Aktualności

Rafał Koziorzemski zwycięzcą międzynarodowego konkursu kulinarnego Transgourmet – Chefs en Or 2023!

Rafał Koziorzemski zwycięzcą międzynarodowego konkursu kulinarnego Transgourmet – Chefs en Or 2023!

Wiedza, kreatywność, doskonała organizacja pracy i umiejętność optymalnego wykorzystania produktów – tymi cechami musieli wykazać się Szefowie Kuchni podczas międzynarodowego konkursu kulinarnego Chefs en Or, który odbył się 31 października w Instytucie Kulinarnym Transgourmet przy hali Selgros Warszawa-Piaseczno. Zmagania uczestników oceniało 13-osobowe jury. Tytuł „Kucharza ze złota” wywalczył reprezentant Polski – Rafał Koziorzemski.

Do rywalizacji przystąpiło siedmiu doświadczonych kucharzy z krajów, w których działa Transgourmet: Stefan Glantschnig (Austria), Jean-Yves Bournot (Francja), Raül Ruíz Ayats (Hiszpania), Florian Neumann (Niemcy), Rafał Koziorzemski (Polska), Alin Vadean (Rumunia) i Christian Oliveira (Szwajcaria). Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu potrawy z wykorzystaniem głównego składnika – kurczaka zagrodowego bio – oraz trzech obowiązkowych produktów ukrytych w black box: grzybów, brokułu i czosnku. Główna trudność wiązała się z tym, że dodatkowe składniki zostały podane do informacji na 15 godzin przed rozpoczęciem finału, a z resztek po daniu głównym uczestnicy musieli dodatkowo przyrządzić amuse bouche.

Pracy Szefów Kuchni przyglądało się 13-osobowe jury złożone z wybitnych ekspertów kulinarnych z krajów biorących udział w konkursie. Sędziowie techniczni zwracali uwagę na ubiór, czystość na stanowisku pracy i racjonalne zużycie surowców – zgodnie z tegorocznym hasłem przewodnim wydarzenia – „Thrifty Masters” („Oszczędni mistrzowie”). Sędziowie degustacyjni oceniali z kolei smak, wygląd i innowacyjność podania potrawy, a także sposób wyróżnienia składnika głównego. Tegoroczną edycję Chefs en Or poprowadzili Hanna Lis – dziennikarka i prezenterka telewizyjna oraz Bartosz Peter – Ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.

– Od początku rywalizacja była bardzo wyrównana i do samego końca nie było wiadomo, kto wygra tegoroczny konkurs. Uczestnicy wykazali się kreatywnością i doskonałą organizacją pracy. Podczas zmagań było widać ich doświadczenie, znajomość bardzo zaawansowanych technik, a także indywidualną tożsamość kulinarną. Cieszę się, że mimo bardzo intensywnego czasu mieliśmy okazję porozmawiać z nimi o inspiracjach, które miały wpływ na przygotowywane dania – mówi Bartosz Peter, Ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.

Na przygotowanie obu potraw w ośmiu porcjach uczestnicy Chefs en Or 2023 mieli 3,5 godziny. Po upływie tego czasu kucharze musieli zaprezentować swoje propozycje przed wymagającymi jurorami i odpowiedzieć na ich pytania. Na tym zakończyła się część konkursowa w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, a o godz. 20:00 wydarzenie przeniosło się do Sali Kolumnowej Bellotto Hotel, gdzie odbyła się uroczysta gala wręczenia nagród.

Zasady konkursu były nieubłagane – mimo bardzo wysokiego poziomu zwycięzca mógł być tylko jeden. Statuetkę Chefs en Or 2023 i główną nagrodę w wysokości 10 tys. euro zdobył Rafał Koziorzemski. Reprezentant Polski zachwycił jury kurczakiem faszerowanym borowikami, z ziemniakami, mizerią w postaci lodów, sosem pieczeniowym i zielonym jabłkiem z koperkiem. Z resztek dania głównego przygotował z kolei amuse bouche w postaci glazurowanej winem Porto wątrobianki z czerwoną porzeczką i dzikim ryżem.  Zwycięzca konkursu nie krył emocji w trakcie przemówienia tuż po odbiorze głównej nagrody.

– Serdecznie dziękuję wszystkim uczestnikom tegorocznej edycji Chefs en Or! Cieszę się, że mogłem reprezentować Polskę i że wygrałem ten konkurs nie tylko dla siebie, ale też dla mojej rodziny. Dziękuję sędziom degustacyjnym i technicznym za piękne oceny, bardzo cieszę się, że to właśnie moje danie wygrało – mówi Rafał Koziorzemski.

Drugie miejsce i 7 tys. euro otrzymał Jean-Yves Bournot z Francji. Na trzecim stopniu podium uplasował się Alin Vadean. Reprezentant Rumunii poza brązową statuetką otrzymał również 5 tys. euro. Chefs en Or to organizowany cyklicznie międzynarodowy konkurs kulinarny dla kucharzy pochodzących z krajów, w których działa Transgourmet. Tegoroczna edycja wydarzenia odbyła się po pandemicznej przerwie, a organizatorem wydarzenia był Transgourmet Polska. W przyszłym roku konkurs odbędzie się w Rumunii.

Źródło: Selgros

Rafał Koziorzemski zwycięzcą międzynarodowego konkursu kulinarnego Transgourmet – Chefs en Or 2023!

Rafał Koziorzemski zwycięzcą międzynarodowego konkursu kulinarnego Transgourmet – Chefs en Or 2023!

