy dni. W klimatycznej Iglicy – pawilonie nr 11 – jednym z najbardziej charakterystycznych budynków Poznania, czekać będzie kilkaset win serwowanych przez niemal 70 winnic z dziewięciu województw.

– To będzie fantastyczna podróż po polskim winiarstwie z jej nieodłącznym elementem, czyli degustacjami win – mówi Wojciech Kokotek, dyrektor targów WINO. – Wystawcy targów zaoferują też sery, wędliny, czy oliwki, świetnie uzupełniające się z polskim winem.

Winne tajniki, winiarskie opowieści

Uroczyste otwarcie na scenie targów WINO zaplanowano na czwartek, 16 marca. Już tego dnia można będzie degustować trunki przywiezione przez wystawców. Wydarzenie oferuje również dawkę wiedzy, nowych pomysłów i inspiracji dla profesjonalistów i miłośników wina. W piątek i w sobotę zadbają o to prelegentki i prelegenci.

Katarzyna Solańska, członkini Stowarzyszenia Kobiety i Wino poprowadzi w ramach targów dwie prelekcje. Piątkowa, pt. „Mistrzowski serwis wina: jak poprowadzić degustację w stylu premium” jest kierowana w szczególności dla profesjonalistów. Sobotnia, pt. „Sztuka degustacji: jak w pełni czerpać przyjemność i wiedzę z degustacji wina” trafi do każdego, kto na winie się zna albo dopiero chce poznać.

„Winne prawidła, które wszyscy znamy. Co faktem, a co mitem?” – na te pytanie w piątek, 17 marca odpowie Iwo Świerblewski, sommelier Portu Sołacz, bloger i autor Winoterapii, który w sobotę weźmie na tapet winne etykiety i opowie jak je (roz)czytać.

Skąd pasja do wina? Co jest najtrudniejsze w produkcji wina w Polsce? Jakie regiony Polski słyną z produkcji win? Na te i inne pytania odpowiedzą winiarze , którzy swoimi doświadczeniami i historiami podzielą się podczas prelekcji i dyskusji na scenie głównej.

Których win warto spróbować?

Wartość dodaną targów WINO stanowią dwie kolacje degustacyjne (piątkowa i sobotnia), z potrawami idealnie dobranymi do ściśle wyselekcjonowanych win. O menu zadbał Tomasz Zdrenka, szef kuchni Garden City, zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski. Goście kolacji skosztują przede wszystkim win – laureatów, wspomnianego już, konkursu WINOPL. A na które wina zwrócić szczególną uwagę podczas targów?

– Trudne pytanie, bo konkurs udowodnił, że mamy w Polsce świetne trunki: białe, czerwone, musujące. Degustacja na targach każdego z kilkuset win może stanowić wyzwanie – żartuje Wojciech Kokotek. – Ale na to też mamy radę: zachęcam do odwiedzenia nas przez trzy dni, spróbowania choćby części win i wyrobienia sobie własnej opinii na ich temat.

Zwiedzający na pewno nie muszą się martwić o kieliszki do degustacji, które będzie można wypożyczyć  na miejscu. Zakup większej liczby butelek nie będzie problemem, bo zwiedzający będą mogli zakupić specjalne nosidełka na wino. Co istotne, targi WINO 2023 powitają w swoich progach tylko osoby pełnoletnie.

Targi Polskich Win i Winnic WINO

Kiedy: 16-18 marca 2023

Gdzie: Międzynarodowe Targi Poznańskie

Godziny otwarcia: czwartek 12-18, piątek 12-20, sobota 12-20

Bilety: https://mtp-link.pl/o31b9

Więcej informacji: www.TargiWino.pl

Zdjęcia: fotobueno

Polskie wina czekają na odkrycie

Polskie wina czekają na odkrycie

Pasjonaci winiarstwa już to wiedzą: polskie wina to doskonałe trunki, które z roku na rok zyskują uznanie sommelierów i konsumentów. Ci, którzy jeszcze tej wiedzy nie posiedli, mają szansę nadrobić „winne zaległości”. Okazja ku temu już wkrótce – targi WINO rozpoczynają się w czwartek, 16 marca i potrwają do soboty. Co nas czeka na scenie i których win szczególnie warto spróbować?

Od co najmniej kilku lat polskie wina obecne są  na ustach znawców i wielbicieli najlepszych trunków. Produkty rodzimych winiarzy zyskały uznanie sommelierów, a ich popularność rośnie wśród klientów i właścicieli sklepów, restauracji i hoteli. Dlaczego? Od 16 do 18 marca będzie się można o tym przekonać na Międzynarodowych Targach Poznańskich.

