...

Aktualności

Przed nami Bocuse d’Or Polad 2021. Znamy nazwiska finalistów!

Przed nami Bocuse d’Or Polad 2021. Znamy nazwiska finalistów!

Przed nami kolejna edycja Bocuse d’Or Poland 2021, która z pewnością będzie wyjątkowa pod wieloma względami. Już 4 listopada podczas 28. Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA w Krakowie pięciu młodych, zdolnych szefów kuchni wystąpi przed szeroką publicznością, by zmierzyć się w największej kulinarnej rozgrywce.

– Jestem bardzo zadowolony, że kolejna edycja naszego konkursu odbędzie się na EXPO w Krakowie podczas targów HoReCa. Udana selekcja w 2019 zachęciła nas do tegorocznych rozmów. Obie strony nie zastanawiały się długo nad podjęciem współpracy, gdyż w 2019 pokazaliśmy, że wspólnie możemy stworzyć wydarzenie na europejskim poziomie, więc dlaczego tego nie powtórzyć w tym roku. Sprawdzone miejsce, profesjonalna targowa ekipa i wspaniała krakowska gastronomia to gwarancja sukcesu, więc dokładamy cegiełkę do promocji lokalnych szefów kuchni i restauracji na świecie – powiedział Jacek Krawczyk, prezes zarządu Bocuse d’Or Poland.

Z uwagi na obecną, światową sytuację pandemiczną, tegoroczna selekcja tego najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie nie jest łatwa do zaplanowania i zorganizowania, choć zainteresowanie młodych szefów kuchni konkursem było duże. Z kilkunastu zgłoszeń, udało się wyłonić drogą preselekcji pięciu kandydatów, wśród których znaleźli się:

Łukasz Cichy, restauracja Biała Róża w Krakowie

Jakub Kasprzak, 5 Posiłków Dziennie w Poznaniu

Sebastian Klamka, restauracja Widnokrąg w Sandomierzu

Tomasz Łagowski, restauracja Belvedere w Warszawie

Kamil Tłuczek, restauracja Patio w Grand Hotel Boutique Rzeszów ****

W ciągu 5 godzin i 35 minut każdy z kandydatów wspierany przez swojego pomocnika (commis) będzie musiał przygotować dwa dania każde w 15 porcjach. Pierwsze danie serwowane wyłącznie na talerzu musi być skomponowane z polskiego śledzia, rodzimego jabłka i śmietany 18%, pozostałe składniki według uznania kandydata.

Natomiast drugie danie zaprezentowane na platerze a następnie wyserwowane na talerzach musi być przygotowane z rostbefu, ogona wołowego, świeżych pomidorów malinowych oraz dyni. Jak poradzą sobie z tematami obowiązkowymi zawodnicy, to się okaże na początku listopada. Jedno jest pewne, czeka nas wiele emocji, zaciętej rywalizacji i tym razem również możliwość spotkania ciekawych postaci ze światowej sceny kulinarnej, a w jury zasiądzie sama śmietanka polskich i zagranicznych szefów kuchni, dodamy, że nie zabraknie gwiazdek Michelin.

Patronat honorowy nad polską selekcją objęło Bocuse d’Or Winners, elitarne zrzeszenie zwycięzców wszystkich finałowych rozgrywek w Lyonie, które w polskiej selekcji będzie miało również swojego przedstawiciela w jury technicznym. Zapowiada się zatem po raz kolejny wspaniałe widowisko, które w tym roku będzie można śledzić na żywo również w internecie.

Zapraszamy do śledzenia profili w social media – Bocuse d’Or Poland oraz strony www.bocusedorpoland.pl

Partnerami Bocuse d’Or Poland 2021 są: EXPO Kraków, Gastro Magic Service, Churchill 1795, Plastmet, 123 Gastro, Żywiec Zdrój, Unox, Spomlek, Hotel Natura Mazur.


Aut.: Smarten PR

Przed nami Bocuse d’Or Polad 2021. Znamy nazwiska finalistów!

Przed nami Bocuse d’Or Polad 2021. Znamy nazwiska finalistów!

