...

Aktualności

XVII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana” za nami (fotorelacja)

XVII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana” za nami (fotorelacja)

XVII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana” odbył się 16 marca 2024 roku w hotelu Hotelu Robert’s Port Lake Resort & SPA**** w Mikołajkach, który był współorganizatorem tegorocznej edycji wydarzenia. Honorowy Patronat nad konkursem objęli Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego Marcina Kuchcińskiego, Burmistrz Miasta Mikołajki Piotra Jakubowskiego oraz Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego. Organizatorem i pomysłodawcą „Arte Culinaria Italiana” jest znany szef kuchni Giancarlo Russo.

Patronat merytoryczny nad konkursem objęły: Associazione Italiana Cuochi, Italian Association of Chefs Poland, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Stowarzyszenie Euro Touqes Polska oraz Greckie Stowarzyszenie Kucharzy Poland Branch Office.

Uczestników konkursu dla profesjonalistów oceniało jury degustacyjne w składzie: Krzysztof Szulborski – przewodniczący jury, Joanna Ochniak, Robert Sowa, Teofilos Vafidis, Marcin Budynek, Janusz Profus, Marcin Soból, Krzysztof Gawlik i Jakub Kowalczyk. W jury profesjonalnym technicznym zasiedli: Andrzej Ławniczak, Patryk Kotarba, Dariusz Sienicki i Tomasz Koprowski. Koordynatorami konkursu byli: Salvatore Bascer, Adam Reluga, Arkadiusz Stefański, Jacek Schliske i Angelo Russo.

W konkursie wzięło udział 12 profesjonalnych ekip z całej Polski. Zadaniem kucharzy było przygotowanie w ciągu 120 minut dwóch potraw. Pierwsze danie – makaron marki Donna Elisa z wykorzystaniem łososia supreme marki MOWI, drugie danie mięsne – rolada wołowa z kulki wołowej zrazowa górna marki Sokołów, z wykorzystaniem przynajmniej jednego z produktów marki Makro (pieprz zielony marynowany oraz passata BIO Makro Chef) oraz innych dowolnych produktów,  zachowując zasady kulinarne obowiązujące w kuchni włoskiej.

Konkurs Arte Culinaria Italiana 2024 wygrała ekipa Lemon Resort & SPA Restauracja Lemon- Gródek nad Dunajcem – Klaudiusz Gromala i Dominik Lorek, przygotowując zwycięskie dania: makaron pappardelle z opalanym łososiem oraz roladę wołową z sosem demi glace z zielonym pieprzem, surówką z fenkuła i kalafiorem romanesco.

Drugie miejsce zajęła ekipa z Fabryka Wełny Hotel &SPA Restauracja Przędzalnia – Pabianice – Piotr Dzikowski  i Paweł Stępniak, przygotowując kremowe spaghetti chitarra z łososiem i gorgonzolą oraz roladę wołową w stylu włoskim z suszonymi pomidorami i szynką parmeńską.

Na trzecim miejscu uplasowali się Paweł Kucharski i Kamil Kowal z Restauracji Mamma Mia w Karpaczu, prezentując spaghetti chitarra z atramentem kałamarnicy w emulsji maślano-ostrygowej ze smażonym łososiem i orzechami oraz roladę wołową z espumą ziemniaczaną, truflą i salatką z wędzonego węgorza z jabłkiem, gorczycą i piklowanym burakiem.

Konkurs miał charakter otwarty dla zwiedzających, którzy licznie przybyli, aby obserwować zmagania kucharzy lub też spotkać znane postaci ze świata kultury czy telewizji. W ramach „Arte Culinaria Italiana” odbył się także konkurs dla gwiazd, które miały okazję sprawdzić się w roli kucharzy. W tym roku mieliśmy okazję podziwiać kulinarne popisy Izabeli Trojanowskiej, Łukasza Drapały, Eweliny Lochman, Anny Koprowskiej (Kowalczyk), Aleksandry Kostki, Katarzyny Węsierskiej, Julii Wróblewskiej, Antka Smykiewicza i Rafała Iwaniuka. Wśród gwiazd triumfował piosenkarz Antek Smykiewicz, drugie miejsce zajęła miss Polski 1996 Anna Koprowska (Kowalczyk), zaś trzecie miejsce wygrała dziennikarka i prezenterka telewizyjna Aleksandra Kostka.

Gwiazdy przygotowywały do oceny jury dwa autorskie dania w czasie regulaminowym 120 minut, przygotowując makaron marki Donna Elisa z wykorzystaniem łososia Supreme marki MOWI oraz drugie danie mięsne – bracciole zrazy wołowe z wyciętej bitki zrazowa górna marki Sokołów z wykorzystaniem  przynajmniej jednego z produktów marki Makro (Grana Padano i/lub śmietana 36 %  Makro Chef), użyciem innych dowolnych produktów dostarczonych przez organizatora lub innych sponsorów.

