...

Aktualności

Polacy z podwójnym srebrem podczas Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu

Polacy z podwójnym srebrem podczas Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu

Setki godzin treningów oraz przygotowań w Instytucie Kulinarnym Transgourmet przyniosły ogromny sukces. Juniorzy z Kadry Narodowej Polskich Kucharzy zdobyli dwa srebrne medale podczas Villeroy & Boch Culinary World Cup 2022, czyli Kulinarnego Pucharu Świata. Narodowa Kadra Kucharzy jest prowadzona przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, którego strategicznymi partnerami są Transgourmet Foodservice oraz Selgros Cash & Carry.

Nie tylko piłkarze mają swój mundial! Villeroy & Boch Culinary World Cup 2022, czyli Kulinarny Puchar Świata, organizowany jest raz na 4 lata. To jedno z bardziej prestiżowych wydarzeń w świecie gastronomii, w którym mogą wziąć udział tylko reprezentacje zrzeszone w WACS, Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni.

Od 25 do 30 listopada 75 drużyn narodowych – juniorów, seniorów, a także zespołów cateringowych i regionalnych z 55 krajów rywalizowało w Luksemburgu o medale. Polska reprezentacja młodych adeptów sztuki kulinarnej wystartowała w konkurencjach – Restaurant des Nations oraz Chef’s Table, osiągając wspaniały wynik – dwa srebrne medale. Kadra od ponad 10 miesięcy przygotowywała się do wydarzenia, trenując w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, wspierana przez strategicznych partnerów jakimi są Transgourmet Foodservice oraz Selgros Cash & Carry. Podczas treningów ważne było nie tylko udoskonalenia konkursowych potraw, ale też doprowadzenie do perfekcji mechanizmów pracy zespołowej i logistyki w finałowych konkurencjach. 

Zadanie nie było łatwe – podczas pierwszej konkurencji Chef’s Table młodzi Szefowie Kuchni przygotowywali 12 porcji menu, a następnie samodzielnie serwowali je jury. Kucharze zaproponowali potrawy inspirowane klasykami polskiej, ale i regionalnej kuchni – m.in. fingerfood na bazie mizerii, czerniny, barszczu i paprykarza, danie główne w postaci steku flat iron z masłem ziołowym, terriną grzybową i babką ziemniaczaną i deserem na bazie żętycy – serwatki z mleka owczego.  Kolejne wyzwanie czekało na nich dwa dni później, kiedy to w konkurencji Restaurant des Nations przygotowali 70 porcji trzydaniowego menu, gdzie Goście mogli spróbować chociażby startera w postaci halibuta i raków z cytrynową nutą, dania w głównego  z sarniną, a także, terriny z udźca sarniego, chrupiącego selera z serem bursztyn czy piernikowej rolady z morelą i lodów z maślanką i morelą na deser.

– To były bardzo wymagające miesiące dla Reprezentacji, ale jesteśmy dumni z naszych kucharzy. Startowi towarzyszyły ogromne, ale pozytywne emocje. Dziękujemy za zaufanie naszym Partnerom – mówi Jarosław Uściński, Prezes Zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.

Stowarzyszenie wspólnie z Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry przygotowuje reprezentację narodową kucharzy  do startów w wielu prestiżowych konkursach kulinarnych. Kolejny cel to Olimpiada Kulinarna, która odbędzie się w lutym 2024 roku w Stuttgarcie. Treningi niebawem rozpoczną się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Relację ze startu drużyny juniorów w Luksemburgu, a także przygotowania do kolejnych wyzwań można śledzić na kanałach social media Instytutu Kulinarnego.

Polacy z podwójnym srebrem podczas Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu

Polacy z podwójnym srebrem podczas Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu

Setki godzin treningów oraz przygotowań w Instytucie Kulinarnym Transgourmet przyniosły ogromny sukces. Juniorzy z Kadry Narodowej Polskich Kucharzy zdobyli dwa srebrne medale podczas Villeroy & Boch Culinary World Cup 2022, czyli Kulinarnego Pucharu Świata. Narodowa Kadra Kucharzy jest prowadzona przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, którego strategicznymi partnerami są Transgourmet Foodservice oraz Selgros Cash & Carry.

Nie tylko piłkarze mają swój mundial! Villeroy & Boch Culinary World Cup 2022, czyli Kulinarny Puchar Świata, organizowany jest raz na 4 lata. To jedno z bardziej prestiżowych wydarzeń w świecie gastronomii, w którym mogą wziąć udział tylko reprezentacje zrzeszone w WACS, Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni.

Od 25 do 30 listopada 75 drużyn narodowych – juniorów, seniorów, a także zespołów cateringowych i regionalnych z 55 krajów rywalizowało w Luksemburgu o medale. Polska reprezentacja młodych adeptów sztuki kulinarnej wystartowała w konkurencjach – Restaurant des Nations oraz Chef’s Table, osiągając wspaniały wynik – dwa srebrne medale. Kadra od ponad 10 miesięcy przygotowywała się do wydarzenia, trenując w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, wspierana przez strategicznych partnerów jakimi są Transgourmet Foodservice oraz Selgros Cash & Carry. Podczas treningów ważne było nie tylko udoskonalenia konkursowych potraw, ale też doprowadzenie do perfekcji mechanizmów pracy zespołowej i logistyki w finałowych konkurencjach. 

Zadanie nie było łatwe – podczas pierwszej konkurencji Chef’s Table młodzi Szefowie Kuchni przygotowywali 12 porcji menu, a następnie samodzielnie serwowali je jury. Kucharze zaproponowali potrawy inspirowane klasykami polskiej, ale i regionalnej kuchni – m.in. fingerfood na bazie mizerii, czerniny, barszczu i paprykarza, danie główne w postaci steku flat iron z masłem ziołowym, terriną grzybową i babką ziemniaczaną i deserem na bazie żętycy – serwatki z mleka owczego.  Kolejne wyzwanie czekało na nich dwa dni później, kiedy to w konkurencji Restaurant des Nations przygotowali 70 porcji trzydaniowego menu, gdzie Goście mogli spróbować chociażby startera w postaci halibuta i raków z cytrynową nutą, dania w głównego  z sarniną, a także, terriny z udźca sarniego, chrupiącego selera z serem bursztyn czy piernikowej rolady z morelą i lodów z maślanką i morelą na deser.

– To były bardzo wymagające miesiące dla Reprezentacji, ale jesteśmy dumni z naszych kucharzy. Startowi towarzyszyły ogromne, ale pozytywne emocje. Dziękujemy za zaufanie naszym Partnerom – mówi Jarosław Uściński, Prezes Zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.

Stowarzyszenie wspólnie z Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry przygotowuje reprezentację narodową kucharzy  do startów w wielu prestiżowych konkursach kulinarnych. Kolejny cel to Olimpiada Kulinarna, która odbędzie się w lutym 2024 roku w Stuttgarcie. Treningi niebawem rozpoczną się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Relację ze startu drużyny juniorów w Luksemburgu, a także przygotowania do kolejnych wyzwań można śledzić na kanałach social media Instytutu Kulinarnego.

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Koncert charytatywny. Świat Gastronomii na rzecz Ukrainy!

McDonald’s zamyka rosyjskie restauracje

Restauratorzy wesprą dzieci z Polski i Ukrainy – teraz każdy może pomóc razem z nimi!

Międzynarodowy Dzień Herbaty – okazja, by stać się świadomym herbacianym odkrywcą

Bocuse d’Or Poland 2021 – ruszyły zgłoszenia!

Nowy Rok i nowe rozdanie w Academy Bocuse d’Or Poland

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.