Po dwuletniej przerwie zostanie zorganizowana VII edycja konkursu kulinarnego Wielkopolski Kucharz Roku. Konkurs im. Rafała Jelewskiego. Wydarzenie odbędzie się 8 czerwca br. w malowniczym majątku Ostoja Chobienice k. Zbąszyna.
Organizatorami spotkania są Kapituła Konkursu w składzie Joanna Ochniak, Dominik Brodziak, Barbara Surma i Tomasz Purol oraz firma FPMS – Doradztwo Unijne Joanna Ochniak. Celem Konkursu jest odkrywanie, poznanie i zaprezentowanie kulinarnych tradycji Wielkopolski w jej współczesnej aranżacji, zgodnej z obowiązującymi światowymi trendami, jak również stworzenie okazji do spotkania kucharzy, wymiany poglądów i porównania profesjonalnych umiejętności. Zwycięzca konkursu otrzyma nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2022.
W konkursie mogą uczestniczyć kucharze z dowolnych zakładów gastronomicznych, zarówno hotelarskich jak i pojedynczych restauracji z całej Wielkopolski oraz kucharze urodzeni w Wielkopolsce, a pracujący w zakładach gastronomicznych w kraju i za granicą. Spośród nadesłanych zgłoszeń komisja wyłoniła sześcioro pretendentów do tytułu Wielkopolskiego Kucharza Roku 2022 i występ w finale Kulinarnego Pucharu Polski zawalczą:
- Dominik Świątecki (City Park Hotel & Residence Restauracja Cucina, Poznań),
- Jakub Żymelski (Hotel & Restauracja Antonińska, Leszno),
- Przemysław Szwak (Restauracja RETRO, Oborniki Śląskie,
- Paweł Kubera (Restauracja Podanie, Poznań),
- Bartosz Zajdel (Restauracja Loft, Gostyń),
- Adam Lelewer (Ostoja Chobienice).
Zadaniem konkursowym będzie przygotowanie potrawy w formie dania głównego (siedem porcji o gramaturze w przedziale 160–180 g) oraz sałatki (cztery porcje). Obowiązkowymi składnikami dania głównego są: pstrąg patroszony oraz jesiotr filet z Gospodarstwa Rybackiego Zielenica, olej z Manufaktury Łagowski (do wyboru smaki: porowy, wędzone warzywa, suszone pomidory lub czosnek i szpinak). Do sałatki należy użyć jabłka oraz pepitki z czerwonej soczewicy i marchewki marki Bonduelle. Pozostałe składniki są w gestii uczestnika.
Prace konkursowe oceniać będzie profesjonalne jury, które w ramach nagrody „Gra o staż” zaproszą wybranego przez siebie zawodnika na staż do swojej kuchni. Po raz drugi w historii konkursu jurorzy zostaną poproszeni o zapoznanie się, podpisanie i przestrzeganie Kodeksu Etycznego Jurora Konkursu Kulinarnego. Na zawodników czekać będzie jeszcze wiele atrakcyjnych nagród finansowych i rzeczowych ufundowanych przez sponsorów, Dyplom oraz Puchar Wielkopolskiego Kucharza Rok 2022 uhonorowany przez Prezydenta Miasta Poznania pana Jacka Jaśkowiaka oraz dwutygodniowy staż w kuchni pięciogwiazdkowego hotelu Heron Live w Gródku nad Dunajcem.
Konkurs Wielkopolski Kucharz Roku to nie tylko podpatrywanie rywalizacji konkursowej zawodników, ale prawdziwy Festiwal Smaku. Wstęp jest wolny dla wszystkich przedstawicieli branży. Wydarzenie poprowadzi niezawodny duet: Marta Klepka i Tomasz Purol. Pełen emocji i przepełniony historią kuchni i smakami dzień zakończy „Motylkowa gala”, podczas której poznamy laureatów konkursu, oddamy cześć pamięci patronowi Rafałowi Jelewskiemu oraz ponownie przystąpimy do degustacji, tym razem potraw przygotowanych przez zespół wybitnych szefów kuchni z Poznania pod egidą Dominika Brodziaka.