...

Aktualności

Hiszpania na talerzu. Warszawska restauracja Bilbao zaprezentowała swoje nowe menu

Hiszpania na talerzu. Warszawska restauracja Bilbao zaprezentowała swoje nowe menu

Bilbao, restauracja zlokalizowana przy ulicy Koszykowej w Warszawie, od ponad roku przybliża mieszkańcom stolicy kuchnię hiszpańską – w szczególności pochodzącą z północnej części Półwyspu Iberyjskiego. W swojej karcie, szef kuchni Paweł Perkowski przygotował szereg propozycji, które pozwolą przenieść się w prawdziwą, kulinarną podróż.

Hiszpańska Restauracja Bilbao – to miejsce z atlantycką hiszpańską kuchnią, winem i koktajlami. Jako jedyne w Polsce posiada pintxos bar z tradycyjnymi baskijskimi przekąskami na bagietce lub w formie szaszłyków.

– Kuchnia hiszpańska – choć swoją popularnością w Polsce nie prześciga jeszcze włoskiej czy azjatyckiej – każdego dnia powiększa grono zwolenników. Świetnie widać to w naszej restauracji. Smaki i kultura Hiszpanii inspirują nas każdego dnia, co odwzorowujemy na talerzach oraz w atmosferze lokalu. Nie mam wątpliwości, że nowe pozycje w menu pozwolą wszystkich gościom poczuć autentyczny klimat Hiszpanii – przekonuje Paweł Perkowski, Szef Kuchni Restauracji Bilbao.

Fani owoców morza oraz mięsa będą zadowoleni

Wśród nowości restauracji Bilbao znalazły się dania nawiązujące do tradycyjnych smaków Hiszpanii, w tym także jej północnej części, nazywanej kolebką całej hiszpańskiej gastronomii. Z uwagi na swoje położenie geograficzne, w tym regionie ogromne znaczenie odgrywają produkty pochodzące z Oceanu Atlantyckiego – co wyraźnie widać w zaproponowanym menu.

Zupełną nowością w ofercie przystawek i tapasów jest carpaccio de pulpa, czyli gotowana ośmiornica podawana z musem z guacamole i musem paprykowym z chipsami z ziemniaków. Na dania główne, szef kuchni Paweł Perkowski serwuje bacalao con salsa romesco – atlantyckiego dorsza z patelni wraz z musem dyniowym oraz surf&turf, czyli steka z sezonowanego rostbefu w towarzystwie krewetek oraz muli. W menu pojawił się także czarny makaron tagliolini z owocami morza, a także niespotykany nigdzie indziej burger z ośmiornicą. Na specjalne życzenie gości, w ofercie swoje miejsce znalazła także klasyczna hiszpańska paella z kalmarami, mulami oraz krewetkami.

W karcie niezmiennie znajdują się także uwielbiane klasyczne dania główne i tapasy jak m.in. smażone kalmary, klopsiki wieprzowo-jagnięce, krokiety z kalafiora, krewetki, mule czy szeroki wybór wędlin i serów. Nie brakuje też deserów z sernikiem baskijskim na czele – zgodnie z lokalną tradycją lekko spalonym na bokach i z góry. Na uwagę zasługuje również karta win, w której znajdują się wyłącznie wyselekcjonowane, hiszpańskie pozycje.

Źródło: Good One PR

Hiszpania na talerzu. Warszawska restauracja Bilbao zaprezentowała swoje nowe menu

Hiszpania na talerzu. Warszawska restauracja Bilbao zaprezentowała swoje nowe menu

Bilbao, restauracja zlokalizowana przy ulicy Koszykowej w Warszawie, od ponad roku przybliża mieszkańcom stolicy kuchnię hiszpańską – w szczególności pochodzącą z północnej części Półwyspu Iberyjskiego. W swojej karcie, szef kuchni Paweł Perkowski przygotował szereg propozycji, które pozwolą przenieść się w prawdziwą, kulinarną podróż.

Hiszpańska Restauracja Bilbao – to miejsce z atlantycką hiszpańską kuchnią, winem i koktajlami. Jako jedyne w Polsce posiada pintxos bar z tradycyjnymi baskijskimi przekąskami na bagietce lub w formie szaszłyków.

– Kuchnia hiszpańska – choć swoją popularnością w Polsce nie prześciga jeszcze włoskiej czy azjatyckiej – każdego dnia powiększa grono zwolenników. Świetnie widać to w naszej restauracji. Smaki i kultura Hiszpanii inspirują nas każdego dnia, co odwzorowujemy na talerzach oraz w atmosferze lokalu. Nie mam wątpliwości, że nowe pozycje w menu pozwolą wszystkich gościom poczuć autentyczny klimat Hiszpanii – przekonuje Paweł Perkowski, Szef Kuchni Restauracji Bilbao.

Fani owoców morza oraz mięsa będą zadowoleni

Wśród nowości restauracji Bilbao znalazły się dania nawiązujące do tradycyjnych smaków Hiszpanii, w tym także jej północnej części, nazywanej kolebką całej hiszpańskiej gastronomii. Z uwagi na swoje położenie geograficzne, w tym regionie ogromne znaczenie odgrywają produkty pochodzące z Oceanu Atlantyckiego – co wyraźnie widać w zaproponowanym menu.

Zupełną nowością w ofercie przystawek i tapasów jest carpaccio de pulpa, czyli gotowana ośmiornica podawana z musem z guacamole i musem paprykowym z chipsami z ziemniaków. Na dania główne, szef kuchni Paweł Perkowski serwuje bacalao con salsa romesco – atlantyckiego dorsza z patelni wraz z musem dyniowym oraz surf&turf, czyli steka z sezonowanego rostbefu w towarzystwie krewetek oraz muli. W menu pojawił się także czarny makaron tagliolini z owocami morza, a także niespotykany nigdzie indziej burger z ośmiornicą. Na specjalne życzenie gości, w ofercie swoje miejsce znalazła także klasyczna hiszpańska paella z kalmarami, mulami oraz krewetkami.

W karcie niezmiennie znajdują się także uwielbiane klasyczne dania główne i tapasy jak m.in. smażone kalmary, klopsiki wieprzowo-jagnięce, krokiety z kalafiora, krewetki, mule czy szeroki wybór wędlin i serów. Nie brakuje też deserów z sernikiem baskijskim na czele – zgodnie z lokalną tradycją lekko spalonym na bokach i z góry. Na uwagę zasługuje również karta win, w której znajdują się wyłącznie wyselekcjonowane, hiszpańskie pozycje.

Źródło: Good One PR

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów 2023. Zapisz się!

ConnectedCooking od Rational: W ten sposób możesz w pełni wykorzystać potencjał swojej kuchni

Wielokrotnie nagradzane bezpłatne szkolenie Tork VR CleanHands jest teraz jeszcze łatwiej dostępne dla użytkowników

Sushi Master Class 2023 w kolejnych miastach Polski

Festiwal Kuchni Międzynarodowej już 17 kwietnia!

Pierwsza polska edycja konkursu Lady Amarena rozstrzygnięta!

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.