Aktualności

Kulinarny Rajd Mistrzów 2023

Kulinarny Rajd Mistrzów 2023

27 września br., w Hotelu Haston City we Wrocławiu, odbył się finał XI edycji OGÓLNOPOLSKIEGO KULINARNEGO RAJDU MISTRZÓW, wydarzenia wpisanego już na trwałe w kalendarz wielu wybitnych szefów kuchni oraz entuzjastów gastronomii w Polsce.

W tegorocznej edycji Konkursu, Kucharze zakwalifikowani do ścisłego finału, w czasie 45 minut przygotowywali i serwowali danie główne z wykorzystaniem polędwicy wołowej, derenia oraz masła. Konkurs tradycyjnie poprowadził Karol Okrasa, a nad poprawnością rywalizacji czuwało profesjonalne, eksperckie jury w składzie: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Marcin Budynek, Giancarlo Russo, Kurt Scheller, Wiesław Bober, Theofilos Vafidis, Wojciech Harapkiewicz, Mateusz Jarosławski, które wyłoniło tegorocznych zwycięzców. Zmagania finalistów Konkursu, a także przygotowywane na żywo dania, można było zobaczyć w miniony piątek w Hotelu Haston City.

– Każdego roku, niezmiennie od 11 lat, grono zaprzyjaźnionych kucharzy, hotelarzy, restauratorów, przyjmuje nasze zaproszenie by spotykać się w Hotelu Haston City we Wrocławiu, podczas Kulinarnego Rajdu Mistrzów. To niezwykłe widowisko kulinarne, pełne smaków, aromatów i niebywałych emocji,  naturalnie i spontanicznie kreują jego uczestnicy oraz zaproszeni goście. To oni, zawodnicy, jury, smakosze, wespół czynią atmosferę i klimat dla zdrowej, poważnej rywalizacji, świadomie kreują przestrzeń do doskonalenia kulinarnego kunsztu i standardów polskiej gastronomii. Uczestnicy Konkursu inspirują siebie nawzajem, przygotowują również młode talenty do świadomej, profesjonalnej pracy w gastronomi. Tutaj mamy wszyscy sporo do zrobienia. Musimy podkreślać, promować właściwe wzorce, a wreszcie uczyć i przekazywać wiedzę młodym pokoleniom. Dlatego do konkursowego spotkania z profesjonalistami, od lat zapraszamy również młodzież z lokalnych szkół gastronomicznych, która jak się okazuje, ambitnie, z niesamowitym zaangażowaniem, szumnie wręcz wypełnia salę, by w doskonałym nastroju przystąpić do rywalizacji w swojej kategorii. A to jest dopiero kulinarny schow… Na temat idei i roli Konkursu dla młodzieży najlepiej powie Ela Lendo, prezes Polskich Hoteli Niezależnych, która zgodziła się włączyć w organizację Wrocławskiego Rajdu Młodych Mistrzów – mówi Przemysław Szatkowski, prezes zarządu i dyrektor generalny Haston City Hotel.

– Wiadomo, że nie mogło być inaczej… W kulturze polskiej gościnności, gastronomia zajmuje zaszczytne, czołowe miejsce. Nie możemy być obojętni, musimy odpowiedzialnie podejść do przyszłości naszej branży, której ogromną część stanowi gastronomia, a jej przyszłością jest nasza młodzież – mówi Elżbieta Lendo prezes Polskie Hotele Niezależne. –  Należy pozwolić rozwijać się młodym i pomóc, aby robili to w sposób ukierunkowany, przemyślany, według najlepszych wzorców. Polskie Hotele Niezależne postawiły sobie za jeden z priorytetów edukację młodzieży, która zdecydowała się podążać za hotelarską pasją. Współpracę w tym zakresie pojęliśmy choćby z warszawską Główną Szkołą Handlową przy organizacji Olimpiady Umiejętności Hotelarskich. Coraz więcej szkół prowadzi z nami rozmowy w zakresie ciekawych projektów edukacyjnych, czy też programów praktyk. Promujemy również młode talenty w naszym autorskim programie „Młody Hotelarz”. Dlatego nie bez powodu, wierząc w ich głęboki sens, razem dyrektorem oraz załogą Hotelu Haston City, organizujemy kolejne, coroczne edycje konkursu kulinarnego dla młodzieży. Docenimy wszystkie szkoły gastronomiczne oraz każdego z uczniów, którzy biorą udział w swojej pierwszej rywalizacji o gastronomiczne podium. W sposób szczególny gratulujemy zwycięzcom zarówno w Ogólnopolskiego Kulinarnego Rajdu Mistrzów jak Wrocławskiego Rajdu Młodych Mistrzów. Podziwiamy Wasz talent i umiejętności kulinarne, a wszystkim uczestnikom tegorocznej rywalizacji życzymy kolejnych sukcesów serwowanych codziennie na polskich stołach.

