...

Aktualności

Wielki powrót konkursu Wielkopolski Kucharz Roku 2022!

Wielki powrót konkursu Wielkopolski Kucharz Roku 2022!

Po dwuletniej przerwie zostanie zorganizowana VII edycja konkursu kulinarnego Wielkopolski Kucharz Roku. Konkurs im. Rafała Jelewskiego. Wydarzenie odbędzie się 8 czerwca br. w malowniczym majątku Ostoja Chobienice k. Zbąszyna.

Organizatorami spotkania są Kapituła Konkursu w składzie Joanna Ochniak, Dominik Brodziak, Barbara Surma i Tomasz Purol oraz firma FPMS – Doradztwo Unijne Joanna Ochniak. Celem Konkursu jest odkrywanie, poznanie i zaprezentowanie kulinarnych tradycji Wielkopolski w jej współczesnej aranżacji, zgodnej z obowiązującymi światowymi trendami, jak również stworzenie okazji do spotkania kucharzy, wymiany poglądów i porównania profesjonalnych umiejętności. Zwycięzca konkursu otrzyma nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2022.

W konkursie mogą uczestniczyć kucharze z dowolnych zakładów gastronomicznych, zarówno hotelarskich jak i pojedynczych restauracji z całej Wielkopolski oraz kucharze urodzeni w Wielkopolsce, a pracujący w zakładach gastronomicznych w kraju i za granicą. Spośród nadesłanych zgłoszeń komisja wyłoniła sześcioro pretendentów do tytułu Wielkopolskiego Kucharza Roku 2022 i występ w finale Kulinarnego Pucharu Polski zawalczą:

  • Dominik Świątecki (City Park Hotel & Residence Restauracja Cucina, Poznań),
  • Jakub Żymelski (Hotel & Restauracja Antonińska, Leszno),
  • Przemysław Szwak (Restauracja RETRO, Oborniki Śląskie,
  • Paweł Kubera (Restauracja Podanie, Poznań),
  • Bartosz Zajdel (Restauracja Loft, Gostyń),
  • Adam Lelewer (Ostoja Chobienice).

Zadaniem konkursowym będzie przygotowanie potrawy w formie dania głównego (siedem porcji o gramaturze w przedziale 160–180 g)  oraz sałatki (cztery porcje). Obowiązkowymi składnikami dania głównego są: pstrąg patroszony oraz jesiotr filet z Gospodarstwa Rybackiego Zielenica, olej z Manufaktury Łagowski (do wyboru smaki: porowy, wędzone warzywa, suszone pomidory lub czosnek i szpinak). Do sałatki należy użyć jabłka oraz pepitki z czerwonej soczewicy i marchewki marki Bonduelle. Pozostałe składniki są w gestii uczestnika.

Prace konkursowe oceniać będzie profesjonalne jury, które w ramach nagrody „Gra o staż” zaproszą wybranego przez siebie zawodnika na staż do swojej kuchni. Po raz drugi w historii konkursu jurorzy zostaną poproszeni o zapoznanie się, podpisanie i przestrzeganie Kodeksu Etycznego Jurora Konkursu Kulinarnego. Na zawodników czekać będzie jeszcze wiele atrakcyjnych nagród finansowych i rzeczowych ufundowanych przez sponsorów, Dyplom oraz Puchar Wielkopolskiego Kucharza Rok 2022 uhonorowany przez Prezydenta Miasta Poznania pana Jacka Jaśkowiaka oraz dwutygodniowy staż w kuchni pięciogwiazdkowego hotelu Heron Live w Gródku nad Dunajcem.

Konkurs Wielkopolski Kucharz Roku to nie tylko podpatrywanie rywalizacji konkursowej zawodników, ale prawdziwy Festiwal Smaku. Wstęp jest wolny dla wszystkich przedstawicieli branży. Wydarzenie poprowadzi niezawodny duet: Marta Klepka i Tomasz Purol. Pełen emocji i przepełniony historią kuchni i smakami dzień zakończy „Motylkowa gala”, podczas której poznamy laureatów konkursu, oddamy cześć pamięci patronowi Rafałowi Jelewskiemu oraz ponownie przystąpimy do degustacji, tym razem potraw przygotowanych przez zespół wybitnych szefów kuchni z Poznania pod egidą Dominika Brodziaka.

Wielki powrót konkursu Wielkopolski Kucharz Roku 2022!

Wielki powrót konkursu Wielkopolski Kucharz Roku 2022!

