Aktualności

Wielkopolski Kucharz Roku 2023 – lista uczestników i skład jurorów

Wielkopolski Kucharz Roku 2023 – lista uczestników i skład jurorów

VIII edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego – Wielkopolski Kucharz Roku 2023 odbędzie się 6 czerwca 2023 roku w hotelu Poznański w Luboniu k. Poznania. Zawodnicy staną do rywalizacji o Puchar Prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka oraz nominację do XXI edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Konkurs startuje o godz. 10.00, w ciągu dnia impreza ma charakter otwarty i każdy zainteresowany może przyjść i pokibicować zawodnikom.

W 10-tą rocznicę śmierci Patrona Konkursu śp. Rafała Jelewskiego postanowiono zmienić nieco zasady gry i otworzyć konkurs terytorialnie na całą Polskę oraz dla Wielkopolan pracujących za granicą. Łącznie wpłynęły 22 zgłoszenia, z których Komisja Selekcyjna w składzie Joanna Ochniak, Dominik Brodziak oraz Tomasz Purol wybrała regulaminowych 9 zawodników zakwalifikowanych do finału konkursu.

Tegorocznym zadaniem dla każdego uczestnika będzie przyrządzenie dania głównego z użyciem następujących produktów obowiązkowych: podroby (dowolny element), jajko oraz szczaw, a także sałatki wegańskiej z użyciem: owoców i warzyw sezonowych.

Lista uczestników:

1. Oliwier Kowalczyk, Silver Catering, Łódź

2. Sylwester Owczarek, Pałac Tłokinia, Tłokinia

3. Paweł Wiatrowski, Marina Gaj, Konin

4. Mikołaj Kruszona, Restauracja TU, Poznań

5. Bartosz Rosa, Restauracja L 33 Hotel Liberte, Poznań

6. Bartosz Muzalewski, Stara Osada, Wiórek

7. Adam Lelewer, Ostoja Chobienice

8. Sergiej Kurmyszew, Garden City, Poznań

9. Marek Filimowski, Club Restauracja Panorama, Rzeszów

Zawodniczka rezerwowa:

  1. Wiktoria Długosz, Hotel Felix, Warszawa

Lista jurorów:
Kurt Scheller – Akademia Kurta Schellera, Mistrz
Joanna Brodzik – Aktorka, Autorka książki UMAMI
Katarzyna Daniłowicz – Restauracja Tarasowa Wrocław/ Top Chef
Marcin Budynek – Restauracja FISHA Augustów/Akademia Marcina Budynka
Artur Skotarczyk – Restauracja MUGA Poznań
Łukasz Cegłowski – Restauracja Arco by Paco Perez Gdańsk
Paweł Bęś – Restauracja En Cuisine Chez Paweł Bęś – Mińsk Mazowiecki
Michał Kozłowski – Restauracja Port Sołacz, Poznań , WKR Rok 2019

Wielkopolski Kucharz Roku 2023 – lista uczestników i skład jurorów

Wielkopolski Kucharz Roku 2023 – lista uczestników i skład jurorów

VIII edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego – Wielkopolski Kucharz Roku 2023 odbędzie się 6 czerwca 2023 roku w hotelu Poznański w Luboniu k. Poznania. Zawodnicy staną do rywalizacji o Puchar Prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka oraz nominację do XXI edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Konkurs startuje o godz. 10.00, w ciągu dnia impreza ma charakter otwarty i każdy zainteresowany może przyjść i pokibicować zawodnikom.

W 10-tą rocznicę śmierci Patrona Konkursu śp. Rafała Jelewskiego postanowiono zmienić nieco zasady gry i otworzyć konkurs terytorialnie na całą Polskę oraz dla Wielkopolan pracujących za granicą. Łącznie wpłynęły 22 zgłoszenia, z których Komisja Selekcyjna w składzie Joanna Ochniak, Dominik Brodziak oraz Tomasz Purol wybrała regulaminowych 9 zawodników zakwalifikowanych do finału konkursu.

Tegorocznym zadaniem dla każdego uczestnika będzie przyrządzenie dania głównego z użyciem następujących produktów obowiązkowych: podroby (dowolny element), jajko oraz szczaw, a także sałatki wegańskiej z użyciem: owoców i warzyw sezonowych.

Lista uczestników:

1. Oliwier Kowalczyk, Silver Catering, Łódź

2. Sylwester Owczarek, Pałac Tłokinia, Tłokinia

3. Paweł Wiatrowski, Marina Gaj, Konin

4. Mikołaj Kruszona, Restauracja TU, Poznań

5. Bartosz Rosa, Restauracja L 33 Hotel Liberte, Poznań

6. Bartosz Muzalewski, Stara Osada, Wiórek

7. Adam Lelewer, Ostoja Chobienice

8. Sergiej Kurmyszew, Garden City, Poznań

9. Marek Filimowski, Club Restauracja Panorama, Rzeszów

Zawodniczka rezerwowa:

  1. Wiktoria Długosz, Hotel Felix, Warszawa

Lista jurorów:
Kurt Scheller – Akademia Kurta Schellera, Mistrz
Joanna Brodzik – Aktorka, Autorka książki UMAMI
Katarzyna Daniłowicz – Restauracja Tarasowa Wrocław/ Top Chef
Marcin Budynek – Restauracja FISHA Augustów/Akademia Marcina Budynka
Artur Skotarczyk – Restauracja MUGA Poznań
Łukasz Cegłowski – Restauracja Arco by Paco Perez Gdańsk
Paweł Bęś – Restauracja En Cuisine Chez Paweł Bęś – Mińsk Mazowiecki
Michał Kozłowski – Restauracja Port Sołacz, Poznań , WKR Rok 2019

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Zmiany w restauracjach: Łatwiejsza praca z iVario

Kolacja degustacyjna w F…ing Delicious: Champagne Jean Michel x Tomasz Olewski

Selgros Cash & Carry sponsoruje kolejną edycję Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego dla uczniów szkół gastronomicznych

Restauracja Focaccia w Warszawie prezentuje jesienny festiwal smaków z gęsiną

Rusza kolejna edycja konkursu Transgourmet i Selgros dla młodych kucharzy

Piekarnia rzemieślnicza Chaud Pain otwiera nowe punkty w stolicy