Aktualności

Hiszpania na talerzu. Warszawska restauracja Bilbao zaprezentowała swoje nowe menu

Hiszpania na talerzu. Warszawska restauracja Bilbao zaprezentowała swoje nowe menu

Bilbao, restauracja zlokalizowana przy ulicy Koszykowej w Warszawie, od ponad roku przybliża mieszkańcom stolicy kuchnię hiszpańską – w szczególności pochodzącą z północnej części Półwyspu Iberyjskiego. W swojej karcie, szef kuchni Paweł Perkowski przygotował szereg propozycji, które pozwolą przenieść się w prawdziwą, kulinarną podróż.

Hiszpańska Restauracja Bilbao – to miejsce z atlantycką hiszpańską kuchnią, winem i koktajlami. Jako jedyne w Polsce posiada pintxos bar z tradycyjnymi baskijskimi przekąskami na bagietce lub w formie szaszłyków.

– Kuchnia hiszpańska – choć swoją popularnością w Polsce nie prześciga jeszcze włoskiej czy azjatyckiej – każdego dnia powiększa grono zwolenników. Świetnie widać to w naszej restauracji. Smaki i kultura Hiszpanii inspirują nas każdego dnia, co odwzorowujemy na talerzach oraz w atmosferze lokalu. Nie mam wątpliwości, że nowe pozycje w menu pozwolą wszystkich gościom poczuć autentyczny klimat Hiszpanii – przekonuje Paweł Perkowski, Szef Kuchni Restauracji Bilbao.

Fani owoców morza oraz mięsa będą zadowoleni

Wśród nowości restauracji Bilbao znalazły się dania nawiązujące do tradycyjnych smaków Hiszpanii, w tym także jej północnej części, nazywanej kolebką całej hiszpańskiej gastronomii. Z uwagi na swoje położenie geograficzne, w tym regionie ogromne znaczenie odgrywają produkty pochodzące z Oceanu Atlantyckiego – co wyraźnie widać w zaproponowanym menu.

Zupełną nowością w ofercie przystawek i tapasów jest carpaccio de pulpa, czyli gotowana ośmiornica podawana z musem z guacamole i musem paprykowym z chipsami z ziemniaków. Na dania główne, szef kuchni Paweł Perkowski serwuje bacalao con salsa romesco – atlantyckiego dorsza z patelni wraz z musem dyniowym oraz surf&turf, czyli steka z sezonowanego rostbefu w towarzystwie krewetek oraz muli. W menu pojawił się także czarny makaron tagliolini z owocami morza, a także niespotykany nigdzie indziej burger z ośmiornicą. Na specjalne życzenie gości, w ofercie swoje miejsce znalazła także klasyczna hiszpańska paella z kalmarami, mulami oraz krewetkami.

W karcie niezmiennie znajdują się także uwielbiane klasyczne dania główne i tapasy jak m.in. smażone kalmary, klopsiki wieprzowo-jagnięce, krokiety z kalafiora, krewetki, mule czy szeroki wybór wędlin i serów. Nie brakuje też deserów z sernikiem baskijskim na czele – zgodnie z lokalną tradycją lekko spalonym na bokach i z góry. Na uwagę zasługuje również karta win, w której znajdują się wyłącznie wyselekcjonowane, hiszpańskie pozycje.

Źródło: Good One PR

Hiszpania na talerzu. Warszawska restauracja Bilbao zaprezentowała swoje nowe menu

Hiszpania na talerzu. Warszawska restauracja Bilbao zaprezentowała swoje nowe menu

Bilbao, restauracja zlokalizowana przy ulicy Koszykowej w Warszawie, od ponad roku przybliża mieszkańcom stolicy kuchnię hiszpańską – w szczególności pochodzącą z północnej części Półwyspu Iberyjskiego. W swojej karcie, szef kuchni Paweł Perkowski przygotował szereg propozycji, które pozwolą przenieść się w prawdziwą, kulinarną podróż.

Hiszpańska Restauracja Bilbao – to miejsce z atlantycką hiszpańską kuchnią, winem i koktajlami. Jako jedyne w Polsce posiada pintxos bar z tradycyjnymi baskijskimi przekąskami na bagietce lub w formie szaszłyków.

– Kuchnia hiszpańska – choć swoją popularnością w Polsce nie prześciga jeszcze włoskiej czy azjatyckiej – każdego dnia powiększa grono zwolenników. Świetnie widać to w naszej restauracji. Smaki i kultura Hiszpanii inspirują nas każdego dnia, co odwzorowujemy na talerzach oraz w atmosferze lokalu. Nie mam wątpliwości, że nowe pozycje w menu pozwolą wszystkich gościom poczuć autentyczny klimat Hiszpanii – przekonuje Paweł Perkowski, Szef Kuchni Restauracji Bilbao.

Fani owoców morza oraz mięsa będą zadowoleni

Wśród nowości restauracji Bilbao znalazły się dania nawiązujące do tradycyjnych smaków Hiszpanii, w tym także jej północnej części, nazywanej kolebką całej hiszpańskiej gastronomii. Z uwagi na swoje położenie geograficzne, w tym regionie ogromne znaczenie odgrywają produkty pochodzące z Oceanu Atlantyckiego – co wyraźnie widać w zaproponowanym menu.

Zupełną nowością w ofercie przystawek i tapasów jest carpaccio de pulpa, czyli gotowana ośmiornica podawana z musem z guacamole i musem paprykowym z chipsami z ziemniaków. Na dania główne, szef kuchni Paweł Perkowski serwuje bacalao con salsa romesco – atlantyckiego dorsza z patelni wraz z musem dyniowym oraz surf&turf, czyli steka z sezonowanego rostbefu w towarzystwie krewetek oraz muli. W menu pojawił się także czarny makaron tagliolini z owocami morza, a także niespotykany nigdzie indziej burger z ośmiornicą. Na specjalne życzenie gości, w ofercie swoje miejsce znalazła także klasyczna hiszpańska paella z kalmarami, mulami oraz krewetkami.

W karcie niezmiennie znajdują się także uwielbiane klasyczne dania główne i tapasy jak m.in. smażone kalmary, klopsiki wieprzowo-jagnięce, krokiety z kalafiora, krewetki, mule czy szeroki wybór wędlin i serów. Nie brakuje też deserów z sernikiem baskijskim na czele – zgodnie z lokalną tradycją lekko spalonym na bokach i z góry. Na uwagę zasługuje również karta win, w której znajdują się wyłącznie wyselekcjonowane, hiszpańskie pozycje.

Źródło: Good One PR

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Wielki powrót konkursu Wielkopolski Kucharz Roku 2022!

Posmakuj Kraków! Nowy przewodnik po kulinarnej mapie miasta!

Nowa fabryka i 50 tysięcy iVario: Rational Wittenheim SAS celebruje sukces

25 lat Winterhalter Polska. Podziękowania i fotorelacja

Otwarcie nowego Wine Garden w Ilonn Hotel!

Zamów z ZiO