Przemysław Kopania i Marcin Rajkowski, reprezentujący Crowne Plaza Warszawa – The HUB, tworzą zwycięski duet 10. edycji Kulinarnego Rajdu Mistrzów. Konkurs rozegrano 28 października 2022 r. we Wrocławiu. Za niecały rok zobaczymy ich podczas 21. finału Kulinarnego Pucharu Polski.
Zawodnicy rywalizujący w hotelu Haston we Wrocławiu na przystawkę przygotowywali filet z sandacza oraz dowolny zestaw minimum trzech ziół kojarzących się naszym krajem. Danie główne miało stanowić schab/comber cielęcy z/k (cielęcina mleczna) oraz owoc rokitnika i/lub dereń (dopuszczone są też owoce mrożone).
Nad przebiegiem konkursu czuwało profesjonalne jury w składzie: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Marcin Budynek, Giancarlo Russo, Wiesław Bober, Theofilis Vafidis, Wojciech Harapkiewicz, Mateusz Jarosławski oraz Karol Okrasa, który będzie pełnił funkcję jurora prowadzącego.
Pierwsze miejsce, nagrody pieniężne i upragnioną nominację do Kulinarnego Pucharu Polski, wywalczyli Przemysław Kopania i Marcin Rajkowski, reprezentujący Crowne Plaza Warszawa – The HUB. Na drugim uplasowali się Dmytro Ostapyshen i Bartłomiej Błaszczyk (Uroczysko 7 Stawów Luxury Hotel i Gola Dzierżoniowska). Trzecie miejsce zajęli Patryk Nowak i Jerzy Kurzela (Restauracja Lumiere Hotel Edison, Baranowo).
Zwycięski duet dołączył już do zwycięzców „Czasu na rybę”, pierwszych finalistów 21. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Kolejny konkurs nominowany do tej edycji to Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie – Memoriał Mariana Tarnowskiego.
Tekst: Grupa MTP / Kulinarny Puchar Polski
Fot.: Dominika Kopania (Facebook)