Aktualności

Pierogarnia Stary Młyn otwiera nową restaurację we Wrocławiu!

Pierogarnia Stary Młyn otwiera nową restaurację we Wrocławiu!

Nowa lokalizacja Pierogarni Stary Młyn we Wrocławiu przy ul. Rynek 29 w Kamienicy Pod Złotą Koroną już otwarta. W menu specjalne pozycje – dania dostępne jedynie we wrocławskiej karcie – żurek śląski, bigos wrocławski, wrocławskie kluski śląskie oraz pierogi śląskie niebo i chrząstawskie.

Dlaczego Wrocław?

– Trzy najważniejsze filary: ludzie, kuchnia, historia. Wyraźnie dostrzegamy ten potencjał – mówi Maciej Podlaszewski, właściciel sieci.

Najnowsza lokalizacja Starego Młyna we Wrocławiu już otwarta. Znana na północy Polski rodzinna sieć restauracji, która niedawno świętowała 15. urodziny, kontynuuje swój rozwój. Po rozpoczęciu działalności w Kaliszu na początku 2022 r., kolejny krokiem jest otwarcie kolejnej lokalizacji w stolicy Dolnego Śląska. Pierogarnia Stary Młyn we Wrocławiu mieści się przy ulicy Rynek 29 w wyjątkowej Kamienicy Pod Złotą Koroną, której historia sięga XV wieku.

Co nowego w karcie?

W nowej lokalizacji na Gości czeka kilka wyjątkowych pozycji w menu, które dostępne są tylko we Wrocławiu. W karcie znajdziemy oczywiście sztandarowe danie Starego Młyna – piecuchy, ale także wiele potraw czerpiących z dolnośląskiej tradycji kulinarnej.

– W Starym Młynie łączymy tradycję z nowoczesnością, dodatkowo stawiamy na lokalną kuchnię z danego regionu. Dlatego tylko w naszej wrocławskiej karcie znaleźć można: żurek śląski ze swojską kiełbasą własnego wyrobu, jajem i kopcem ziemniorów szturanych ze skwarami, bigos wrocławski z czerwonej kapusty, mięsem wieprzowym, boczkiem, kiełbasą, suszonymi śliwkami i grzybami, a także kluski śląskie „wrocławskie” nadziewane kawałkami chleba – mówi Marcin Latarski, szef kuchni w Pierogarni Stary Młyn.

– W Pierogarni nie mogło zabraknąć pierogów. Oprócz standardowych, dobrze znanych farszów – tradycyjnych, słodkich, wegetariańskich i wegańskich – we Wrocławiu przygotowaliśmy pierogi śląskie niebo z pieczonym mięsem wieprzowym, boczkiem i wędzoną śliwką oraz pierogi chrząstawskie z ziemniakami, regionalnym twarogiem i podsmażanym, wędzonym boczkiem – dodaje Latarski.

Lokal z długą historią – Kamienica Pod Złotą Koroną

Wrocławska Kamienica Pod Złotą Koroną, w której otwarto nową lokalizację Starego Młyna, szczyci się wielowiekową historią. Źródła historyczne datują, że pierwsza kamienica stała w tym miejscu już w XV wieku. W XVI wieku kupiec z Kolonii – Johan von Holtz kupił budynek i powierzył jego rozbudowę Vincenzio da Parmataro – architektowi pochodzącemu z północnej Italii. Kamienica przechodziła co jakiś czas architektoniczne modernizacje i zmiany, aż do 1904 roku, kiedy została rozebrana. Na jej miejscu wybudowano dom handlowy, według ówcześnie modnych wzorców berlińskich.

Niestety podczas drugiej wojny światowej budynek został niemal w całości zniszczony. Na przełomie lat 50. i 60. XX w. kamienica została odbudowana w kształcie nawiązującym do pierwotnej, renesansowej formy. Za nowy projekt odpowiadał Zbigniew Politkowski. Elewację budynku udekorowano ceramiczną złotą koroną (zaprojektowaną przez Ireną Lipską-Zworską), wyróżniającą kamienicę spośród innych obiektów na wrocławskim rynku.

Dlaczego Wrocław?

– Wrocław to miasto, które z wielu powodów świetnie wpisuje się w cały koncept Pierogarni Stary Młyn. Pozytywnie nastawieni do życia mieszkańcy, uwielbiający dobrze zjeść. Bogata kultura kulinarna regionu Dolnego Śląska, z której warto czerpać inspirację. Tłumy turystów, odwiedzających miasto, a także wyjątkowy wrocławski rynek. Mamy, więc trzy najważniejsze filary: ludzi, kuchnię i historię. Wyraźnie dostrzegamy ten potencjał, dlatego naturalnym, kolejnym krokiem w rozwoju sieci jest kolejna lokalizacja we Wrocławiu – mówi Maciej Podlaszewski, właściciel sieci Pierogarni Stary Młyn.

Stolica Dolnego Śląska to kolejna, nowa lokalizacja rodzinnej sieci Pierogarni Stary Młyn. Aktualnie restauracje serwujące piecuchy można znaleźć także w Toruniu, Bydgoszczy, Gdańsku, Poznaniu, Łodzi i Kaliszu.

Pierogarnia Stary Młyn otwiera nową restaurację we Wrocławiu!

Pierogarnia Stary Młyn otwiera nową restaurację we Wrocławiu!