Gwiazdy były oceniane przez jury degustacyjne VIP w składzie: Marcin Mączyński – Sekretarz Generalny Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Grzegorz Możdżonek – przedstawiciel sponsora strategicznego marki Makro, Vito Convertino – przedstawiciel sponsora głównego marki Donna Elisa, Krzysztof Remiszewski – przedstawiciel sponsora głównego marki Sokołów, Joaanna Sobczyk – przedstawiciel sponsora  głównego marki Winterhalter oraz Ulana Wikowska przedstawiciel sponsora Złotego marki MOWI.  Profesjonalne jury techniczne VIP reprezentowali Dariusz Ratuszniak, Michał Pomaski i Jakub Steuermark.

W trakcie konkursu odbyło się show kulinarne, podczas którego jurorzy degustacyjni Robert Sowa, Teofilos Vafidis, Marcin Budynek i Janusz Profus przygotowali „pod okiem” organizatora Giancarlo Russo  danie włoskie „penne ala vodka”. Wykorzystali makaron Donna Elisa i łososia supreme MOWI, flambirując znanym trunkiem od sponsora. Wydarzenie to wzbudziło ogromne zainteresowanie wśród publiczności.

Sponsorem strategicznym była firma Makro. Sponsorami głównymi były firmy: Donna Elisa, Winterhalter, Sokołów oraz RM Gastro – partner techniczny. Talerze konkursowe użyczyła firma Lubiana. Marynarki i zapaski konkursowe uszyła firma ChemaN.

Sponsorami konkursu byli: Makro, RM Gastro, Donna Elisa, Sokołów, Winterhalter,  ChemaN, MOWI ,Heinzelmann, Bonduelle, Muszynianka, Cordano Group  i Marchesi De Cordano, Stock Prosseco i  Carpano,Dora Metal, Lubiana, Panesco, Octim, Gastronomiczna Grupa Zakupowa  i Platforma Horeca, Japońskie noże.pl, Fanex, Frutis, Janex ,Inter Europol, Rejk, Peroni, Dilmah, Saquella, Monini, Wimal Kapitan Pirat, Gastro Awaria, Hotel Fabryka Wełny, J&J Usługi reklamowe Zbigniew Jurewicz.

Źródło: Arte Culinaria Italiana

XVII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana” za nami (fotorelacja)

XVII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana” za nami (fotorelacja)

XVII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana” odbył się 16 marca 2024 roku w hotelu Hotelu Robert’s Port Lake Resort & SPA**** w Mikołajkach, który był współorganizatorem tegorocznej edycji wydarzenia. Honorowy Patronat nad konkursem objęli Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego Marcina Kuchcińskiego, Burmistrz Miasta Mikołajki Piotra Jakubowskiego oraz Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego. Organizatorem i pomysłodawcą „Arte Culinaria Italiana” jest znany szef kuchni Giancarlo Russo.

Patronat merytoryczny nad konkursem objęły: Associazione Italiana Cuochi, Italian Association of Chefs Poland, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Stowarzyszenie Euro Touqes Polska oraz Greckie Stowarzyszenie Kucharzy Poland Branch Office.

Uczestników konkursu dla profesjonalistów oceniało jury degustacyjne w składzie: Krzysztof Szulborski – przewodniczący jury, Joanna Ochniak, Robert Sowa, Teofilos Vafidis, Marcin Budynek, Janusz Profus, Marcin Soból, Krzysztof Gawlik i Jakub Kowalczyk. W jury profesjonalnym technicznym zasiedli: Andrzej Ławniczak, Patryk Kotarba, Dariusz Sienicki i Tomasz Koprowski. Koordynatorami konkursu byli: Salvatore Bascer, Adam Reluga, Arkadiusz Stefański, Jacek Schliske i Angelo Russo.

W konkursie wzięło udział 12 profesjonalnych ekip z całej Polski. Zadaniem kucharzy było przygotowanie w ciągu 120 minut dwóch potraw. Pierwsze danie – makaron marki Donna Elisa z wykorzystaniem łososia supreme marki MOWI, drugie danie mięsne – rolada wołowa z kulki wołowej zrazowa górna marki Sokołów, z wykorzystaniem przynajmniej jednego z produktów marki Makro (pieprz zielony marynowany oraz passata BIO Makro Chef) oraz innych dowolnych produktów,  zachowując zasady kulinarne obowiązujące w kuchni włoskiej.

Konkurs Arte Culinaria Italiana 2024 wygrała ekipa Lemon Resort & SPA Restauracja Lemon- Gródek nad Dunajcem – Klaudiusz Gromala i Dominik Lorek, przygotowując zwycięskie dania: makaron pappardelle z opalanym łososiem oraz roladę wołową z sosem demi glace z zielonym pieprzem, surówką z fenkuła i kalafiorem romanesco.