Po dwuletniej przerwie zostanie zorganizowana VII edycja konkursu kulinarnego Wielkopolski Kucharz Roku. Konkurs im. Rafała Jelewskiego. Wydarzenie odbędzie się 8 czerwca br. w malowniczym majątku Ostoja Chobienice k. Zbąszyna.

Organizatorami spotkania są Kapituła Konkursu w składzie Joanna Ochniak, Dominik Brodziak, Barbara Surma i Tomasz Purol oraz firma FPMS – Doradztwo Unijne Joanna Ochniak. Celem Konkursu jest odkrywanie, poznanie i zaprezentowanie kulinarnych tradycji Wielkopolski w jej współczesnej aranżacji, zgodnej z obowiązującymi światowymi trendami, jak również stworzenie okazji do spotkania kucharzy, wymiany poglądów i porównania profesjonalnych umiejętności. Zwycięzca konkursu otrzyma nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2022.

W konkursie mogą uczestniczyć kucharze z dowolnych zakładów gastronomicznych, zarówno hotelarskich jak i pojedynczych restauracji z całej Wielkopolski oraz kucharze urodzeni w Wielkopolsce, a pracujący w zakładach gastronomicznych w kraju i za granicą. Spośród nadesłanych zgłoszeń komisja wyłoniła sześcioro pretendentów do tytułu Wielkopolskiego Kucharza Roku 2022 i występ w finale Kulinarnego Pucharu Polski zawalczą:

  • Dominik Świątecki (City Park Hotel & Residence Restauracja Cucina, Poznań),
  • Jakub Żymelski (Hotel & Restauracja Antonińska, Leszno),
  • Przemysław Szwak (Restauracja RETRO, Oborniki Śląskie,
  • Paweł Kubera (Restauracja Podanie, Poznań),
  • Bartosz Zajdel (Restauracja Loft, Gostyń),
  • Adam Lelewer (Ostoja Chobienice).

Zadaniem konkursowym będzie przygotowanie potrawy w formie dania głównego (siedem porcji o gramaturze w przedziale 160–180 g)  oraz sałatki (cztery porcje). Obowiązkowymi składnikami dania głównego są: pstrąg patroszony oraz jesiotr filet z Gospodarstwa Rybackiego Zielenica, olej z Manufaktury Łagowski (do wyboru smaki: porowy, wędzone warzywa, suszone pomidory lub czosnek i szpinak). Do sałatki należy użyć jabłka oraz pepitki z czerwonej soczewicy i marchewki marki Bonduelle. Pozostałe składniki są w gestii uczestnika.

Prace konkursowe oceniać będzie profesjonalne jury, które w ramach nagrody „Gra o staż” zaproszą wybranego przez siebie zawodnika na staż do swojej kuchni. Po raz drugi w historii konkursu jurorzy zostaną poproszeni o zapoznanie się, podpisanie i przestrzeganie Kodeksu Etycznego Jurora Konkursu Kulinarnego. Na zawodników czekać będzie jeszcze wiele atrakcyjnych nagród finansowych i rzeczowych ufundowanych przez sponsorów, Dyplom oraz Puchar Wielkopolskiego Kucharza Rok 2022 uhonorowany przez Prezydenta Miasta Poznania pana Jacka Jaśkowiaka oraz dwutygodniowy staż w kuchni pięciogwiazdkowego hotelu Heron Live w Gródku nad Dunajcem.

Konkurs Wielkopolski Kucharz Roku to nie tylko podpatrywanie rywalizacji konkursowej zawodników, ale prawdziwy Festiwal Smaku. Wstęp jest wolny dla wszystkich przedstawicieli branży. Wydarzenie poprowadzi niezawodny duet: Marta Klepka i Tomasz Purol. Pełen emocji i przepełniony historią kuchni i smakami dzień zakończy „Motylkowa gala”, podczas której poznamy laureatów konkursu, oddamy cześć pamięci patronowi Rafałowi Jelewskiemu oraz ponownie przystąpimy do degustacji, tym razem potraw przygotowanych przez zespół wybitnych szefów kuchni z Poznania pod egidą Dominika Brodziaka.

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

MADE FOR Restaurant – NEW GENERATION

Mistrzostwa Polski Koktajli Bezalkoholowych po raz pierwszy

„SOS dla branży gastro” – 15 TIPS

Dinner in the Sky. Kolacja Ponad Szczytami Gór w Hotelu Seidorf

Restauracja Focaccia zaprasza na Walentynki 2024. Romantyczną kolację zaserwuje sam szef kuchni

Znamy zwycięzców konkursu Czas na rybę!

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.