Nowa lokalizacja Pierogarni Stary Młyn we Wrocławiu przy ul. Rynek 29 w Kamienicy Pod Złotą Koroną już otwarta. W menu specjalne pozycje – dania dostępne jedynie we wrocławskiej karcie – żurek śląski, bigos wrocławski, wrocławskie kluski śląskie oraz pierogi śląskie niebo i chrząstawskie.

Dlaczego Wrocław?

– Trzy najważniejsze filary: ludzie, kuchnia, historia. Wyraźnie dostrzegamy ten potencjał – mówi Maciej Podlaszewski, właściciel sieci.

Najnowsza lokalizacja Starego Młyna we Wrocławiu już otwarta. Znana na północy Polski rodzinna sieć restauracji, która niedawno świętowała 15. urodziny, kontynuuje swój rozwój. Po rozpoczęciu działalności w Kaliszu na początku 2022 r., kolejny krokiem jest otwarcie kolejnej lokalizacji w stolicy Dolnego Śląska. Pierogarnia Stary Młyn we Wrocławiu mieści się przy ulicy Rynek 29 w wyjątkowej Kamienicy Pod Złotą Koroną, której historia sięga XV wieku.

Co nowego w karcie?

W nowej lokalizacji na Gości czeka kilka wyjątkowych pozycji w menu, które dostępne są tylko we Wrocławiu. W karcie znajdziemy oczywiście sztandarowe danie Starego Młyna – piecuchy, ale także wiele potraw czerpiących z dolnośląskiej tradycji kulinarnej.

– W Starym Młynie łączymy tradycję z nowoczesnością, dodatkowo stawiamy na lokalną kuchnię z danego regionu. Dlatego tylko w naszej wrocławskiej karcie znaleźć można: żurek śląski ze swojską kiełbasą własnego wyrobu, jajem i kopcem ziemniorów szturanych ze skwarami, bigos wrocławski z czerwonej kapusty, mięsem wieprzowym, boczkiem, kiełbasą, suszonymi śliwkami i grzybami, a także kluski śląskie „wrocławskie” nadziewane kawałkami chleba – mówi Marcin Latarski, szef kuchni w Pierogarni Stary Młyn.

– W Pierogarni nie mogło zabraknąć pierogów. Oprócz standardowych, dobrze znanych farszów – tradycyjnych, słodkich, wegetariańskich i wegańskich – we Wrocławiu przygotowaliśmy pierogi śląskie niebo z pieczonym mięsem wieprzowym, boczkiem i wędzoną śliwką oraz pierogi chrząstawskie z ziemniakami, regionalnym twarogiem i podsmażanym, wędzonym boczkiem – dodaje Latarski.

Lokal z długą historią – Kamienica Pod Złotą Koroną

Wrocławska Kamienica Pod Złotą Koroną, w której otwarto nową lokalizację Starego Młyna, szczyci się wielowiekową historią. Źródła historyczne datują, że pierwsza kamienica stała w tym miejscu już w XV wieku. W XVI wieku kupiec z Kolonii – Johan von Holtz kupił budynek i powierzył jego rozbudowę Vincenzio da Parmataro – architektowi pochodzącemu z północnej Italii. Kamienica przechodziła co jakiś czas architektoniczne modernizacje i zmiany, aż do 1904 roku, kiedy została rozebrana. Na jej miejscu wybudowano dom handlowy, według ówcześnie modnych wzorców berlińskich.

Niestety podczas drugiej wojny światowej budynek został niemal w całości zniszczony. Na przełomie lat 50. i 60. XX w. kamienica została odbudowana w kształcie nawiązującym do pierwotnej, renesansowej formy. Za nowy projekt odpowiadał Zbigniew Politkowski. Elewację budynku udekorowano ceramiczną złotą koroną (zaprojektowaną przez Ireną Lipską-Zworską), wyróżniającą kamienicę spośród innych obiektów na wrocławskim rynku.

Dlaczego Wrocław?

– Wrocław to miasto, które z wielu powodów świetnie wpisuje się w cały koncept Pierogarni Stary Młyn. Pozytywnie nastawieni do życia mieszkańcy, uwielbiający dobrze zjeść. Bogata kultura kulinarna regionu Dolnego Śląska, z której warto czerpać inspirację. Tłumy turystów, odwiedzających miasto, a także wyjątkowy wrocławski rynek. Mamy, więc trzy najważniejsze filary: ludzi, kuchnię i historię. Wyraźnie dostrzegamy ten potencjał, dlatego naturalnym, kolejnym krokiem w rozwoju sieci jest kolejna lokalizacja we Wrocławiu – mówi Maciej Podlaszewski, właściciel sieci Pierogarni Stary Młyn.

Stolica Dolnego Śląska to kolejna, nowa lokalizacja rodzinnej sieci Pierogarni Stary Młyn. Aktualnie restauracje serwujące piecuchy można znaleźć także w Toruniu, Bydgoszczy, Gdańsku, Poznaniu, Łodzi i Kaliszu.

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Grzybobranie dla Gastronomii

Rozwój i równowaga ze szczyptą emocji. POLAGRA już w środę!

Wegańska pizza z Violife w Telepizzy na dłużej

Gala Poland 100 Best Restaurants Awards 2023

Znamy nazwiska finalistów Trophee Mille Polska 2023

Kongres Szefów Kuchni 2021