Drugie miejsce zajęła ekipa z Fabryka Wełny Hotel &SPA Restauracja Przędzalnia – Pabianice – Piotr Dzikowski  i Paweł Stępniak, przygotowując kremowe spaghetti chitarra z łososiem i gorgonzolą oraz roladę wołową w stylu włoskim z suszonymi pomidorami i szynką parmeńską.

Na trzecim miejscu uplasowali się Paweł Kucharski i Kamil Kowal z Restauracji Mamma Mia w Karpaczu, prezentując spaghetti chitarra z atramentem kałamarnicy w emulsji maślano-ostrygowej ze smażonym łososiem i orzechami oraz roladę wołową z espumą ziemniaczaną, truflą i salatką z wędzonego węgorza z jabłkiem, gorczycą i piklowanym burakiem.

Konkurs miał charakter otwarty dla zwiedzających, którzy licznie przybyli, aby obserwować zmagania kucharzy lub też spotkać znane postaci ze świata kultury czy telewizji. W ramach „Arte Culinaria Italiana” odbył się także konkurs dla gwiazd, które miały okazję sprawdzić się w roli kucharzy. W tym roku mieliśmy okazję podziwiać kulinarne popisy Izabeli Trojanowskiej, Łukasza Drapały, Eweliny Lochman, Anny Koprowskiej (Kowalczyk), Aleksandry Kostki, Katarzyny Węsierskiej, Julii Wróblewskiej, Antka Smykiewicza i Rafała Iwaniuka. Wśród gwiazd triumfował piosenkarz Antek Smykiewicz, drugie miejsce zajęła miss Polski 1996 Anna Koprowska (Kowalczyk), zaś trzecie miejsce wygrała dziennikarka i prezenterka telewizyjna Aleksandra Kostka.

Gwiazdy przygotowywały do oceny jury dwa autorskie dania w czasie regulaminowym 120 minut, przygotowując makaron marki Donna Elisa z wykorzystaniem łososia Supreme marki MOWI oraz drugie danie mięsne – bracciole zrazy wołowe z wyciętej bitki zrazowa górna marki Sokołów z wykorzystaniem  przynajmniej jednego z produktów marki Makro (Grana Padano i/lub śmietana 36 %  Makro Chef), użyciem innych dowolnych produktów dostarczonych przez organizatora lub innych sponsorów.

Gwiazdy były oceniane przez jury degustacyjne VIP w składzie: Marcin Mączyński – Sekretarz Generalny Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Grzegorz Możdżonek – przedstawiciel sponsora strategicznego marki Makro, Vito Convertino – przedstawiciel sponsora głównego marki Donna Elisa, Krzysztof Remiszewski – przedstawiciel sponsora głównego marki Sokołów, Joaanna Sobczyk – przedstawiciel sponsora  głównego marki Winterhalter oraz Ulana Wikowska przedstawiciel sponsora Złotego marki MOWI.  Profesjonalne jury techniczne VIP reprezentowali Dariusz Ratuszniak, Michał Pomaski i Jakub Steuermark.

W trakcie konkursu odbyło się show kulinarne, podczas którego jurorzy degustacyjni Robert Sowa, Teofilos Vafidis, Marcin Budynek i Janusz Profus przygotowali „pod okiem” organizatora Giancarlo Russo  danie włoskie „penne ala vodka”. Wykorzystali makaron Donna Elisa i łososia supreme MOWI, flambirując znanym trunkiem od sponsora. Wydarzenie to wzbudziło ogromne zainteresowanie wśród publiczności.

Sponsorem strategicznym była firma Makro. Sponsorami głównymi były firmy: Donna Elisa, Winterhalter, Sokołów oraz RM Gastro – partner techniczny. Talerze konkursowe użyczyła firma Lubiana. Marynarki i zapaski konkursowe uszyła firma ChemaN.

Sponsorami konkursu byli: Makro, RM Gastro, Donna Elisa, Sokołów, Winterhalter,  ChemaN, MOWI ,Heinzelmann, Bonduelle, Muszynianka, Cordano Group  i Marchesi De Cordano, Stock Prosseco i  Carpano,Dora Metal, Lubiana, Panesco, Octim, Gastronomiczna Grupa Zakupowa  i Platforma Horeca, Japońskie noże.pl, Fanex, Frutis, Janex ,Inter Europol, Rejk, Peroni, Dilmah, Saquella, Monini, Wimal Kapitan Pirat, Gastro Awaria, Hotel Fabryka Wełny, J&J Usługi reklamowe Zbigniew Jurewicz.

Źródło: Arte Culinaria Italiana

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

7. edycja warsztatów kulinarnych Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

GASTROTARGI SMAKKi zamieszają w branży HoReCa

Winterhalter wspomina 75 lat historii sukcesów firmy

Otwarcie FOOD CONTENT STUDIO. Fotorelacja

Stwory morskie Wojciecha Harapkiewicza. Szkolenie dla profesjonalistów

I Mistrzostwa Polski Szkół Gastronomicznych

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.