Wiedza, kreatywność, doskonała organizacja pracy i umiejętność optymalnego wykorzystania produktów – tymi cechami musieli wykazać się Szefowie Kuchni podczas międzynarodowego konkursu kulinarnego Chefs en Or, który odbył się 31 października w Instytucie Kulinarnym Transgourmet przy hali Selgros Warszawa-Piaseczno. Zmagania uczestników oceniało 13-osobowe jury. Tytuł „Kucharza ze złota” wywalczył reprezentant Polski – Rafał Koziorzemski.

Do rywalizacji przystąpiło siedmiu doświadczonych kucharzy z krajów, w których działa Transgourmet: Stefan Glantschnig (Austria), Jean-Yves Bournot (Francja), Raül Ruíz Ayats (Hiszpania), Florian Neumann (Niemcy), Rafał Koziorzemski (Polska), Alin Vadean (Rumunia) i Christian Oliveira (Szwajcaria). Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu potrawy z wykorzystaniem głównego składnika – kurczaka zagrodowego bio – oraz trzech obowiązkowych produktów ukrytych w black box: grzybów, brokułu i czosnku. Główna trudność wiązała się z tym, że dodatkowe składniki zostały podane do informacji na 15 godzin przed rozpoczęciem finału, a z resztek po daniu głównym uczestnicy musieli dodatkowo przyrządzić amuse bouche.

Pracy Szefów Kuchni przyglądało się 13-osobowe jury złożone z wybitnych ekspertów kulinarnych z krajów biorących udział w konkursie. Sędziowie techniczni zwracali uwagę na ubiór, czystość na stanowisku pracy i racjonalne zużycie surowców – zgodnie z tegorocznym hasłem przewodnim wydarzenia – „Thrifty Masters” („Oszczędni mistrzowie”). Sędziowie degustacyjni oceniali z kolei smak, wygląd i innowacyjność podania potrawy, a także sposób wyróżnienia składnika głównego. Tegoroczną edycję Chefs en Or poprowadzili Hanna Lis – dziennikarka i prezenterka telewizyjna oraz Bartosz Peter – Ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.

– Od początku rywalizacja była bardzo wyrównana i do samego końca nie było wiadomo, kto wygra tegoroczny konkurs. Uczestnicy wykazali się kreatywnością i doskonałą organizacją pracy. Podczas zmagań było widać ich doświadczenie, znajomość bardzo zaawansowanych technik, a także indywidualną tożsamość kulinarną. Cieszę się, że mimo bardzo intensywnego czasu mieliśmy okazję porozmawiać z nimi o inspiracjach, które miały wpływ na przygotowywane dania – mówi Bartosz Peter, Ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.

Na przygotowanie obu potraw w ośmiu porcjach uczestnicy Chefs en Or 2023 mieli 3,5 godziny. Po upływie tego czasu kucharze musieli zaprezentować swoje propozycje przed wymagającymi jurorami i odpowiedzieć na ich pytania. Na tym zakończyła się część konkursowa w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, a o godz. 20:00 wydarzenie przeniosło się do Sali Kolumnowej Bellotto Hotel, gdzie odbyła się uroczysta gala wręczenia nagród.

Zasady konkursu były nieubłagane – mimo bardzo wysokiego poziomu zwycięzca mógł być tylko jeden. Statuetkę Chefs en Or 2023 i główną nagrodę w wysokości 10 tys. euro zdobył Rafał Koziorzemski. Reprezentant Polski zachwycił jury kurczakiem faszerowanym borowikami, z ziemniakami, mizerią w postaci lodów, sosem pieczeniowym i zielonym jabłkiem z koperkiem. Z resztek dania głównego przygotował z kolei amuse bouche w postaci glazurowanej winem Porto wątrobianki z czerwoną porzeczką i dzikim ryżem.  Zwycięzca konkursu nie krył emocji w trakcie przemówienia tuż po odbiorze głównej nagrody.

– Serdecznie dziękuję wszystkim uczestnikom tegorocznej edycji Chefs en Or! Cieszę się, że mogłem reprezentować Polskę i że wygrałem ten konkurs nie tylko dla siebie, ale też dla mojej rodziny. Dziękuję sędziom degustacyjnym i technicznym za piękne oceny, bardzo cieszę się, że to właśnie moje danie wygrało – mówi Rafał Koziorzemski.

Drugie miejsce i 7 tys. euro otrzymał Jean-Yves Bournot z Francji. Na trzecim stopniu podium uplasował się Alin Vadean. Reprezentant Rumunii poza brązową statuetką otrzymał również 5 tys. euro. Chefs en Or to organizowany cyklicznie międzynarodowy konkurs kulinarny dla kucharzy pochodzących z krajów, w których działa Transgourmet. Tegoroczna edycja wydarzenia odbyła się po pandemicznej przerwie, a organizatorem wydarzenia był Transgourmet Polska. W przyszłym roku konkurs odbędzie się w Rumunii.

Źródło: Selgros

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Jerzy Pasikowski przewodniczącym jury III Mistrzostw Polski w Dziczyźnie!

Bocuse d’Or Poland on Tour w poznańskiej odsłonie

W Gliwicach powstaje nowe Centrum Logistyczno-Magazynowego Transgourmet Foodservice

Transport żywności kurierem to usługa. DPD partnerem GASTROTARGÓW SMAKKi 2023

iVario w gastronomii: Produkcja bez kompromisów

KONFERENCJA MADE FOR RESTAURANT. New Generation w Sopocie