Przed nami kolejna edycja Bocuse d’Or Poland 2021, która z pewnością będzie wyjątkowa pod wieloma względami. Już 4 listopada podczas 28. Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA w Krakowie pięciu młodych, zdolnych szefów kuchni wystąpi przed szeroką publicznością, by zmierzyć się w największej kulinarnej rozgrywce.

– Jestem bardzo zadowolony, że kolejna edycja naszego konkursu odbędzie się na EXPO w Krakowie podczas targów HoReCa. Udana selekcja w 2019 zachęciła nas do tegorocznych rozmów. Obie strony nie zastanawiały się długo nad podjęciem współpracy, gdyż w 2019 pokazaliśmy, że wspólnie możemy stworzyć wydarzenie na europejskim poziomie, więc dlaczego tego nie powtórzyć w tym roku. Sprawdzone miejsce, profesjonalna targowa ekipa i wspaniała krakowska gastronomia to gwarancja sukcesu, więc dokładamy cegiełkę do promocji lokalnych szefów kuchni i restauracji na świecie – powiedział Jacek Krawczyk, prezes zarządu Bocuse d’Or Poland.

Z uwagi na obecną, światową sytuację pandemiczną, tegoroczna selekcja tego najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie nie jest łatwa do zaplanowania i zorganizowania, choć zainteresowanie młodych szefów kuchni konkursem było duże. Z kilkunastu zgłoszeń, udało się wyłonić drogą preselekcji pięciu kandydatów, wśród których znaleźli się:

Łukasz Cichy, restauracja Biała Róża w Krakowie

Jakub Kasprzak, 5 Posiłków Dziennie w Poznaniu

Sebastian Klamka, restauracja Widnokrąg w Sandomierzu

Tomasz Łagowski, restauracja Belvedere w Warszawie

Kamil Tłuczek, restauracja Patio w Grand Hotel Boutique Rzeszów ****

W ciągu 5 godzin i 35 minut każdy z kandydatów wspierany przez swojego pomocnika (commis) będzie musiał przygotować dwa dania każde w 15 porcjach. Pierwsze danie serwowane wyłącznie na talerzu musi być skomponowane z polskiego śledzia, rodzimego jabłka i śmietany 18%, pozostałe składniki według uznania kandydata.

Natomiast drugie danie zaprezentowane na platerze a następnie wyserwowane na talerzach musi być przygotowane z rostbefu, ogona wołowego, świeżych pomidorów malinowych oraz dyni. Jak poradzą sobie z tematami obowiązkowymi zawodnicy, to się okaże na początku listopada. Jedno jest pewne, czeka nas wiele emocji, zaciętej rywalizacji i tym razem również możliwość spotkania ciekawych postaci ze światowej sceny kulinarnej, a w jury zasiądzie sama śmietanka polskich i zagranicznych szefów kuchni, dodamy, że nie zabraknie gwiazdek Michelin.

Patronat honorowy nad polską selekcją objęło Bocuse d’Or Winners, elitarne zrzeszenie zwycięzców wszystkich finałowych rozgrywek w Lyonie, które w polskiej selekcji będzie miało również swojego przedstawiciela w jury technicznym. Zapowiada się zatem po raz kolejny wspaniałe widowisko, które w tym roku będzie można śledzić na żywo również w internecie.

Zapraszamy do śledzenia profili w social media – Bocuse d’Or Poland oraz strony www.bocusedorpoland.pl

Partnerami Bocuse d’Or Poland 2021 są: EXPO Kraków, Gastro Magic Service, Churchill 1795, Plastmet, 123 Gastro, Żywiec Zdrój, Unox, Spomlek, Hotel Natura Mazur.


Aut.: Smarten PR

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Nowe obostrzenia od 1 grudnia

Pierwsza edycja Trophee Mille Polska 2023 za nami!

Start zapisów na V spotkanie Food Working. Temat: „Nowe technologie i AI w branży spożywczej i HoReCa”

Team Poland 2022 w drodze do Europy!

Święto talentów w świecie miksologii: konkurs Lady Amarena Poland 2023/2024 dla barmanek rozstrzygnięty!

Premiera nowego katalogu marki Lubiana „HoReCa dla profesjonalistów edycja 2024”

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.