Tegoroczni laureaci

11 Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Rajd Mistrzów:

1 miejsce: Przemysław Szwak – Restauracja Retro – Oborniki Śląskie

2 miejsce: Daniel Pelechaty – Folwark Amalia Gościniec – Lubikówko

3 miejsce: Paweł Błaszczyk – Forum Kulinarne – Wrocław

4 miejsce: Bartosz Alboszta – Hotel Traugutta3 – Białystok

8 Wrocławski Kulinarny Rajd Młodych Mistrzów:

1 miejsce: Urszula Piechota – Helena Kalus – Zespół Szkół Gastronomicznych – Wrocław.

2 miejsce: Gabriela Pawłowska – Kinga Janowska – Zespół Szkół nr 1 – Świdnica.

3 miejsce: Kacper Dębicki – Kamil Drelich – Powiatowy Zespół Szkół – Oborniki Śląskie.

Źródło: Polskie Hotele Niezależne

Kulinarny Rajd Mistrzów 2023

Kulinarny Rajd Mistrzów 2023

27 września br., w Hotelu Haston City we Wrocławiu, odbył się finał XI edycji OGÓLNOPOLSKIEGO KULINARNEGO RAJDU MISTRZÓW, wydarzenia wpisanego już na trwałe w kalendarz wielu wybitnych szefów kuchni oraz entuzjastów gastronomii w Polsce.

W tegorocznej edycji Konkursu, Kucharze zakwalifikowani do ścisłego finału, w czasie 45 minut przygotowywali i serwowali danie główne z wykorzystaniem polędwicy wołowej, derenia oraz masła. Konkurs tradycyjnie poprowadził Karol Okrasa, a nad poprawnością rywalizacji czuwało profesjonalne, eksperckie jury w składzie: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Marcin Budynek, Giancarlo Russo, Kurt Scheller, Wiesław Bober, Theofilos Vafidis, Wojciech Harapkiewicz, Mateusz Jarosławski, które wyłoniło tegorocznych zwycięzców. Zmagania finalistów Konkursu, a także przygotowywane na żywo dania, można było zobaczyć w miniony piątek w Hotelu Haston City.

– Każdego roku, niezmiennie od 11 lat, grono zaprzyjaźnionych kucharzy, hotelarzy, restauratorów, przyjmuje nasze zaproszenie by spotykać się w Hotelu Haston City we Wrocławiu, podczas Kulinarnego Rajdu Mistrzów. To niezwykłe widowisko kulinarne, pełne smaków, aromatów i niebywałych emocji,  naturalnie i spontanicznie kreują jego uczestnicy oraz zaproszeni goście. To oni, zawodnicy, jury, smakosze, wespół czynią atmosferę i klimat dla zdrowej, poważnej rywalizacji, świadomie kreują przestrzeń do doskonalenia kulinarnego kunsztu i standardów polskiej gastronomii. Uczestnicy Konkursu inspirują siebie nawzajem, przygotowują również młode talenty do świadomej, profesjonalnej pracy w gastronomi. Tutaj mamy wszyscy sporo do zrobienia. Musimy podkreślać, promować właściwe wzorce, a wreszcie uczyć i przekazywać wiedzę młodym pokoleniom. Dlatego do konkursowego spotkania z profesjonalistami, od lat zapraszamy również młodzież z lokalnych szkół gastronomicznych, która jak się okazuje, ambitnie, z niesamowitym zaangażowaniem, szumnie wręcz wypełnia salę, by w doskonałym nastroju przystąpić do rywalizacji w swojej kategorii. A to jest dopiero kulinarny schow… Na temat idei i roli Konkursu dla młodzieży najlepiej powie Ela Lendo, prezes Polskich Hoteli Niezależnych, która zgodziła się włączyć w organizację Wrocławskiego Rajdu Młodych Mistrzów – mówi Przemysław Szatkowski, prezes zarządu i dyrektor generalny Haston City Hotel.

