Aktualności

Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie już za tydzień!

Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie już za tydzień!

W czwartych Mistrzostwach Polski w Dziczyźnie – Memoriale Mariana Tarnawskiego o tytuł najlepszych szefów kuchni w przyrządzaniu dziczyzny powalczą m.in. zwycięzca konkursu w 2021 r. oraz wicemistrzowie minionej edycji.

Walka będzie wyrównana

Sześć dwuosobowych zespołów, które zmierzą się w finale konkursu, zostało wyłonionych spośród autorów propozycji receptur na dania z udźca daniela z golenią oraz z combra królika z łatą i nerkami. Nadesłane zgłoszenia musiały uwzględniać również obowiązkowe składniki dodatkowe: długo dojrzewający ser bursztyn z linii Skarby Serowara, a także dwa rodzaje past marki Chef – ze zredukowanego białego wina oraz zredukowanego czerwonego wina i wina porto. Najlepsze przepisy, które należało zilustrować zdjęciami gotowych kompozycji potraw, wyłoniła kapituła pod przewodnictwem Adama Chrząstowskiego, ambasadora kulinarnego marki HoReCa Las-Kalisz.

– Bardzo się cieszę, że poziom prezentowanych w preselekcji dań był wyrównany. Widać, że kandydaci do tytułu mistrzów Polski w przyrządzaniu dziczyzny dobrze znają produkt i wiedzą, jak go właściwie wykorzystać. Komponowanie dań też wychodzi z roku na rok coraz lepiej. Porównując obecne zgłoszenia z tymi z poprzedniej edycji, mogę śmiało stwierdzić, że konkurs się rozwija – komentuje Adam Chrząstowski.

Zapowiada się wyjątkowo zaciekła rywalizacja. Zwycięzcy minionej edycji konkursu nie skorzystali wprawdzie z prawa pierwszeństwa startu, wśród tegorocznych finalistów znalazł się za to m.in. Marcin Klóska, który wygrał w drugiej odsłonie konkursu. Występował wówczas w zespole z Michałem Filipczukiem jako reprezentacja restauracji Pocztowa 13 w Gorzowie Wielkopolskim. Co zdumiewające, obaj dopiero stawiali pierwsze kroki w zawodzie kucharza.

Tym razem Klóska, obecnie związany z restauracją Hak Smak w Gorzowie Wielkopolskim, pojawi się jako kucharz pomocniczy w towarzystwie Bartłomieja Pawlikowskiego, który przygotowywał go do startu w mistrzostwach przed trzema laty, a teraz wystąpi jako reprezentant Stanicy Łowieckiej Kniejówka w Ownicach. To ciekawe koncepcyjnie miejsce, w którym podaje się głównie dziczyznę i ryby z lokalnych hodowli.

Za stanowiskami roboczymi, dostarczonymi tradycyjnie przez Plastmet, zobaczymy także poprzednich wicemistrzów – Dawida Wysockiego i Dawida Cieślińskiego z restauracji Lumière Hotelu Edison w Baranowie oraz Marka Sobka, któremu będzie towarzyszył Adrian Kiełb (w minionej edycji startował z Pawłem Baranem), obaj z restauracji Pergola Hotelu Sokół w Łańcucie. Dawid Stąpór z restauracji Żółty Słoń w Kielcach, przed dwoma laty poza podium, również ponownie spróbuje swoich sił, tym razem pod wodzą samego szefa kuchni, Tomasza Soczumskiego.

Swoje umiejętności sprawdzą również nowi kucharze. Mariusz Wolski i Maryna Marchuk będą reprezentowali Hotel Kozi Gród w Pomlewie na Kaszubach, a Krzysztof Grabowski i Bartosz Otremba – restaurację Leśna Perła w Rudzińcu na Śląsku.

Juror z gwiazdką Michelin

Nie mniej intrygujący będzie skład jury, w którym zasiądzie m.in. zdobywca gwiazdki Michelin Artur Skotarczyk, szef kuchni poznańskiej restauracji Muga. Towarzyszyć mu będą znani z kulinarnych programów telewizyjnych Robert Sowa i Kurt Scheller, a także Monika Gwiazda, doradca kulinarny Nestlé Professional, głównego partnera mistrzostw.

