Aktualności

Międzynarodowe Mistrzostwa Polski Sommelierów

Międzynarodowe Mistrzostwa Polski Sommelierów

Już 26 maja w Airport Hotel Okęcie rozpoczną się Międzynarodowe Mistrzostwa Polski Sommelierów. I choć to już 22 edycja Mistrzostw Polski Sommelierów, to w tym roku po raz pierwszy oprócz polskich zawodników w konkursie wezmą udział przedstawiciele stowarzyszeń sommelierskich z innych krajów.

Będzie się działo

Mistrzostwa Polski Sommelierów organizowane są przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich już od ponad 20 lat. Ich głównym celem jest mobilizowanie branży sommelierskiej do ciągłego podnoszenia kwalifikacji oraz uświadamianie publiczności, czego można i powinno się oczekiwać od osoby serwującej lub sprzedającej wino.

Wydarzenie trwa trzy dni i podzielone jest na trzy etapy: eliminacje, półfinał oraz finał, czyli walka o tytuł między trzema najlepszymi zawodnikami. W tym roku pojawi się więcej praktycznych i teoretycznych niż we wcześniejszych edycjach, a także wydarzenia dodatkowe, takie jak seminaria tematyczne i degustacje.

Zawodników oceniać będzie profesjonalne jury w skład którego wejdą:

  • Tomasz Kolecki – Prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich
  • Alba E H Hough – Pani Prezydent  Vínþjónasamtök Íslands – Islandia
  • Gábor Kovács – Prezydent Węgierskiego Stowarzyszenia Sommelierów
  • Druta Mihai – Prezydent Asociatia de Sommelier din Republica Moldova
  • Martynas Pravilonis – Reprezentant Lietuvos someljė asociacija
  • Grzegorz Jach – Wiceprezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich
  • Adam Tomczak – Mistrz Polski Sommelierów 2021
  • Maciej Sokołowski – Wicemistrz Polski Sommelierów 2018
  • Kamil Wojtasiak – Mistrz Polski Sommelierów 2018

W sobotni wieczór, na złagodzenie emocji po tej części zawodów, organizatorzy zapraszają na bezpłatną, dostępną dla publiczności degustację win i alkoholi Bar des Sommeliers, która rozpocznie się o godzinie 19.00.

Niedziela to dzień finałowy, a wstęp na tę część Mistrzostw jest już biletowany. Dzień rozpocznie się otwartą degustacją win formie „walk around” poprowadzoną przez partnerów zawodów. O godzinie 11:00 planowany jest półfinał, a 17:00 – wielki finał. Zarówno półfinał, jak i finał będą transmitowane na profilu Facebook Stowarzyszenia.

Po zakończeniu zawodów goście finału wezmą udział w uroczystym Gala Dinner.

Międzynarodowe Mistrzostwa Polski Sommelierów

Międzynarodowe Mistrzostwa Polski Sommelierów

Już 26 maja w Airport Hotel Okęcie rozpoczną się Międzynarodowe Mistrzostwa Polski Sommelierów. I choć to już 22 edycja Mistrzostw Polski Sommelierów, to w tym roku po raz pierwszy oprócz polskich zawodników w konkursie wezmą udział przedstawiciele stowarzyszeń sommelierskich z innych krajów.

Będzie się działo

Mistrzostwa Polski Sommelierów organizowane są przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich już od ponad 20 lat. Ich głównym celem jest mobilizowanie branży sommelierskiej do ciągłego podnoszenia kwalifikacji oraz uświadamianie publiczności, czego można i powinno się oczekiwać od osoby serwującej lub sprzedającej wino.

Wydarzenie trwa trzy dni i podzielone jest na trzy etapy: eliminacje, półfinał oraz finał, czyli walka o tytuł między trzema najlepszymi zawodnikami. W tym roku pojawi się więcej praktycznych i teoretycznych niż we wcześniejszych edycjach, a także wydarzenia dodatkowe, takie jak seminaria tematyczne i degustacje.

Zawodników oceniać będzie profesjonalne jury w skład którego wejdą:

  • Tomasz Kolecki – Prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich
  • Alba E H Hough – Pani Prezydent  Vínþjónasamtök Íslands – Islandia
  • Gábor Kovács – Prezydent Węgierskiego Stowarzyszenia Sommelierów
  • Druta Mihai – Prezydent Asociatia de Sommelier din Republica Moldova
  • Martynas Pravilonis – Reprezentant Lietuvos someljė asociacija
  • Grzegorz Jach – Wiceprezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich
  • Adam Tomczak – Mistrz Polski Sommelierów 2021
  • Maciej Sokołowski – Wicemistrz Polski Sommelierów 2018
  • Kamil Wojtasiak – Mistrz Polski Sommelierów 2018

W sobotni wieczór, na złagodzenie emocji po tej części zawodów, organizatorzy zapraszają na bezpłatną, dostępną dla publiczności degustację win i alkoholi Bar des Sommeliers, która rozpocznie się o godzinie 19.00.

Niedziela to dzień finałowy, a wstęp na tę część Mistrzostw jest już biletowany. Dzień rozpocznie się otwartą degustacją win formie „walk around” poprowadzoną przez partnerów zawodów. O godzinie 11:00 planowany jest półfinał, a 17:00 – wielki finał. Zarówno półfinał, jak i finał będą transmitowane na profilu Facebook Stowarzyszenia.

Po zakończeniu zawodów goście finału wezmą udział w uroczystym Gala Dinner.

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Bocuse d’Or Poland 2021 – ruszyły zgłoszenia!

Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów 2023. Zapisz się!

Stwory morskie Wojciecha Harapkiewicza. Szkolenie dla profesjonalistów

GASTROTARGI SMAKKi 2024 przestrzenią biznesowego networkingu

Wegańska pizza z Violife w Telepizzy na dłużej

Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów 2022