VIII edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego – Wielkopolski Kucharz Roku 2023 odbędzie się 6 czerwca 2023 roku w hotelu Poznański w Luboniu k. Poznania. Zawodnicy staną do rywalizacji o Puchar Prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka oraz nominację do XXI edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Konkurs startuje o godz. 10.00, w ciągu dnia impreza ma charakter otwarty i każdy zainteresowany może przyjść i pokibicować zawodnikom.
W 10-tą rocznicę śmierci Patrona Konkursu śp. Rafała Jelewskiego postanowiono zmienić nieco zasady gry i otworzyć konkurs terytorialnie na całą Polskę oraz dla Wielkopolan pracujących za granicą. Łącznie wpłynęły 22 zgłoszenia, z których Komisja Selekcyjna w składzie Joanna Ochniak, Dominik Brodziak oraz Tomasz Purol wybrała regulaminowych 9 zawodników zakwalifikowanych do finału konkursu.
Tegorocznym zadaniem dla każdego uczestnika będzie przyrządzenie dania głównego z użyciem następujących produktów obowiązkowych: podroby (dowolny element), jajko oraz szczaw, a także sałatki wegańskiej z użyciem: owoców i warzyw sezonowych.
Lista uczestników:
1. Oliwier Kowalczyk, Silver Catering, Łódź
2. Sylwester Owczarek, Pałac Tłokinia, Tłokinia
3. Paweł Wiatrowski, Marina Gaj, Konin
4. Mikołaj Kruszona, Restauracja TU, Poznań
5. Bartosz Rosa, Restauracja L 33 Hotel Liberte, Poznań
6. Bartosz Muzalewski, Stara Osada, Wiórek
7. Adam Lelewer, Ostoja Chobienice
8. Sergiej Kurmyszew, Garden City, Poznań
9. Marek Filimowski, Club Restauracja Panorama, Rzeszów
Zawodniczka rezerwowa:
- Wiktoria Długosz, Hotel Felix, Warszawa
Lista jurorów:
Kurt Scheller – Akademia Kurta Schellera, Mistrz
Joanna Brodzik – Aktorka, Autorka książki UMAMI
Katarzyna Daniłowicz – Restauracja Tarasowa Wrocław/ Top Chef
Marcin Budynek – Restauracja FISHA Augustów/Akademia Marcina Budynka
Artur Skotarczyk – Restauracja MUGA Poznań
Łukasz Cegłowski – Restauracja Arco by Paco Perez Gdańsk
Paweł Bęś – Restauracja En Cuisine Chez Paweł Bęś – Mińsk Mazowiecki
Michał Kozłowski – Restauracja Port Sołacz, Poznań , WKR Rok 2019