– Wiadomo, że nie mogło być inaczej… W kulturze polskiej gościnności, gastronomia zajmuje zaszczytne, czołowe miejsce. Nie możemy być obojętni, musimy odpowiedzialnie podejść do przyszłości naszej branży, której ogromną część stanowi gastronomia, a jej przyszłością jest nasza młodzież – mówi Elżbieta Lendo prezes Polskie Hotele Niezależne. –  Należy pozwolić rozwijać się młodym i pomóc, aby robili to w sposób ukierunkowany, przemyślany, według najlepszych wzorców. Polskie Hotele Niezależne postawiły sobie za jeden z priorytetów edukację młodzieży, która zdecydowała się podążać za hotelarską pasją. Współpracę w tym zakresie pojęliśmy choćby z warszawską Główną Szkołą Handlową przy organizacji Olimpiady Umiejętności Hotelarskich. Coraz więcej szkół prowadzi z nami rozmowy w zakresie ciekawych projektów edukacyjnych, czy też programów praktyk. Promujemy również młode talenty w naszym autorskim programie „Młody Hotelarz”. Dlatego nie bez powodu, wierząc w ich głęboki sens, razem dyrektorem oraz załogą Hotelu Haston City, organizujemy kolejne, coroczne edycje konkursu kulinarnego dla młodzieży. Docenimy wszystkie szkoły gastronomiczne oraz każdego z uczniów, którzy biorą udział w swojej pierwszej rywalizacji o gastronomiczne podium. W sposób szczególny gratulujemy zwycięzcom zarówno w Ogólnopolskiego Kulinarnego Rajdu Mistrzów jak Wrocławskiego Rajdu Młodych Mistrzów. Podziwiamy Wasz talent i umiejętności kulinarne, a wszystkim uczestnikom tegorocznej rywalizacji życzymy kolejnych sukcesów serwowanych codziennie na polskich stołach.

Tegoroczni laureaci

11 Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Rajd Mistrzów:

1 miejsce: Przemysław Szwak – Restauracja Retro – Oborniki Śląskie

2 miejsce: Daniel Pelechaty – Folwark Amalia Gościniec – Lubikówko

3 miejsce: Paweł Błaszczyk – Forum Kulinarne – Wrocław

4 miejsce: Bartosz Alboszta – Hotel Traugutta3 – Białystok

8 Wrocławski Kulinarny Rajd Młodych Mistrzów:

1 miejsce: Urszula Piechota – Helena Kalus – Zespół Szkół Gastronomicznych – Wrocław.

2 miejsce: Gabriela Pawłowska – Kinga Janowska – Zespół Szkół nr 1 – Świdnica.

3 miejsce: Kacper Dębicki – Kamil Drelich – Powiatowy Zespół Szkół – Oborniki Śląskie.

Źródło: Polskie Hotele Niezależne

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Restauracja Nova Wola z prestiżową nagrodą amerykańskiego magazynu Wine Spectator

24. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro i 13. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel

Drugi konkurs nominowany rozstrzygnięty. Znamy zwycięzców Kulinarnego Rajdu Mistrzów

Znamy laureatów konkursu Chefs en Or dla uczniów szkół gastronomicznych

Mleko. Zdrowe czy nie?

Zero waste to trend czy nowy sposób prowadzenia biznesu?