Polskie winiarstwo rośnie w siłę

Obecnie w Polsce działa ponad 400 zarejestrowanych winnic. Rok do roku ich liczba wzrasta. W ślad za tym, rośnie ilość produkowanego wina i, co ważne, ich jakość! Tę opinię potwierdziła trzecia edycja, rozstrzygniętego w połowie lutego, konkursu WINOPL. 105 winnic nadesłało do niego aż 430 win. Sam konkurs stanowił preludium do wydarzenia gromadzącego fanów wina z całej Polski.

Główny punkt winnego przedwiośnia na Międzynarodowych Targach Poznańskich stanowią Targi Polskich Win i Winnicy WINO. Tegoroczne rozpoczną się w czwartek, 16 marca i potrwają trzy dni. W klimatycznej Iglicy – pawilonie nr 11 – jednym z najbardziej charakterystycznych budynków Poznania, czekać będzie kilkaset win serwowanych przez niemal 70 winnic z dziewięciu województw.

– To będzie fantastyczna podróż po polskim winiarstwie z jej nieodłącznym elementem, czyli degustacjami win – mówi Wojciech Kokotek, dyrektor targów WINO. – Wystawcy targów zaoferują też sery, wędliny, czy oliwki, świetnie uzupełniające się z polskim winem.

Winne tajniki, winiarskie opowieści

Uroczyste otwarcie na scenie targów WINO zaplanowano na czwartek, 16 marca. Już tego dnia można będzie degustować trunki przywiezione przez wystawców. Wydarzenie oferuje również dawkę wiedzy, nowych pomysłów i inspiracji dla profesjonalistów i miłośników wina. W piątek i w sobotę zadbają o to prelegentki i prelegenci.

Katarzyna Solańska, członkini Stowarzyszenia Kobiety i Wino poprowadzi w ramach targów dwie prelekcje. Piątkowa, pt. „Mistrzowski serwis wina: jak poprowadzić degustację w stylu premium” jest kierowana w szczególności dla profesjonalistów. Sobotnia, pt. „Sztuka degustacji: jak w pełni czerpać przyjemność i wiedzę z degustacji wina” trafi do każdego, kto na winie się zna albo dopiero chce poznać.

„Winne prawidła, które wszyscy znamy. Co faktem, a co mitem?” – na te pytanie w piątek, 17 marca odpowie Iwo Świerblewski, sommelier Portu Sołacz, bloger i autor Winoterapii, który w sobotę weźmie na tapet winne etykiety i opowie jak je (roz)czytać.

Skąd pasja do wina? Co jest najtrudniejsze w produkcji wina w Polsce? Jakie regiony Polski słyną z produkcji win? Na te i inne pytania odpowiedzą winiarze , którzy swoimi doświadczeniami i historiami podzielą się podczas prelekcji i dyskusji na scenie głównej.

Których win warto spróbować?

Wartość dodaną targów WINO stanowią dwie kolacje degustacyjne (piątkowa i sobotnia), z potrawami idealnie dobranymi do ściśle wyselekcjonowanych win. O menu zadbał Tomasz Zdrenka, szef kuchni Garden City, zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski. Goście kolacji skosztują przede wszystkim win – laureatów, wspomnianego już, konkursu WINOPL. A na które wina zwrócić szczególną uwagę podczas targów?

– Trudne pytanie, bo konkurs udowodnił, że mamy w Polsce świetne trunki: białe, czerwone, musujące. Degustacja na targach każdego z kilkuset win może stanowić wyzwanie – żartuje Wojciech Kokotek. – Ale na to też mamy radę: zachęcam do odwiedzenia nas przez trzy dni, spróbowania choćby części win i wyrobienia sobie własnej opinii na ich temat.

Zwiedzający na pewno nie muszą się martwić o kieliszki do degustacji, które będzie można wypożyczyć  na miejscu. Zakup większej liczby butelek nie będzie problemem, bo zwiedzający będą mogli zakupić specjalne nosidełka na wino. Co istotne, targi WINO 2023 powitają w swoich progach tylko osoby pełnoletnie.

Targi Polskich Win i Winnic WINO

Kiedy: 16-18 marca 2023

Gdzie: Międzynarodowe Targi Poznańskie

Godziny otwarcia: czwartek 12-18, piątek 12-20, sobota 12-20

Bilety: https://mtp-link.pl/o31b9

Więcej informacji: www.TargiWino.pl

Zdjęcia: fotobueno

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Nowo otwarte Bistro Młyn w samym sercu gdańskiej Wyspy Spichrzów

Wieczór trzech zmysłów: wernisaż, koncert jazzowy i kolacja degustacyjna

Festiwal Kawowych SMAKKów – wejdź do świata kawy

Yammy – smak sukcesu w gastronomii

Życzenia specjalne gości: Jak sobie z nimi radzisz?

Restauratorzy wesprą dzieci z Polski i Ukrainy – teraz każdy może pomóc razem z nimi!

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.