Kapituła Konkursu serdecznie zaprasza do wzięcia udziału w IX edycji Konkursu im. Rafała Jelewskiego – Wielkopolski Kucharz Roku 2024. W tym roku konkurs również skierowany jest do kucharzy z całej Polski oraz dla Wielkopolan pracujących za granicą. Konkurs odbędzie się 11 czerwca 2024 roku w Hotelu Edison w Baranowie k. Poznania.
Organizatorzy liczą na to, że do rywalizacji o Puchar Prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka oraz nominację do XXII edycji Kulinarnego Pucharu Polski staną wybitnie uzdolnieni, ambitni pasjonaci sztuki kulinarnej – Kucharki i Kucharze, którzy tym samym uczczą pamięć Patrona Konkursu św. Rafała Jelewskiego.
Na stronie www.konkursykulinarne.pl załączony jest Formularz Zgłoszeniowy.
Termin nadsyłania zgłoszeń upływa dnia 25 kwietnia br. godz. 23:59.
Zadaniem uczestnika konkursu jest przygotowanie dwóch potraw konkursowych.
– Chłodnik wegetariański z użyciem dowolnych owoców i warzyw, w ilości 7 porcji.
– danie główne z użyciem następujących produktów obowiązkowych: boczek lub karkówka z wieprzowiny rasy złotnicka, chrzan oraz marchew, dodatkowo uczestnik musi użyć techniki grillowania, również w ilości 7 porcji. Pozostałe składniki w gestii uczestnika.
Zaznaczamy, że według wytycznych regulaminowych Kulinarnego Pucharu Polski – DANIE GŁÓWNE konkursowe w całości powinno mieć gramaturę w przedziale 160 – 180 g.”
W przypadku pytań prosi o kontakt.
Regulamin i Formularz zgłoszeniowy dostępny na stronie www.konkursykulinarne.pl.
Z kulinarnymi pozdrowieniami dla wszystkich sympatyków i członków „motylkowej rodziny”.
Kapituła Konkursu
Joanna Ochniak
Dominik Brodziak
Tomasz Purol
Barbara Surma