Od dwóch edycji konkursowe dania ocenia Andrzej Jakomulski z restauracji Sublima w Kołobrzegu, współtwórca inicjatywy Szefowie Zachodniego Wybrzeża – nie inaczej będzie i w tym roku. Po raz pierwszy w sędziowskim gronie znajdzie się natomiast Paweł Stawicki, szef kuchni restauracji Scoria w Bydgoszczy i ambasador Lubiany, na której talerzach będą serwowane konkursowe potrawy. Nowe jury techniczne stworzą z kolei Piotr Pabisiak z Hotelu Hilton w Świnoujściu oraz Bogumił Przybylak z restauracji Cucina w Poznaniu.

Doświadczonym szefom kuchni będzie przewodniczył Ernest Jagodziński, który wielokrotnie przełamywał konwencjonalne podejście do dziczyzny, łącząc ją m.in. ze smakami kuchni azjatyckiej.

– Moim głównym oczekiwaniem jest oryginalność w podejściu do dziczyzny. Szukam dań, które nie tylko zachwycają smakiem, lecz także zaskakują innowacyjnym wykorzystaniem składników i technik kulinarnych. Konkursowe dania powinny być prawdziwym dziełem sztuki na talerzu, zostać skomponowane z dbałością o każdy detal prezentacji. Najważniejsze jest jednak, aby nie zapomnieć o smaku. To on zadecyduje o ostatecznym sukcesie przyrządzonych potraw. Zawodnicy muszą wykazać się odwagą oraz kreatywnością i przekonać jurorów, że dziczyzna może być kulinarnym majstersztykiem. Powodzenia – mówi Ernest Jagodziński.

Wstęp na mistrzostwa, które odbędą się 11 kwietnia w Zespole Szkół Gastronomicznych im. K. Libelta w Poznaniu (start o godz. 8.30jest wolny po wcześniejszej rejestracji na stronie www.mistrzostwadziczyzna.pl/rejestracja. Bieżące informacje można znaleźć na profilu @mistrzostwadziczyzna na Facebooku.

Źródło: HoReCa Las-Kalisz

Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie już za tydzień!

Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie już za tydzień!

W czwartych Mistrzostwach Polski w Dziczyźnie – Memoriale Mariana Tarnawskiego o tytuł najlepszych szefów kuchni w przyrządzaniu dziczyzny powalczą m.in. zwycięzca konkursu w 2021 r. oraz wicemistrzowie minionej edycji.

Walka będzie wyrównana

Sześć dwuosobowych zespołów, które zmierzą się w finale konkursu, zostało wyłonionych spośród autorów propozycji receptur na dania z udźca daniela z golenią oraz z combra królika z łatą i nerkami. Nadesłane zgłoszenia musiały uwzględniać również obowiązkowe składniki dodatkowe: długo dojrzewający ser bursztyn z linii Skarby Serowara, a także dwa rodzaje past marki Chef – ze zredukowanego białego wina oraz zredukowanego czerwonego wina i wina porto. Najlepsze przepisy, które należało zilustrować zdjęciami gotowych kompozycji potraw, wyłoniła kapituła pod przewodnictwem Adama Chrząstowskiego, ambasadora kulinarnego marki HoReCa Las-Kalisz.

– Bardzo się cieszę, że poziom prezentowanych w preselekcji dań był wyrównany. Widać, że kandydaci do tytułu mistrzów Polski w przyrządzaniu dziczyzny dobrze znają produkt i wiedzą, jak go właściwie wykorzystać. Komponowanie dań też wychodzi z roku na rok coraz lepiej. Porównując obecne zgłoszenia z tymi z poprzedniej edycji, mogę śmiało stwierdzić, że konkurs się rozwija – komentuje Adam Chrząstowski.

Zapowiada się wyjątkowo zaciekła rywalizacja. Zwycięzcy minionej edycji konkursu nie skorzystali wprawdzie z prawa pierwszeństwa startu, wśród tegorocznych finalistów znalazł się za to m.in. Marcin Klóska, który wygrał w drugiej odsłonie konkursu. Występował wówczas w zespole z Michałem Filipczukiem jako reprezentacja restauracji Pocztowa 13 w Gorzowie Wielkopolskim. Co zdumiewające, obaj dopiero stawiali pierwsze kroki w zawodzie kucharza.

