12 października 2022 w EXPO XXI w Warszawie będzie miała miejsce kolejna, szósta już edycja Kongresu Szefów Kuchni i Restauratorów. Kongres odbędzie się w nowej poszerzonej formule i pod nową nazwą. Nazwa wydarzenia wzbogacona została o ostatni człon podkreślający, że od roku 2022 jest ono przeznaczone nie tylko dla szefów kuchni i kucharzy, ale także dla właścicieli restauracji.
To doskonała wiadomość dla gastro biznesu, ponieważ kongres rokrocznie oferuje bezpłatny program edukacyjny na najwyższym poziomie. Jest to unikalna możliwość wysłuchania wystąpień ekspertów. Do tej pory program edukacyjny kongresu dostępny był bowiem jedynie dla kucharzy. Teraz skorzystać z niego będą mogli także właściciele restauracji.
Edycja 2022 Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów w dużej części poświęcona będzie kuchni roślinnej. Dużo miejsca w programie zajmą też trendy oraz zmieniające się warunki funkcjonowania gastronomii. Pojawią się wystąpienia z zakresu budowania zespołu, przywództwa, kontroli food cost’u i produktów ekologicznych. Po raz pierwszy pojawią się tematy związaną z egzotyczną kuchnią 5 przemian oraz zagadnienia dotyczące obsługi sali.
Dla wielu uczestników ważną i interesującą częścią kongresu jest Strefa Dostawców, gdzie można porozmawiać i zapoznać się ofertą kilkudziesięciu najciekawszych dostawców branży HoReCa. Miejsce to skupia firmy mocno zaangażowanych w rozwój gastronomii w Polsce, z których większość od lat wspiera wydarzenie i umożliwia jego realizację. Na stoiskach dostawców odbywają się także niezwykle cenne warsztaty produktowe.
Po raz pierwszy w tym roku na kongresie staną aż dwie sceny. Nie zabraknie więc nie tylko warsztatów, ale również niezwykle cennych wystąpień ekspertów oraz debat.
Kongresowi Szefów Kuchni i Restauratorów 2022 z pewnością towarzyszyć będzie wiele emocji wynikających z możliwości spotkania gronie ludzi branży, owocnych rozmów z dostawcami oraz inspiracji.
Szczegółowy program Kongresu: https://kongresszefowkuchni.pl/program/.
Tekst: Agnieszka Huszczyńska
Fot.: Artur Cymerman