XVII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana” odbył się 16 marca 2024 roku w hotelu Hotelu Robert’s Port Lake Resort & SPA**** w Mikołajkach, który był współorganizatorem tegorocznej edycji wydarzenia. Honorowy Patronat nad konkursem objęli Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego Marcina Kuchcińskiego, Burmistrz Miasta Mikołajki Piotra Jakubowskiego oraz Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego. Organizatorem i pomysłodawcą „Arte Culinaria Italiana” jest znany szef kuchni Giancarlo Russo.
Patronat merytoryczny nad konkursem objęły: Associazione Italiana Cuochi, Italian Association of Chefs Poland, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Stowarzyszenie Euro Touqes Polska oraz Greckie Stowarzyszenie Kucharzy Poland Branch Office.
Uczestników konkursu dla profesjonalistów oceniało jury degustacyjne w składzie: Krzysztof Szulborski – przewodniczący jury, Joanna Ochniak, Robert Sowa, Teofilos Vafidis, Marcin Budynek, Janusz Profus, Marcin Soból, Krzysztof Gawlik i Jakub Kowalczyk. W jury profesjonalnym technicznym zasiedli: Andrzej Ławniczak, Patryk Kotarba, Dariusz Sienicki i Tomasz Koprowski. Koordynatorami konkursu byli: Salvatore Bascer, Adam Reluga, Arkadiusz Stefański, Jacek Schliske i Angelo Russo.
W konkursie wzięło udział 12 profesjonalnych ekip z całej Polski. Zadaniem kucharzy było przygotowanie w ciągu 120 minut dwóch potraw. Pierwsze danie – makaron marki Donna Elisa z wykorzystaniem łososia supreme marki MOWI, drugie danie mięsne – rolada wołowa z kulki wołowej zrazowa górna marki Sokołów, z wykorzystaniem przynajmniej jednego z produktów marki Makro (pieprz zielony marynowany oraz passata BIO Makro Chef) oraz innych dowolnych produktów, zachowując zasady kulinarne obowiązujące w kuchni włoskiej.
Konkurs Arte Culinaria Italiana 2024 wygrała ekipa Lemon Resort & SPA Restauracja Lemon- Gródek nad Dunajcem – Klaudiusz Gromala i Dominik Lorek, przygotowując zwycięskie dania: makaron pappardelle z opalanym łososiem oraz roladę wołową z sosem demi glace z zielonym pieprzem, surówką z fenkuła i kalafiorem romanesco.
Drugie miejsce zajęła ekipa z Fabryka Wełny Hotel &SPA Restauracja Przędzalnia – Pabianice – Piotr Dzikowski i Paweł Stępniak, przygotowując kremowe spaghetti chitarra z łososiem i gorgonzolą oraz roladę wołową w stylu włoskim z suszonymi pomidorami i szynką parmeńską.
Na trzecim miejscu uplasowali się Paweł Kucharski i Kamil Kowal z Restauracji Mamma Mia w Karpaczu, prezentując spaghetti chitarra z atramentem kałamarnicy w emulsji maślano-ostrygowej ze smażonym łososiem i orzechami oraz roladę wołową z espumą ziemniaczaną, truflą i salatką z wędzonego węgorza z jabłkiem, gorczycą i piklowanym burakiem.
Konkurs miał charakter otwarty dla zwiedzających, którzy licznie przybyli, aby obserwować zmagania kucharzy lub też spotkać znane postaci ze świata kultury czy telewizji. W ramach „Arte Culinaria Italiana” odbył się także konkurs dla gwiazd, które miały okazję sprawdzić się w roli kucharzy. W tym roku mieliśmy okazję podziwiać kulinarne popisy Izabeli Trojanowskiej, Łukasza Drapały, Eweliny Lochman, Anny Koprowskiej (Kowalczyk), Aleksandry Kostki, Katarzyny Węsierskiej, Julii Wróblewskiej, Antka Smykiewicza i Rafała Iwaniuka. Wśród gwiazd triumfował piosenkarz Antek Smykiewicz, drugie miejsce zajęła miss Polski 1996 Anna Koprowska (Kowalczyk), zaś trzecie miejsce wygrała dziennikarka i prezenterka telewizyjna Aleksandra Kostka.
Gwiazdy przygotowywały do oceny jury dwa autorskie dania w czasie regulaminowym 120 minut, przygotowując makaron marki Donna Elisa z wykorzystaniem łososia Supreme marki MOWI oraz drugie danie mięsne – bracciole zrazy wołowe z wyciętej bitki zrazowa górna marki Sokołów z wykorzystaniem przynajmniej jednego z produktów marki Makro (Grana Padano i/lub śmietana 36 % Makro Chef), użyciem innych dowolnych produktów dostarczonych przez organizatora lub innych sponsorów.
Gwiazdy były oceniane przez jury degustacyjne VIP w składzie: Marcin Mączyński – Sekretarz Generalny Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Grzegorz Możdżonek – przedstawiciel sponsora strategicznego marki Makro, Vito Convertino – przedstawiciel sponsora głównego marki Donna Elisa, Krzysztof Remiszewski – przedstawiciel sponsora głównego marki Sokołów, Joaanna Sobczyk – przedstawiciel sponsora głównego marki Winterhalter oraz Ulana Wikowska przedstawiciel sponsora Złotego marki MOWI. Profesjonalne jury techniczne VIP reprezentowali Dariusz Ratuszniak, Michał Pomaski i Jakub Steuermark.
W trakcie konkursu odbyło się show kulinarne, podczas którego jurorzy degustacyjni Robert Sowa, Teofilos Vafidis, Marcin Budynek i Janusz Profus przygotowali „pod okiem” organizatora Giancarlo Russo danie włoskie „penne ala vodka”. Wykorzystali makaron Donna Elisa i łososia supreme MOWI, flambirując znanym trunkiem od sponsora. Wydarzenie to wzbudziło ogromne zainteresowanie wśród publiczności.
Sponsorem strategicznym była firma Makro. Sponsorami głównymi były firmy: Donna Elisa, Winterhalter, Sokołów oraz RM Gastro – partner techniczny. Talerze konkursowe użyczyła firma Lubiana. Marynarki i zapaski konkursowe uszyła firma ChemaN.
Sponsorami konkursu byli: Makro, RM Gastro, Donna Elisa, Sokołów, Winterhalter, ChemaN, MOWI ,Heinzelmann, Bonduelle, Muszynianka, Cordano Group i Marchesi De Cordano, Stock Prosseco i Carpano,Dora Metal, Lubiana, Panesco, Octim, Gastronomiczna Grupa Zakupowa i Platforma Horeca, Japońskie noże.pl, Fanex, Frutis, Janex ,Inter Europol, Rejk, Peroni, Dilmah, Saquella, Monini, Wimal Kapitan Pirat, Gastro Awaria, Hotel Fabryka Wełny, J&J Usługi reklamowe Zbigniew Jurewicz.
Źródło: Arte Culinaria Italiana