Tym razem Klóska, obecnie związany z restauracją Hak Smak w Gorzowie Wielkopolskim, pojawi się jako kucharz pomocniczy w towarzystwie Bartłomieja Pawlikowskiego, który przygotowywał go do startu w mistrzostwach przed trzema laty, a teraz wystąpi jako reprezentant Stanicy Łowieckiej Kniejówka w Ownicach. To ciekawe koncepcyjnie miejsce, w którym podaje się głównie dziczyznę i ryby z lokalnych hodowli.

Za stanowiskami roboczymi, dostarczonymi tradycyjnie przez Plastmet, zobaczymy także poprzednich wicemistrzów – Dawida Wysockiego i Dawida Cieślińskiego z restauracji Lumière Hotelu Edison w Baranowie oraz Marka Sobka, któremu będzie towarzyszył Adrian Kiełb (w minionej edycji startował z Pawłem Baranem), obaj z restauracji Pergola Hotelu Sokół w Łańcucie. Dawid Stąpór z restauracji Żółty Słoń w Kielcach, przed dwoma laty poza podium, również ponownie spróbuje swoich sił, tym razem pod wodzą samego szefa kuchni, Tomasza Soczumskiego.

Swoje umiejętności sprawdzą również nowi kucharze. Mariusz Wolski i Maryna Marchuk będą reprezentowali Hotel Kozi Gród w Pomlewie na Kaszubach, a Krzysztof Grabowski i Bartosz Otremba – restaurację Leśna Perła w Rudzińcu na Śląsku.

Juror z gwiazdką Michelin

Nie mniej intrygujący będzie skład jury, w którym zasiądzie m.in. zdobywca gwiazdki Michelin Artur Skotarczyk, szef kuchni poznańskiej restauracji Muga. Towarzyszyć mu będą znani z kulinarnych programów telewizyjnych Robert Sowa i Kurt Scheller, a także Monika Gwiazda, doradca kulinarny Nestlé Professional, głównego partnera mistrzostw.

Od dwóch edycji konkursowe dania ocenia Andrzej Jakomulski z restauracji Sublima w Kołobrzegu, współtwórca inicjatywy Szefowie Zachodniego Wybrzeża – nie inaczej będzie i w tym roku. Po raz pierwszy w sędziowskim gronie znajdzie się natomiast Paweł Stawicki, szef kuchni restauracji Scoria w Bydgoszczy i ambasador Lubiany, na której talerzach będą serwowane konkursowe potrawy. Nowe jury techniczne stworzą z kolei Piotr Pabisiak z Hotelu Hilton w Świnoujściu oraz Bogumił Przybylak z restauracji Cucina w Poznaniu.

Doświadczonym szefom kuchni będzie przewodniczył Ernest Jagodziński, który wielokrotnie przełamywał konwencjonalne podejście do dziczyzny, łącząc ją m.in. ze smakami kuchni azjatyckiej.

– Moim głównym oczekiwaniem jest oryginalność w podejściu do dziczyzny. Szukam dań, które nie tylko zachwycają smakiem, lecz także zaskakują innowacyjnym wykorzystaniem składników i technik kulinarnych. Konkursowe dania powinny być prawdziwym dziełem sztuki na talerzu, zostać skomponowane z dbałością o każdy detal prezentacji. Najważniejsze jest jednak, aby nie zapomnieć o smaku. To on zadecyduje o ostatecznym sukcesie przyrządzonych potraw. Zawodnicy muszą wykazać się odwagą oraz kreatywnością i przekonać jurorów, że dziczyzna może być kulinarnym majstersztykiem. Powodzenia – mówi Ernest Jagodziński.

Wstęp na mistrzostwa, które odbędą się 11 kwietnia w Zespole Szkół Gastronomicznych im. K. Libelta w Poznaniu (start o godz. 8.30jest wolny po wcześniejszej rejestracji na stronie www.mistrzostwadziczyzna.pl/rejestracja. Bieżące informacje można znaleźć na profilu @mistrzostwadziczyzna na Facebooku.

Źródło: HoReCa Las-Kalisz

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Festiwal Kuchni Międzynarodowej 2023. Dołącz do spotkania branży!

Inspirujący program Targów Cleaning Expo 2023

Festiwal Kuchni Międzynarodowej już 17 kwietnia!

McDonald’s zamyka rosyjskie restauracje

Garmaż od Ukrainek. Nowa akcja pomocowa od Grupy Arche

Smakowity biznes, czyli co się działo na targach POLAGRA 2023