La Brasserie Moderne zaprasza na degustację win z hiszpańskich winnic połączona z wyśmienitym 3-daniowym menu przygotowanym przez szefa kuchni Macieja Majewskiego. Kolacja organizowana jest z okazji 10. edycji Sofitel Wine Days – francuskiego święta wina.
Sofitel, jako marka luksusowych francuskich hoteli, pragnie dzielić się wrażeniami płynącymi z delektowania się pierwszorzędnymi winami i towarzyszącymi im potrawami. Już po raz 10. zaprasza na Sofitel Wine Days, celebrowane na całym świecie w hotelach Sofitel, cykliczne święto francuskiej kultury wina. Wydarzenie skierowane jest do każdego, kto pragnie doświadczyć wykwintności, elegancji i szyku we francuskim stylu.
W hotelach w Sopocie i Warszawie na gości czekają spotkania z sommelierami, degustacje i muzyka na żywo. Osoby, którym wina szczególnie przypadną do gustu, mogą liczyć na rabaty. Celebracja Sofitel Wine Days potrwa do 31 października 2021 roku.
W La Brassiere Moderne już w czwartek, 23 września o godz. 19.00 odbędzie się degustacja win z hiszpańskich winnic połączona z wyśmienitym 3-daniowym menu przygotowanym przez szefa kuchni Macieja Majewskiego.
Maciej Majewski
Od początku swojej kariery związany z miastem Poznań, gdzie zdobywał doświadczenie i umiejętności kulinarne pracując najpierw we francuskiej restauracji a następnie w grupie Hoteli Accor, początkowo w Ibis Poznań. Swoją wiedzę pogłębiał poprzez uczestnictwo w różnego rodzaju szkoleniach i warsztatach kulinarnych. Wspinał się po kolejnych szczeblach kariery przechodząc przez kolejne stanowiska w Ibis Częstochowa, Ibis Kraków Centrum oraz Novotel Kraków Centrum.
W 2011 roku dołączył do zespołu Sofitel Warsaw Victoria na stanowisku szefa kuchni. Odpowiada za restaurację La Brasserie Moderne. Menu a la carte, według Jego koncepcji, jest finezyjnym połączeniem tradycyjnej francuskiej kuchni z polskimi akcentami, w nowoczesnym wydaniu. Maciej i restauracja zostali wyróżnieni wieloma prestiżowymi nagrodami, w tym nagrodą Wine & Food Noble Night 2016 przyznawaną przez Noble Bank i Noble Concierge. La BrasserieModerne została także wyróżnieniona w 2015 i 2016 roku przez przewodnik Gault&Millau Polska. W 2017 roku Maciej otrzymał tytuł Szefa Roku Regionu Centralnego w konkursie organizowanym przez Poland 100 Best Restaurants, a La BrasserieModerne została nagrodzona Grand Award 3 widelce plus.
W 2019 Maciej uzyskał nagrodę „Szef Roku”, a restauracja ponownie Grand Award 3 widelce plus. Współpracując z Francusko – Polską Izbą Gospodarczą miał możliwość gotować z utytułowanymi szefami- Pierre Gagnaire (13 gwiazdek Michelin w restauracjach na całym świecie), Andrea Camastra (1 gwiazdka Michelin w restauracji Senses, Warszawa), Wojciech Modest Amaro (1 gwiazdka Michelin restauracja Atelier Amaro), Philippe Mille (2 gwiazdki Michelin restauracja Le Parc, Francja), AllainPassard (3 gwiazdki Michelin restauracja Arpege, Francja).